ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Εξεταστικούλα is here | 10 tips να βρεις κίνητρο και να στρωθείς επιτέλους για διάβασμα!

Πείτε αλεύρι. Η εξεταστική μάς γυρεύει!

Παιδιά πείτε αλεύρι, η εξεταστική μας γυρεύει. Φτάσαμε λοιπόν στη δύσκολη πίστα του χειρότερου ακαδημαϊκού έτους, και για τα δεδομένα της εποχής το λες και επίτευγμα που τα καταφέραμε μέχρι εδώ. Ένα μπράβο παρακαλώ στον εαυτό μας και προχωράμε.

Παρόλα αυτά, δεν ξέρω κατά πόσο θα παλέψουμε μία ακόμη online εξεταστική όταν κοντεύουμε να κλείσουμε χρόνο απουσίας από τα αμφιθέατρα και το δωμάτιό μας δε μας προκαλεί καμία έμπνευση για διάβασμα πια. Καλύτερα όμως να μην ξεκινάμε με τέτοια μυαλά, δεν είναι κι ο σκοπός μου αυτός, να απελπιστείς ακόμα περισσότερο. Στην ίδια φάση είμαστε όλοι και πρέπει να αναλάβουμε δράση, αντί να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά.

Βέβαια ξέρεις και ξέρω ότι χωρίς το κατάλληλο κίνητρο, δεν πρόκειται να γίνει δουλίτσα.

Χρειάζεται να δώσεις ένα γερό pushάρισμα στον εαυτό σου για να καθίσεις κάτω και να ξεκινήσεις διάβασμα. Από αυτό το σοβαρό, όχι που ξεφυλλίζεις σελίδες. Και πώς θα το πετύχεις αυτό; Φτιάχνοντας το απαραίτητο mood μελέτης και τσεκάροντας τα παρακάτω tips που θα σου δώσουν το motivation που ψάχνεις για να στρωθείς επιτέλους και να μπεις σε μια σειρά:

#1 Προετοίμασε το πεδίο μάχης

Υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθείς στο διάβασμα όταν στο γραφείο σου γίνεται… πόλεμος; Με παρατημένα χαρτιά και άκυρες σημειώσεις από άλλα μαθήματα, συσκευασίες από σνακς, άπλυτες κούπες και ό,τι άλλο μπορεί να καλύπτει με δύο (τουλάχιστον) στρώσεις ένα γραφείο, όχι δεν υπάρχει. Ξεκίνα λοιπόν με ένα γερό ξεκαθάρισμα και κράτησε μόνο το απαραίτητα, ώστε να μην τρως αργότερα το χρόνο σου σε ανασκαφές και σε πιάνει το κεφάλι σου. Βάλε μια τάξη εν ολίγοις.

#2 Χώρισε την ύλη σε τμήματα

Δεν είναι κανένα μάθημα μόνο θεωρία, αλλά ούτε και αποκλειστικά ασκήσεις. Για να μην τα κάνεις αχταρμά λοιπόν και κλείνεις δίωρα και τρίωρα με 5 σελίδες θεωρία και 3 ασκήσεις και τα «φτύνεις» από την πολλή πληροφορία, χώρισε την ύλη ανάλογα σε ποια κατηγορία βρίσκεται και αφιέρωσε ξεχωριστές μέρες για την κάθε μία. Για παράδειγμα, σήμερα και αύριο είναι ημέρα θεωρητικής μελέτης, ενώ μεθαύριο παίρνει σειρά το πιο πρακτικό κομμάτι.

#3 Ρουτίνα aka ο σύμμαχός σου

Η ρουτίνα δεν έχει και την πιο θετική έννοια, αλλά σε ό,τι αφορά το διάβασμά σου είναι αυτό που χρειάζεσαι. Με καθημερινό προγραμματάκι και τήρηση αυτού, έχεις περάσει ήδη τα μαθήματα και δεν το ξέρεις. Γιατί όσο κι αν δεν του φαίνεται, είναι πολύ σημαντικό να ορίζεις μια συγκεκριμένη ώρα στην ημέρα σου που θα διαβάζεις έχοντας φτιάξει το πρόγραμμά σου, και ταυτόχρονα να ξέρουν και οι γύρω σου ότι αυτές τις ώρες το ταμπελάκι δείχνει ‘do not disturb’. Ξεκάθαρο hint για messenger αυτό. 

#4 Τι λέμε στους αντιπερισπασμούς; Not today

Ξέρεις πολύ καλά σε ποιους αναφέρομαι. Messenger, TikTok, Insta, Pinterest, που ωωω πώς λατρεύουμε να τους αφιερώνουμε χρόνο, ειδικά στην εξεταστική και εκεί πλέον μιλάμε για εγγυημένη… αποτυχία. Στην τελική, σβήσε τις εφαρμογές αν μπαίνεις συνέχεια στον πειρασμό. Στους αντιπερισπασμούς θα βάλουμε φυσικά και τα άσχετα tabs στον υπολογιστή, που δίπλα στο eclass, πραγματικά, δεν κολλάνε καθόλου. Και το ξέρεις. Και γι’ αυτό δε θα τ’ ανοίξεις.

#5 Να επιμένεις στα δύσκολα

Γενικότερα, τα κάνουμε κάτι τέτοια ωραία εμείς οι φοιτητές. Πέφτουμε σε ακαταλαβίστικα και ποια η λύση μας; Να τα προσπεράσουμε. Έτσι μαζεύονται πολλά όμως και στο τέλος νιώθεις χαζός και πως δεν έχει νόημα να συνεχίσεις το διάβασμα, αφού δεν πρόκειται να περάσεις και κάπου εκεί τα παρατάς. Μέγα λάθος. Αν ένα κομμάτι της ύλης απαιτεί παραπάνω προσοχή και μελέτη από κάποιο άλλο… τότε αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται. Τόσο απλά. Μην το προσπερνάς με τη σκέψη ότι το ίδιο θα κάνεις αν πέσει σαν θέμα στις εξετάσεις, γιατί έτσι τα περασμένα θα μείνουν στάσιμα στο mystudies.

#6 Πάρε τη βοήθεια του κοινού

Φοιτητές ενωμένοι, ποτέ νικημένοι. Από την εξεταστική θα προσθέσω εγώ. Γι’ αυτό μάζεψε φίλους και συμφοιτητές και ξεκινήστε ομαδικό διάβασμα, έστω και με βιντεοκλήση. Και μόνο η δύναμη και το κουράγιο που θα δίνετε ο ένας στον άλλον, θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Αρκεί βέβαια να είστε αυστηροί μεταξύ σας κι όταν ο ένας λοξοδρομεί, να τον βάζει στη θέση του ο άλλος. Άσε που όταν κολλάς κάπου, θα έχεις μια βοήθεια παραπάνω και δε θα τα παρατάς, αντιθέτως θα λύνεις τις απορίες σου και θα το βλέπεις ακόμα πιο ζεστά.

#7 Κάθε done και μια επιβράβευση

Θέλει να δωροδοκήσεις και λίγο τον εαυτό σου για να τον πείσεις να μπει σε πρόγραμμα. Εμ τι, χωρίς αντάλλαγμα θα τα κάνεις; Κάποιος θα έλεγε ότι αντάλλαγμα είναι να τα πας καλά στην εξεταστική, κάποιος άλλος όμως θα έλεγε ότι αντάλλαγμα είναι και 1-2 επεισόδια στο Netflix ή και μια αχνιστή πιτσούλα. Ό,τι δίνει δύναμη στον καθένα. Αφού λοιπόν θέσεις τον καθημερινό σου στόχο και τον πετύχεις, κάνε στον εαυτό σου ένα δωράκι γι’ αυτό. Και κάπως έτσι θα ρολάρεις και θα πιάνεις όλο και περισσότερους στόχους.

#8 Φτιάξε πρόγραμμα… χαλάρωσης

Θέλει να έχεις κι απ’ αυτό για να βγεις αλώβητος από την εξεταστική. Γιατί ακούγεται πολύ δελεαστικό να χτυπήσεις ένα 10ωρο σερί πάνω από σημειώσεις και να βγάλεις σημαντικό κομμάτι ύλης, αλλά έτσι… θα σε χάσουμε. Μαζί με το πρόγραμμα μελέτης λοιπόν, φτιάξε και ένα αντίστοιχο χαλάρωσης, όπου θα ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό και θα μαζεύει δύναμη για τη συνέχεια. Αυτό θα είναι κάθε μία ώρα; Κάθε δύο; Κάθε τρεις και με μεγαλύτερης διάρκειας διάλειμμα; Ό,τι σου ταιριάζει.

#9 Αλήθεια, γιατί είναι σημαντικό να πετύχεις σε αυτήν την εξεταστική;

Κι ερχόμαστε στο καυτό ερώτημα της ημέρας. Αν το καλοσκεφτείς, δε συνηθίζουμε να το απαντάμε όταν ετοιμαζόμαστε να δώσουμε, αρκούμαστε στο να μας τρώει το άγχος για το αν θα τα καταφέρουμε. Ωστόσο, αν ξέρεις για ποιο λόγο τα κάνεις όλα αυτά, γιατί σκίζεσαι και μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία εξ αρχής, τότε θα σου γίνει πιο εύκολο. Μπορείς επίσης να γράψεις τους λόγους σ’ ένα post-it/χαρτί και να το κολλήσεις στο δωμάτιό σου, ώστε κάθε φορά που το βλέπεις να θυμάσαι γιατί προσπαθείς τόσο σκληρά.

#10 Και να θυμάσαι, λίγες εβδομάδες κρατάει το μαρτύριο

Ξέρω, καλά-καλά δεν αρχίσαμε και μιλάω ήδη για το τέλος. Αλλά η αλήθεια είναι πως όντως κρατάει λίγο καιρό και όχι τόσο όσο το έχουμε στο μυαλό μας. Απλώς όσο βρισκόμαστε στην αρχή της εξεταστικής, τόσο πιο γεμάτο φαίνεται το πρόγραμμα (δεν έχουμε κανένα ή ελάχιστα μαθήματα πίσω μας) και τόσο βουνό μοιάζει η συγκεκριμένη περίοδος. Αν σκεφτείς όμως ότι το τέλος της είναι ουσιαστικά λίγες μέρες μακριά και τότε θα είσαι ελεύθερος/η να κάνεις ό,τι θέλεις έχοντας δώσει τα μαθηματάκια σου, τότε θα τη δεις με άλλο μάτι.

Όλα αυτά βέβαια, δε θα κάνουν το θαύμα τους αν πολύ απλά δεν το πάρεις απόφαση. Αν δεν πεις στρώνομαι τώρα και βάζω τα δυνατά μου, για να περάσω μαθήματα και κάποια στιγμή επιτέλους να σηκώσω το ρημαδοπτυχίο!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET