UNI LIFE & TIPS

7 tips για κάθε πρωτοετή που ξεκινάει τη φοιτητική του ζωή διαφορετικά απ’ ό,τι φανταζόταν!

Κι όμως μπορείς να κάνεις αυτή τη χρονιά ν’ αξίζει αρκεί να τη δεις με άλλο μάτι!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

23 Οκτωβρίου, 2020

Αγαπητά μου πρωτόετα, καλώς ήρθατε στη φοιτητική ζωή!

Το πρώτο εξάμηνο στη σχολή συνοδεύεται πάντα από ένα κράμα συναισθημάτων με τον ενθουσιασμό και το άγχος να διαδέχονται το ένα το άλλο και στο τέλος να νιώθεις κάπως μπερδεμένος και αμήχανος με τη νέα σου καθημερινότητα. Σ’ εσάς βέβαια φέτος, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη βάρος και αναφέρομαι φυσικά στην πανδημία κι όλες τις συνθήκες αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει κάνοντας τα νεύρα σας τσατάλια και μην αφήνοντας να χαρείτε το πρώτο έτος όπως του αξίζει.

Ουδέν κακό αμιγές καλού λένε όμως, και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει με το εξ αποστάσεως ξεκίνημα της ακαδημαϊκής σας καριέρας. Η θετική πλευρά υπάρχει σε καθετί και το μόνο που χρειάζεται είναι να την κοιτάξετε. Εξάλλου, το 2020 μας έχει μάθει πως πολλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν και καλά θα κάνουμε να χαιρόμαστε με ό,τι έχουμε, ειδικότερα όταν αυτό δεν είναι τόσο τραγικό όσο το εκλαμβάνει το μυαλό μας, που ‘χει τη γκρίνια στο τσεπάκι του.

Το πρώτο σας έτος στο Πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν το αλλάζει αυτό, ούτε σας εμποδίζει να δείτε με καλό μάτι το νέο αυτό κεφάλαιο στη ζωή σας. Ναι μεν είναι αλλιώτικο, αλλά με μερικά tips, είμαι σίγουρη πως θα τη βγάλετε καθαρή και θα το απολαύσετε ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

#1 Teamwork makes the dream work

Ξεκινάμε με quote για να σου δώσει το θάρρος και τη δύναμη να «χωθείς» σε συμφοιτητές. Όχι έτσι ακριβώς όπως κατάλαβες. Μιας και τα εξ αποστάσεως μαθήματα θα μπουν εμπόδιο στις face-to-face γνωριμίες δηλαδή, πρέπει να ψάξεις ομάδες του τμήματός σου στο fb και να μπεις σε ομαδικές συνομιλίες, να ρωτάς ό,τι δεν ξέρεις, να μοιράζεσαι ό,τι γνωρίζεις και να κάνεις έτσι το κονέ με τους συμφοιτητές σου.

#2 Όλα είναι θέμα… ρουτίνας

Όσο αρνητική χροιά κι αν έχει, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργήσεις μια ρουτίνα που θα σε κρατά σε πρόγραμμα. Να ξέρεις ότι έχεις μια καθημερινή υποχρέωση και δεν είναι άλλη από τις online διαλέξεις. Είναι πολύ εύκολο να πιστολιάσεις μάθημα εξ αποστάσεως και να σε πιάσει η τεμπελιά, αλλά αν θες να μπεις στο mood του φοιτητή, να νιώσεις ότι ξεκίνησε αυτό το κεφάλαιο της ζωής σου, τότε η παρακολούθησή τους είναι μονόδρομος. Σήκω από το κρεβάτι σου, φτιάξε το καφεδάκι σου, όρισε το πρόγραμμα της ημέρας και κάνε log in στο/α μάθημα/τα.

#3 Βάλε και τους καθηγητές στο παιχνίδι

Καλός κι ο συμφοιτητής, αλλά όπως θα σου λύσει την απορία ο καθηγητής, δεν έχει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνεσαι κάπου στο μάθημα και να χρειάζεσαι έξτρα εξηγήσεις, και τελείως λάθος να το παρατάς γιατί ντρέπεσαι και κομπιάζεις. Το ότι δεν έχεις τον καθηγητή απέναντί σου, δε σημαίνει ότι αλλάζουν και οι ρόλοι. Μπορείς ξεκάθαρα να τον ρωτήσεις μέσω μέιλ για ό,τι σε απασχολεί και γενικότερα να αναπτύξεις σχέσεις οικειότητας και να στρέφεσαι σε αυτούς όποτε έχεις μια απορία.

#4 Αφού δε θα σε βάλουν στο κλίμα τα αμφιθέατρα, ας σε βάλει το δωμάτιό σου

Είτε έχεις φύγει από το πατρικό σου είτε παραμένεις σε αυτό, φρόντισε να χαρίσεις στον προσωπικό σου χώρο ένα vibe που θα σε εμπνέει να διαβάζεις, να παρακολουθείς τα μαθήματα και να ζήσεις αυτό το νέο ξεκίνημα στο έπακρο. Το να μεταμορφώσεις το δωμάτιό σου σ’ ένα χώρο που σε βάζει στο φοιτητικό mood είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το αν εν τέλει θα κάνεις κάποια πράγματα, δεν είναι μόνο θέμα όρεξης και θέλησης. Μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες για το γραφείο σου εδώ.

#5 Ξεκίνα μια δραστηριότητα να γεμίσεις το χρόνο σου

Το πώς έχουν έρθει τα πράγματα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσεις μια δεύτερη γλώσσα, ένα χόμπι, μαθήματα για δίπλωμα, και γενικά οτιδήποτε υπό άλλες συνθήκες δε θα προλάβαινες λόγω περιορισμένου χρόνου. Ειλικρινά, για κάτι τέτοια τα εξ αποστάσεως έχουν έρθει κουτί! Μην τη σπαταλήσεις λοιπόν αυτήν την ευκαιρία και μαζί με τα μαθήματά σου, συνδύασε κάποια δραστηριότητα που θα σε γεμίσει (εσένα και το χρόνο σου) και θα είναι ένα εργαλείο υπέρ σου.

#6 Συστήσου με τη φοιτητική πλευρά της πόλης σου

Τι είναι η φοιτητική ζωή, χωρίς στέκια και εξόδους; Με ρέγουλα και με μέτρο (προστασίας) προφανώς, αλλά αν δε βγεις και λίγο με τον συμφοιτητή σου ή τον φίλο σου να ανακαλύψετε την πόλη ή ακόμα και την πανεπιστημιούπολή σου, τότε όντως δε θα το νιώσεις στο φουλ. Το πρώτο μισό της χρονιάς μπορεί να μη χρειαστεί να κάνεις τη διαδρομή για τη σχολή, κανείς δε σε σταματά όμως να κάνεις εκείνες με σκοπό να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη σου – ή εκ νέου, εφόσον πέρασες εκτός – και να μπεις στο φοιτητικό κλίμα.

#7 Μην εστιάζεις σ’ αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις

Και θα κλείσουμε με ένα πιο φιλοσοφημένο τιπ, που έχει να κάνει με το μυαλό σου κι όχι τις πράξεις σου: να τα δεις όλα από τη θετική τους πλευρά. Και μόνο που μπήκες στο Πανεπιστήμιο μετά από μία τέτοια χρονιά, είναι τεράστια επιτυχία. Δε γίνεται να μην το βλέπεις. Όπως επίσης δεν έχει νόημα να παλεύεις να αλλάξεις τα στραβά και να κάνεις μόνο αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως, εστίασε σε όλα αυτά που πέτυχες μέχρι τώρα, όρισε τους νέους σου στόχους, επικέντρωσε εκεί την καθημερινότητά σου και θα δεις πως το πρώτο έτος θα σου μείνει αξέχαστο όπως ακριβώς το ονειρευόσουν. Δεν πάλευες δυο χρόνια για τις Πανελλήνιες, για να αφήσεις μια αλλαγή στην πορεία να σε ρίξει!

Bonus: Με καλή παρέα όλα ξεπερνιούνται!

Όταν νιώθεις μοναξιές κι όταν αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι ένα χέρι να σε τραβήξει από τον βούρκο των αρνητικών σκέψεων και της απελπισίας, το Neopolis.gr είναι εδώ να στα κάνει όλα πιο εύκολα! Με tips, προσωπικές εμπειρίες, ιστορίες τρίτων και ό,τι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πως όλοι στην ίδια φάση βρισκόμαστε!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Το πρώτο ΑΕΙ που συμμετείχε στο Pride με δικό του περίπτερο στο Σύνταγμα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET