ΕΛΛΑΔΑ

Το Airbnb κάνει τη ζωή των φοιτητών, ολοένα και πιο δύσκολη!

Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Airbnb τείνει να αλλάξει το σκηνικό στο κομμάτι της ενοικιάσης. Για την ακρίβεια, κατά ένα μεγάλο ποσοστό το έχει κάνει ήδη. Όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, που πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι, αλλά ακόμα και σε μεγάλα νησιά. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, τα ενοίκια […]

Δήμητρα Πραντάλου

19 Μαρτίου, 2018

Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Airbnb τείνει να αλλάξει το σκηνικό στο κομμάτι της ενοικιάσης. Για την ακρίβεια, κατά ένα μεγάλο ποσοστό το έχει κάνει ήδη. Όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, που πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι, αλλά ακόμα και σε μεγάλα νησιά.

Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, τα ενοίκια έχουν πάει στα ύψη, καθώς περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα μέσα στη Χώρα αλλά και στα προάστια της, διατίθενται μόνο μέσω Airbnb. Και όσα εναπομείναντα διαμερίσματα είναι διαθέσιμα για μόνιμη ενοικίαση, δίνονται έναντι υπερβολικά υψηλών τιμών.

Για παράδειγμα, πολλές γκαρσονιέρες φτάνουν τα 400 ευρώ, ενώ τριάρια και τεσσάρια ξεκινούν από 600 με 700 ευρώ, και φτάνουν και τα 1.000 ευρώ αν είναι σε καλή κατάσταση. Αν πάλι είναι νεόδμητο κτίσμα, ένα διαμέρισμα των 100 τετραγωγικών μέτρων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας μπορεί να φτάσει και τα 1.500 ευρώ ενοίκιο.

Οι μεσίτες του νησιού αναφέρουν πως η αύξηση αυτή έχει προκύψει καθαρά και μόνο από την ανεξέλεγκτη διάθεση διαμερισμάτων μέσω Airbnb.

Αναπόφευκτο ήταν εκατοντάδες φοιτητές να αποχωρήσουν από το νησί απογοητευμένοι από τον πρώτο κιόλας μήνα των σπουδών τους, ενώ ορισμένοι άλλοι συμβιβάστηκαν για ένα χρονικό διάστημα, με τη συμφωνία να φύγουν από το διαμέρισμα μόλις ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα και λίγο πριν την εξεταστική τους.

Με λίγα λόγια οι σπουδές γίνονται οικονομικός εφιάλτης για τους φοιτητές που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, εξαιτίας της μη εύρεσης φθηνού διαμερίσματος. Αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί δυστυχώς και άλλες φοιτητουπόλεις.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι νεοφερμένοι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν ή να μένουν μακριά από την πόλη, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, ή γύρισαν πίσω «άπραγοι» μένοντας ακόμη μία χρονιά στην ανεργία.

Όσο για τους νέους γιατρούς, πολλοί από αυτούς επέλεξαν να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, παρότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει λάβεις αποφάσεις και ήδη σε αρκετά νησιά του Ιονίου παρέχει σε επικουρικούς γιατρούς και τους γιατρούς υπηρεσίας , για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Από τη μεριά τους, οι Κερκυραίοι έχουν πέσει στην απόλυτη «φρενίτιδα» και το έχουν «ρίξει» στις ανακαινίσεις και στις πρόχειρες επιπλώσεις των σπιτιών τους, προκειμένου να τα διαθέσουν στους τουρίστες μέσω Airbnb και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μαζεύουν τα ρούχα τους και μένουν στα μακρινά χωριά τους, προκείμενου να διαθέσουν ακόμη και το κρεβάτι που κοιμούνται στο «χρυσό» τουρίστα του Airbnb.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέχρι την Πέμπτη η προθεσμία – Τα τμήματα που κερδίζουν τις προτιμήσεις!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET