UNI LIFE & TIPS

TEDxAUEB | Μια μέρα γεμάτη συναρπαστικές ομιλίες που κληθήκαμε να ανακαλύψουμε το…κενό!

Εξερευνώντας το BLANK: TEDxAUEB 2019. Το φετινό TEDxAUEB αναδύθηκε από το κενό, πιο ολοκληρωμένο από ποτέ! Μας περιγράφει λοιπόν τα όλα όσα συνέβησαν η Διονυσία Λαμπαδαρίου, φοιτήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του ΟΠΑ και Blog Editor του TEDxAUEB 2019. «Το Σάββατο, 2 Μαρτίου στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά το TEDxAUEB […]

Εξερευνώντας το BLANK: TEDxAUEB 2019.

Το φετινό TEDxAUEB αναδύθηκε από το κενό, πιο ολοκληρωμένο από ποτέ!

Μας περιγράφει λοιπόν τα όλα όσα συνέβησαν η Διονυσία Λαμπαδαρίου, φοιτήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του ΟΠΑ και Blog Editor του TEDxAUEB 2019.

«Το Σάββατο, 2 Μαρτίου στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά το TEDxAUEB με θέμα “BLANK”. Η οργανωτική ομάδα και οι εθελοντές υποδέχθηκαν πάνω από 600 άτομα στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό TEDx event της Ελλάδας.

Κενό: μια λέξη που πυροδοτεί ανάμεικτα συναισθήματα, προβληματίζοντας κάθε έναν από εμάς. Είναι μήπως συνώνυμο της ασάφειας, ή της δυνατότητας; Πρόκειται για ένα σημείο έναρξης, ή μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση; Στον πυρήνα των ερωτημάτων αυτών εντοπίζεται ένα μοναδικό παράδοξο από το οποίο εμπνεύστηκαν οι φετινοί ομιλητές.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Juliano Kaglis, αναγνωρισμένος ζωγράφος, που μοιράστηκε μαζί μας το μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τη σκυτάλη πήρε η Κατερίνα Σολδάτου, extreme aerial performer, που ομολογεί πως κάθε φορά που αιωρείται στο κενό βρίσκει ένα νέο κομμάτι του εαυτού της. Το πρώτο session ολοκληρώνεται με τον Στέφανο Τσάλλα, τον νεαρό ιατρό που στο «κενό συναισθημάτων» βρίσκει μια ασπίδα ενάντια στον φόβο, αλλά και ένα εμπόδιο στην προσέγγιση των ασθενών.

Πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν αρχίζαμε και πάλι από το κενό; Ο Daniel Hulme, CEO, οραματίζεται μια κοινωνία όπου όλοι θα συνεισφέρουν χωρίς να ανταγωνίζονται. Ύστερα η Δήμητρα Σφήκα, ψυχοθεραπεύτρια, μοιράστηκε ιστορίες ανθρώπων που ξεπέρασαν την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά. Στη συνέχεια η αγαπητή συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη μας μίλησε για το πώς μια κενή σελίδα γεμίζει με πολυδιάστατους χαρακτήρες ιστοριών.

Στο τρίτο session υποδεχτήκαμε τον αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο, ο οποίος έριξε φως στο πώς αποκτήσαμε τη γνώση μας για το σύμπαν. Έπειτα η Ράνια Σβορώνου ενέπνευσε το κοινό με τον δυναμισμό της, ως αθλήτρια και designer. Τον λόγο μετά πήρε η δρ. Μαρία Γεωργακαράκου, που μοιράστηκε την ιστορία της ως τραγουδίστρια με οπτική αναπηρία.

Η πολυβραβευμένη stand-up κωμικός Κατερίνα Βρανά μίλησε για την πρόσφατη περιπέτειά της και τόνισε πως το κενό που βίωσε της επέτρεψε να αναθεωρήσει, επιστρέφοντας στην αρχή. Αμέσως μετά η Connie Chiu, το πρώτο albino μοντέλο, μας υπενθύμισε πως οφείλουμε να ακολουθούμε την πορεία που εμείς θέλουμε στη ζωή μας. Οι ομιλίες ολοκληρώνονται με τον σεφ Νίκο Καραθάνο που, παρά τα πολυάριθμα βραβεία του, αντιμετωπίζει κάθε κενό με την ατίθαση δημιουργικότητά του.

Από τη σκηνή του TEDxAUEB 2019 δεν έλειψαν και τα καλλιτεχνικά performances: οι De Lumn, οι Rosas en El fuego και η Παυλίνα Βουλγαράκη συνόδεψαν τις ομιλίες με τις μουσικές και χορευτικές τους εμφανίσεις προσδίδοντας ξεχωριστές νότες στο BLANK.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η Νατάσα Εξηνταβελώνη, φετινή παρουσιάστρια του TEDxAUEB, «ξεναγούσε» το κοινό στα βιογραφικά των ομιλητών και των performers και στα δρώμενα του event. Επίσης, το “BLANK” πλαισίωσαν οι συνεργάτες του TEDxAUEB με workshops, δραστηριότητες και installations σχεδιασμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Τελικά, φαίνεται πως το κενό είναι γεμάτο από αμέτρητες δυνατότητες: ορίζει τη στιγμή που από δημιούργημα γίνεσαι δημιουργός. Η ανυπαρξία προκαλεί την ίδια την ύπαρξη, διότι η αβεβαιότητα που βιώνεις μαγνητίζει κάθε σκέψη και δράση σου. Μέχρι το επόμενο TEDxAUEB, ας προσπαθήσουμε όλοι να προβληματιστούμε εποικοδομητικά και να γεμίσουμε το δικό μας κενό.

Το TEDxAUEB ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία των φοιτητών του ΟΠΑ το 2013. Σήμερα μετρά 7 επιτυχημένες εκδηλώσεις και δεκάδες συνεργασίες με αξιοσημείωτους φορείς και επιχειρήσεις. Με μια οργανωτική ομάδα που ανανεώνεται κάθε χρόνο, φιλοξενεί κάθε φορά καινούργιες ιδέες, αποκρυσταλλώνει τη δημιουργικότητα των φοιτητών που το στελεχώνουν και κάνει περήφανη την κοινότητα του Πανεπιστημίου μας».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET