ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Σεξουαλική ανορεξία – Τι ακριβώς είναι; Ποια τα συμπτώματα για να καταλάβεις ότι πάσχεις;

Για τη νευρική ανορεξία σίγουρα γνωρίζουμε όλοι μας πάνω-κάτω κάποια πράγματα. Για τη σεξουαλική όμως; Τι ακριβώς είναι η σεξουαλική ανορεξία; Πώς εκδηλώνεται και ποιους αφορά; Να σου πω αρχικά ότι ουδεμία σχέση έχει με τη σύνδεση του φαγητού με το κρεβάτι. Ακόμη ένα άρθρο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, παιδιά μου! Πάλι θα κάνω τις γνώσεις […]

Για τη νευρική ανορεξία σίγουρα γνωρίζουμε όλοι μας πάνω-κάτω κάποια πράγματα. Για τη σεξουαλική όμως; Τι ακριβώς είναι η σεξουαλική ανορεξία; Πώς εκδηλώνεται και ποιους αφορά; Να σου πω αρχικά ότι ουδεμία σχέση έχει με τη σύνδεση του φαγητού με το κρεβάτι. Ακόμη ένα άρθρο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, παιδιά μου! Πάλι θα κάνω τις γνώσεις σας πλουσιότερες.

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, η σεξουαλική ανορεξία συνίσταται στην αποστροφή ενός ατόμου από οτιδήποτε έχει να κάνει με το σεξ. Αν πάρουμε ως δεδομένο το ότι το σεξ είναι βιολογική ανάγκη του ανθρώπου, τότε η αποχή από αυτό καταργεί την ίδια την ανθρώπινη φύση και δημιουργεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα σε αυτόν/ή που απέχει.

Ας δούμε μερικές από τις εκφάνσεις της σεξουαλικής ανορεξίας και πού ξέρεις, μπορεί να εντοπίσεις κι εσύ πράγματα με τα οποία να ταυτίζεσαι και να συνειδητοποιήσεις ότι πάσχεις από τη συγκεκριμένη διαταραχή:

1. Το σεξ σου περνάει στο ντούκου

Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της σεξουαλικής ανορεξίας είναι ότι υπάρχει παντελής αδιαφορία για τη σεξουαλική επαφή και τα παρελκόμενά της. Ενώ η απουσία όρεξης είναι φυσιολογική ακόμη και στα ζευγάρια που έχουν χρόνια σχέση και ερωτική επαφή, εδώ μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Μιλάμε έως και για απέχθεια σε ό,τι αφορά το σεξ. Η ερωτική επιθυμία είναι ανύπαρκτη και μπορεί να είναι έτσι για χρόνια.

2. Σε φοβίζει οτιδήποτε αφορά το σεξ

Αποφεύγεις το σεξ και γενικότερα την επαφή και την οικειότητα. Βρίσκεις πάντα μια δικαιολογία να αποφύγεις την πράξη, αλλά ακόμη και τις απλές μορφές επαφής, όπως τα αγγίγματα, τα χάδια ή τις ερωτικές σκέψεις. Υπάρχει φόβος για το τι θα συμβεί αν γίνει κάτι από τα παραπάνω και πώς θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

3. Βάζεις την ερωτική σχέση σου στην αναμονή

Μπορεί να βρίσκεσαι σε σχέση για μεγάλο διάστημα, χωρίς όμως αυτή να έχει ολοκληρωθεί σεξουαλικά. Λες στον/στη σύντροφό σου ότι χρειάζεσαι το χρόνο σου για να νιώσεις άνετα και να προχωρήσετε, αλλά το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνεσαι συνεχώς από εκείνον/η. Εντάξει, ας είμαστε ρεαλιστές. Πόσο μπορεί να κρατήσει μία σχέση στην οποία δεν υπάρχει καμία μορφή οικειότητας και καθόλου σεξ; Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα περιμένουν για πάντα.

4. Κυνηγάς αυτό που δεν μπορείς να έχεις

Από την άλλη, έχεις την τάση να κυνηγάς ανθρώπους που ξέρεις ότι δεν μπορείς να έχεις (βλέπε τους δεσμευμένους), ώστε να δικαιολογείς έτσι το γεγονός ότι δεν κάνεις σεξ. Το ρίχνεις δηλαδή στους άλλους για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, λες στους φίλους σου ότι «εγώ γουστάρω πολύ, απλά το τάδε άτομο δε θέλει, δεν είναι διαθέσιμο». Μπορείς ακόμη και να εθιστείς στα ψέμματα προκειμένου να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου.

5. Αποφεύγεις την απόρριψη

Η αποχή από το σεξ ή από κάποια άλλη μορφή οικειότητας, μπορεί να προέρχεται κι από το φόβο σου να βιώσεις την απόρριψη, κατά βάση τη συναισθηματική. Θέλεις μεν να κάνεις σχέσεις και να είσαι ευτυχισμένος/η, αλλά το ρίσκο για εσένα είναι πολύ μεγάλο, καθώς σκέφτεσαι τα αρνητικά, ότι ίσως τελικά η σχέση δε θα καταφέρει να δουλέψει, οπότε την αποφεύγεις εκ των προτέρων.

6. Φοβάσαι μην κολλήσεις κάποιο ΣΜΝ

Μία ακόμη έκφανση της σεξουαλικής ανορεξίας είναι και ο φόβος προς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό σε ωθεί να αποφεύγεις την πράξη υπό τον φόβο μην κολλήσεις κάτι. Το γεγονός ότι υπάρχουν και διάφορες εξετάσεις πρόληψης, δε σε ηρεμεί. Αποφεύγεις το σεξ με κάθε τίμημα, γιατί ξέρεις ότι έτσι δε θέτεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου με ένα ανεπιθύμητο νόσημα.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET