FOODIES

Τι κι αν δεν έχει food festival φέτος, 5 συνταγές να δοκιμάσεις για το δικό σου σπιτικό φεστιβάλ!

Το αν μία χρονιά θεωρείται καλή ή κακή, είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Για κάποιους μπορεί να ξεκινά με το «δεξί» και να πηγαίνουν όλα κα-τα-πλη-κτι-κά, ενώ την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους να είναι μια πονεμένη ιστορία. Η φετινή όμως, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως ήταν και συνεχίζει να είναι “a pain in […]

Ειρήνη Λι

3 Σεπτεμβρίου, 2016

Το αν μία χρονιά θεωρείται καλή ή κακή, είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Για κάποιους μπορεί να ξεκινά με το «δεξί» και να πηγαίνουν όλα κα-τα-πλη-κτι-κά, ενώ την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους να είναι μια πονεμένη ιστορία. Η φετινή όμως, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως ήταν και συνεχίζει να είναι “a pain in the ass” για όλους. Ανεξαιρέτως. Είδαμε τα σχέδιά μας να ματαιώνονται, τα όνειρά μας να παγώνουν, γεγονότα για τα οποία ανυπομονούσαμε και περιμέναμε καιρό, ν’ αναβάλλονται. Ξενέρα δε λες τίποτα, όμως δε γινόταν και διαφορετικά.

Στα πράγματα που έφαγαν άκυρο, ήταν και τα φεστιβάλ που δίνουμε ραντεβού κάθε χρόνο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιριών μας. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά την ένιωσα την απώλεια, ειδικά με τα φεστιβάλ φαγητού που είναι και τα αγαπημένα μου. Μια βόλτα γύρω από την Τεχνόπολη ήταν αρκετή για να με πλυμμυρίσει η νοσταλγία για όλες εκείνες τις ιδιαίτερες νοστιμιές που έχω δοκιμάσει εκεί, πάντα με μια παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss να με ξεδιψάει και να απογειώνει κάθε μπουκιά.

Και τότε μου ήρθε… Γιατί να κάνω υπομονή μέχρι του χρόνου, όταν μπορώ να φέρω «τις γεύσεις του δρόμου» σπίτι μου; Και δεν εννοώ να παραγγείλω, αλλά να τα ετοιμάσω με τα ίδια μου τα χεράκια. Να το ζήσω κανονικά, ρε παιδί μου.

Ναι ναι, trust me. Αν σου έλειψαν κι εσένα τα φεστιβάλ φαγητού, το να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις πεντανόστιμα πιάτα από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα το ευχαριστηθείς με τα χίλια. Φτάνει να έχεις καλή διάθεση, καλή παρέα (ε να μη φωνάξεις και τα food buddies σου;) και τις απαραίτητες συνταγές.

Για το τελευταίο φρόντισα εγώ, εσύ το μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι να έχεις άφθονη ΑΛΦΑ weiss στο ψυγείο.

Ξεκινάμε;

#1 Burger το τιμίο

Σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σου κάποια στιγμή (ή και περισσότερες) να επιχειρήσεις να φτιάξεις τη δική σου burgerάρα στο σπίτι και τώρα θα γίνει πραγματικότητα. Είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι νομίζεις και το αποτέλεσμα άκρως ζουμερό και λαχταριστό.

Υλικά για 4 burger

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 ψωμάκια για μπέργκερ
  • Μπέικον
  • Τυρί cheddar σε φέτες
  • 4 αυγά
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • 4 φέτες ντομάτα
  • Κέτσαπ, μαγιονέζα (ή όποια άλλη συνοδευτική σως γουστάρεις)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πρώτο βήμα, χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε πολύ απαλά χωρίς να τα πιέζουμε, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε την πάνω και την κάτω μεριά (όχι μέσα τον κιμά).
  • Στη συνέχεια παίρνουμε ένα τηγάνι (μεγάλο κατά προτίμηση) όπου σε πρώτη φάση θα ψήσουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε στην άκρη με τα υπόλοιπα υλικά και στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τα μπιφτέκια. Μόλις τα βάλουμε, τα πατάμε με μια σπάτουλα για να πάρουν σχήμα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Αφού πάρουν χρώμα, τα γυρνάμε από την άλλη.
  • Λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, βάζουμε 1-2 φέτες τυρί cheddar πάνω σε κάθε μπιφτέκι και 1-2 φέτες μπέικον πάνω από κάθε φέτα τυρί.
  • Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια με λίγο ελαιόλαδο. Παράλληλα, σ’ ένα τηγανάκι, φτιάχνουμε τ’ αυγά.

Όσον αφορά το σερβίρισμα, μπορείς εννοείται να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να χρησιμοποιήσεις τα toppings και τις σως της αρεσκείας σου. Μια ιδέα για το στήσιμο είναι: Ξεκινάς βάζοντας στη βάση τη μαγιονέζα, την κέτσαπ ή όποια άλλη σως θες, το μπιφτέκι με το cheddar και το μπέικον, την ντομάτα, το μαρούλι και τέλος το τηγανητό αυγό, το οποίο αλατοπιπερώνεις λιγάκι.

Ω ναι, αυτό το φοβερό δημιούργημα είναι δικό σου και είναι η ώρα για να το απολαύσεις. Αφήνεις το αυγουλάκι να τρέξει, πιάνεις το burger καλά με τα δυο σου χέρια, κλείνεις τα μάτια και δαγκώνεις. Όνειρο.

Για να απογειώσεις τη φάση (ναι πάει κι άλλο), συνοδεύεις με μία παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss. Ελληνική, αφιλτράριστη και φυσικά θολή σταρένια μπύρα, που συνδυάζει την αγαπημένη γεύση της μπύρας ΑΛΦΑ με τα αρώματα και τη φρουτώδη αίσθηση της κατηγορίας Weiss. Σαν να λέμε η μπύρα αυτών που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό.

#2 Mac ‘n’ cheese να-τρέχει-το-σαλάκι

…και να λιώνει το τυράκι θα συμπληρώσω. Συνεχίζω σε αμερικάνικο mood με το θεϊκό mac ‘n’ cheese, ένα κλασικό και λατρεμένο πιάτο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ειδικά μεταξύ των φοιτητών. Και με το δίκιο τους. Είναι πανεύκολο και αποτελείται από μακαρόνια και λιωμένα τυριά. Με λίγα λόγια, το τρίπτυχο της απόλαυσης.

Υλικά για 2-3 μερίδες

  • 200 γρ. κοράλι ή κοφτό μακαρονάκι,
  • 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. cheddar τριμμένο
  • Παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • (Προαιρετικό βήμα) Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και το τσιγαρίζουμε σ’ ένα τηγανάκι χωρίς καθόλου λάδι.
  • Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (τα αφήνουμε 2 λεπτά λιγότερο, καθώς μετά θα μπουν και στο φούρνο). Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην κάνει το αλεύρι γρομπαλάκια.
  • Έπειτα ρίχνουμε το τσένταρ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τσένταρ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια (και το μπέικον). Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα και αδειάζουμε το μείγμα είτε σ’ ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος είτε σε ατομικά.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα και ψήνουμε για 10 λεπτάκια περίπου.

Αφαιρούμε από το φούρνο και οριιιστ, μια κρεμώδης απόλαυση σε περιμένει να την καταβροχθίσεις. *σαλάκια everywhere*

#3 Δώστε corn dogs στο λαό

Σε απλά ελληνικά, λουκάνικα σε κουρκούτι. Αυτό κι αν είναι κλασικό street food. Αν δεν έχει τύχει να το δοκιμάσεις, δεν ξέρεις τι χάνεις. Προσωπικά, τα λιγουρευόμουν κάθε φορά που τα πετύχαινα σε αμερικάνικες ταινίες μέχρι που συνειδητοποίησα ότι η εκτέλεσή τους είναι πανεύκολη και έφτιαξα τα δικά μου. Για πότε εξαφανίστηκαν, χαμπάρι δεν πήρα…

Υλικά

  • 6 λουκάνικα Φρανκφούρτης
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Ξυλάκια για σουβλάκι
  • Μουστάρδα, κέτσαπ (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  • Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, καλαμποκάλευρο, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι) και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πολύ σφικτός αλλά ούτε και πολύ αραιός.
  • Στο μεταξύ ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σ΄ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
  • Κόβουμε τα λουκάνικα στη μέση και τα περνάμε στα ξυλάκια. Έπειτα τα βουτάμε μέσα στο χυλό ένα ένα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τα κρατάμε κάθετα ώστε να στραγγίζει ο χυλός.
  • Κρατώντας τα από το ξυλάκι, τα βάζουμε σιγά σιγά στο καυτό λάδι και τα βυθίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα γύρω γύρω.
  • Σερβίρουμε σε λαδόκολλα με μουστάρδα και κέτσαπ.

Μια φορά πάντως σε προειδοποίησα, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις μόνο στο ένα. Αν είσαι και με παρέα, θα γίνει η μάχη των μαχών. Οπότε άρπαξε όσα μπορείς στο χέρι και ξεκίνα τη μάσα.

Τώρα θα μου πεις, έτσι ξεροσφύρι; Για κάτι τέτοιες στιγμές υπάρχει η ΑΛΦΑ Weiss με τον έντονα αρωματικό της χαρακτήρα, την ήπια πικράδα της και το γεμάτο σώμα της να σε δροσίζει και να πηγαίνει τη γευστική εμπειρία σε άλλo λέβελ. Φτάνει να ξέρεις το μυστικό της… Το μοναδικό ανάποδο κουτί της ΑΛΦΑ Weiss, σε βοηθά να ανακινείς τη μαγιά πριν την κατανάλωσή της, ώστε να απολαύσεις το maximum της γεύσης της.

#4 F for Falafel

Street food συνταγές χωρίς φαλάφελ γίνεται; Δε γίνεται. Τα vegan κεφτεδάκια που μας μύησαν στη μεσανατολίτικη κουζίνα και μας σπάνε τη μύτη κάθε φορά που τριγυρνάμε στα στενάκια του κέντρου. Ανεβαίνουμε έναν κάποιο βαθμό δυσκολίας, αλλά θέλει κι ο έθνικ ρεβυθοκεφτές, την τέχνη του.

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.γ κύμινο
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 1 μάτσο κόλιανδρο
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • Αραβικές πίτες
  • Μαρούλι
  • Αγγούρι
  • Ντομάτα
  • Φρέσκο μαϊντανό & κόλιανδρο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα, όπου σ’ ένα μπολ με κρύο νερό ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
  • Την επόμενη, αφού έχουν φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μισό ματσάκι μαϊντανό, μισό ματσάκι κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια, πλάθουμε μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερα από κεφτεδάκια) και τα πιέζουμε ελαφριά με το χέρι μας για να γίνουν πλακέ.
  • Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με 2-3 δάχτυλα σπορέλαιο. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά τα φαλάφελ από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Μπορείς να τα περνάς με λίγο αλεύρι κι από τις δυο μεριές, προτού τα ρίξεις στο τηγάνι.
  • Τ’ αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμαζόμαστε για σερβίρισμα.

Παίρνουμε μία αραβική πίτα, βάζουμε 3-4 φαλάφελ, τα ψιλοκομμένα λαχανικά (μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα) κι αν θέλεις κάτι να γλιστράει, μπορείς να προσθέσεις στα γρήγορα γιαούρτι, διαφορετικά ετοίμασε μία σος γιαουρτιού ή ταχινιού.

Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, δαγκώνουμε και μεταφερόμαστε σε κάποια γειτονιά του Ισραήλ. Συνοδοιπόρος σ’ αυτό το απολαυστικό ταξίδι η ΑΛΦΑ Weiss με την πλούσια γεύση της και τον πλούσιο αφρό της. Ό,τι καλύτερο.

#5 Viva la Quesadilla

Κι από τη Μέση Ανατολή παίρνουμε φόρα και προσγειωνόμαστε στο… Μεξικό. Το καλύτερο στο άφησα για το τέλος, εκτός κι αν δεν τρως μεξικάνικο, οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις εδώ. Κοτοπουλάκι, πολύχρωμα σοταρισμένα λαχανικά, λιωμένα τυριά, όλα αυτά σε μία ζεστή ψημένη τορτίγια στο πιάτο σου. Buenas tardes y buenas noches.

Υλικά

  • 2 φιλεταρισμένα στήθη κοτόπουλο
  • Κόκκινη, κίτρινη και πράσινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 10 ντοματίνια
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι
  • 150 γρ. γκούντα
  • 150 γρ. τσένταρ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 1 κ. γλ. κύμινο
  • 4 τορτίγιες
  • Γιαούρτι (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
  • Νάτσος (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα ντοματίνια σε τέταρτα. Σ’ ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά μας (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο). Αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε στην άκρη, τ’ αφήνουμε σ’ ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε με λίγο χαρτί και επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών που έχουμε ετοιμάσει, ανακατεύουμε και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα μπολ.
  • Σ’ ένα καινούριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε την τορτίγια να ψήνεται. Όσο ψήνεται από τη μία μεριά, απλώνουμε στη μισή επιφάνειά της μερικά κομμάτια κοτόπουλο, 2-3 κουταλιές από το μείγμα, καλαμπόκι και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
  • Διπλώνουμε την τορτίγια και πασπαλίζουμε εξωτερικά με λίγο τυρί. Τη γυρνάμε με σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθεί από τη μία μεριά. Πασπαλίζουμε και την άλλη μεριά με τυρί και τη γυρνάμε να ψηθεί κι αυτή.
  • Όταν λιώσουν τα τυριά και η τορτίγια πάρει ωραίο χρώμα, τη μεταφέρουμε ζεστή σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες τορτίγιες.

Σερβίρουμε με γιαούρτι και νάτσος αν θέλουμε κι ένα ποτήρι παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss.

Κι αφού φτάσαμε στο τέλος, ήρθε η ώρα να σου αποκαλύψω το τελετουργικό του σερβιρίσματός της για να απολαμβάνεις στο μάξιμουμ τον αφρό και την ιδιαίτερη γεύση της.

#1 Σέρβιρε τα ¾ της ΑΛΦΑ Weiss κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών.

#2 Στη συνέχεια περίστρεψε τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει.

#3 Άδειασε γρήγορα την υπόλοιπη στο ποτήρι.

Τι κι αν δεν έχει food festival φέτος λοιπόν, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι που οδηγεί στην κουζίνα του σπιτιού του και φέρνει τις γεύσεις του φεστιβάλ στο πιάτο του. Καλή απόλαυση!

FUN ZONE

BINGE WATCHING

‘The Witcher’: Το Netflix τελειώνει τη σειρά νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δεν απορούμε!

BINGE WATCHING

Όλες οι ταινίες του Harry Potter επιστρέφουν στους κινηματογράφους με τα Epic Movie Nights!

EVENTS

Τo iconic street runway των adidas originals που είδαμε στο πιο αυθεντικό Fashion Show!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το νέο PRO X 60 της Logitech G είναι το πληκτρολόγιο που θα λατρέψει κάθε gamer!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET