ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τέμπη: Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν αίθουσες με τα ονόματα των αδικοχαμένων συμφοιτητών τους!

Για να μην ξεχαστούν ποτέ...

Neopolis Team

20 Μαρτίου, 2023

Η ζωή στο ΑΠΘ συνεχίζεται, χωρίς όμως να ξεχνά τους φοιτητές του που χάθηκαν στο μοιραίο τρένο των Τεμπών. Ο πόνος της απώλειας είναι μεγάλος, ειδικά όταν αυτή έρχεται κατά αυτόν τον τρόπο.

Από τη μέρα του συμβάντος μέχρι σήμερα, οι πανεπιστημιακοί χώροι δε θυμίζουν τον παλιό τους εαυτό. Τα πάντα φέρνουν στο μυαλό τούς φοιτητές που χάθηκαν τόσο άδικα και που δε θα ξανακάτσουν στα αμφιθέατρα. Οι συμφοιτητές τους είναι αυτοί που φροντίζουν με κάθε τρόπο να μην ξεχαστούν οι φίλοι τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το χαμό τους.

Το ΑΠΘ έχει γεμίσει με αυτοσχέδια μνημεία, εν αναμονή της ανέγερσης ενός επίσημου μνημείου από πλευράς Ιδρύματος, σε κεντρικό σημείο του πανεπιστημίου, όπως έχει προαναγγελθεί. Κοντά στην είσοδο της Γεωπονικής Σχολής, φοιτητές της οποίας υπήρξαν ο 20χρονος Αναστάσης Κουτσόπουλους και η Αναστασία Παπαγγέλη, έχουν αφεθεί λευκά τριαντάφυλλα πάνω σε ένα μαύρο θρανίο, ενώ έχουν γραφτεί τα ονόματα των συμφοιτητών που χάθηκαν στα Τέμπη, συνοδευόμενα από τη φράση «δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ».

Κάτι παρόμοιο συναντάται και στη ΣΘΕ, όπου ένα μήνυμα γράφει «Οι συνάδελφοί σας δε σας ξεχνάμε», με όλα τα ονόματα των αδικοχαμένων συμφοιτητών να είναι γραμμένα.

Όπως βλέπουμε στο thesstoday.gr, μηνύματα και πανό έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία των σχολών που φοιτούσαν όσοι έχασαν τη ζωή τους, μαζί με συγκινητικές τοιχογραφίες, όπως οι παρακάτω ράγες που καταλήγουν στο μήνυμα «Στείλε (ότ)αν φτάσεις».

Την εν λόγω ζωγραφιά έφτιαξαν φοιτητές έξω από το αμφιθέατρο στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ στο τμήμα της Νομικής ζωγράφισαν τη θεά της Δικαιοσύνης, Θέμιδα, με φτερά στην πλάτη της και κρατώντας στον αέρα ένα βαγόνι. Από κάτω, οι φοιτητές, όπως εξηγεί φοιτήτρια στο Τhesstoday, βοηθούν τη θεά Θέμιδα να κρατάει το βαγόνι, συμβολίζοντας τη νέα γενιά που θα τιμωρήσει όποιον διαπράττει αδικίες, «που δυστυχώς έχουν το μοιραίο αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές».

Μετονομασία των αμφιθεάτρων ζητούν οι φοιτητές 

Στο μεταξύ, στη Νομική Σχολή, συμφοιτητές του 23χρονου Κυπριανού Παπαϊωάννου ζητούν τη μετονομασία μιας αίθουσας εις μνήμην του. Όπως αναφέρει φοιτήτρια:

Ο Κυπριανός δυστυχώς βρισκόταν στο τρένο εκείνο το μοιραίο βράδυ, που ευχόμαστε όλοι να μην είχε έρθει ποτέ. Αυτή η τραγωδία δεν πρέπει να ξεχαστεί, οπότε το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι πρυτανικές αρχές είναι να δώσουν σε μια αίθουσα το όνομά του. Πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γενιές, πως ένας συμφοιτητής μας σκοτώθηκε λόγω των ανύπαρκτων συστημάτων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Φοιτητές της Φαρμακευτικής Σχολής πήραν την πρωτοβουλία και προχώρησαν σε μια ανεπίσημη μετονομασία της αίθουσας Δ12 στο όνομα της 20χρονης φοιτήτριας Θώμης Πλακιά «Προς τιμήν της αδικοχαμένης συναδέλφου μας».

Ο πρύτανης από την πλευρά του, δηλώνει απόλυτα ανοιχτός στο ενδεχόμενο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το καλή ιδέα. «Ωστόσο για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση, πρέπει να το συζητήσουμε επίσημα. Οπότε το μόνο που έχουν να κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, είναι να κάνουν ένα επίσημο αίτημα στις πρυτανικές αρχές. Εννοείται ότι δεν είμαστε αρνητικοί σε μία τέτοια πρόταση», πρόσθεσε.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Το πρώτο ΑΕΙ που συμμετείχε στο Pride με δικό του περίπτερο στο Σύνταγμα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET