ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανέργεση μνημείου για τους αδικοχαμένους φοιτητές του αποφάσισε το ΑΠΘ!

Για να μην ξεχαστούν ποτέ...

Neopolis Team

6 Μαρτίου, 2023

Από την προηγούμενη Τετάρτη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θρηνεί. Ανάμεσα στους επιβεβαιωμένους νεκρούς βρίσκονται πολλοί φοιτητές του που επέστρεφαν στον τόπο των σπουδών τους μετά το τριήμερο, κάνοντας όνειρα και σχέδια για όταν φτάσουν στον προορισμό τους. Το «όταν» αυτό όμως δεν ήρθε ποτέ και μείναμε εμείς να θρηνούμε για τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Το ΑΠΘ είναι από τα πανεπιστήμια που μετρούν πολλές απώλειες, ή όπως λέει και το ίδιο, που ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του.

12 θέσεις του έμειναν κενές

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

Ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, έγραψε λίγα λόγια για τον αριθμό των νεκρών του – o οποίος δυστυχώς αυξήθηκε από τότε – υποσχόμενος να σταθεί δίπλα στις οικογένειες που θρηνούν.   

«Η οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα δέκα – με τα έως τώρα δεδομένα – παιδιά της που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δε χωράει ο νους ότι δε θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.

Φωτογραφίες αγνοουμένων είχαν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και μέχρι που άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μέσα στον βουβό πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά μας. Για τους νεκρούς, που καθώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο, είναι οι κόρες και οι γιοι κάποιων μανάδων και πατεράδων – ανάμεσά τους και συνάδελφοί μας. Είναι οι φοιτητές μας, οι συμφοιτητές κάποιων, οι φίλοι και οι κολλητοί κάποιων, οι αγαπημένες και οι αγαπημένοι κάποιων. Μα και για όσους ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν πια την ευκαιρία να τους γνωρίσουν ο πόνος της απώλειας είναι συντριπτικός.

Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν. Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες- μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο -ηθικά και πρακτικά- τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο.

Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».

Στη μνήμη αυτών των παιδιών, το Ίδρυμα υπόσχεται ακόμα την ανέγερση ενός μνημείου σε κεντρικό σημείο του πανεπιστημίου, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ. Την πράξη αυτή ωστόσο, πρόλαβαν φοιτητές του πανεπιστημίου, παίρνοντας την πρωτοβουλία και φτιάχνοντας ένα δικό τους αυτοσχέδιο μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.

«Το ΑΠΘ είναι πανεπιστήμιο με 98 χρόνια ιστορία και ποτέ δεν έχει χάσει τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, ούτε καν στη διάρκεια του πολέμου», σημείωσε ο Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, μιλώντας στη Voria.gr. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη παρουσία της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε ο πρύτανης, το ΑΠΘ  προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές του, που έχουν επηρεαστεί από το τραγικό συμβάν. Καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε ψυχολόγους και ψυχίατρους του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΑΠΘ καλώντας τον αριθμό 2310 992621 ή κλείνοντας ραντεβού στον αριθμό 2310 999888.

Οι φοιτητές του ΑΠΘ ανάμεσα στα αναγνωρισμένα θύματα

Δυστυχώς, παρά τις ελπίδες μας, οι αγνοούμενοι τους οποίους αναζητούσαν εναγωνίως οικογένειες και γνωστοί με δημοσιεύσεις στα social media, μερικές ώρες μετά προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων.

Κυπριανός Παπαϊωάννου – Αναστασία Αδαμίδου

Οι δύο Κύπριοι, ο 23χρονος φοιτητής Νομικής Κυπριανός Παπαϊωάννου και η 24χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής Αναστασία Αδαμίδου ήταν ανάμεσα στους νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν. Η Αναστασία είχε ταξιδέψει στην Αθήνα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τις αρχές να ενημερώνουν τους οικείους της για την ταυτοποίηση της σορού, καθώς επίσης και την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. Πρώτα όμως έγινε η ταυτοποίηση του Κυπριανού, μέσω DNA, με τη σορό του να εντοπίζεται στο δεύτερο βαγόνι. Ο 23χρονος, όπως έγινε γνωστό, επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μετά από διακοπές που πήγε με την αρραβωνιαστικιά του. Η τελευταία γλίτωσε όταν πήρε άλλο μέσο επιστροφής…

Με την είδηση του θανάτου του φοιτητή Νομικής ΑΠΘ, η Σχολή αποφάσισε να προτείνει τη θέσπιση υποτροφίας στη μνήμη του 23χρονου, στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Αυτή θα αφορά έναν Κύπριο ή μια Κύπρια που θα φοιτήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στη Νομική Σχολή. Ακόμα, η Κοσμητεία αποφάσισε να συνδράμει την οικογένειά του στη νομική της υποστήριξη ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης που δικαιούται.

Ελπίδα Χούπα

Στον ίδιο τραγικό απολογισμό βρίσκεται και η 28χρονη Ελπίδα Χούπα, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Την ταυτοποίηση της κοπέλας ανακοίνωσε ο αδερφός της. «Είναι νεκρή, με πήρε η αστυνομία» είπε στον ΑΝΤ1, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι στην οικογένεια δόθηκε «ρητή εντολή να μην ανοιχθεί το φέρετρο γιατί το πτώμα είναι σε άσχημη κατάσταση».

Η 28χρονη Ελπίδα επέστρεφε από την Αταλάντη, όπου είχε πάει για το τριήμερο της Αποκριάς, στη Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει τις σπουδές της στο ΑΠΘ, όπου έκανε το δεύτερο πτυχίο της στην Αρχιτεκτονική. Είχε τελειώσει Πολιτικός Μηχανικός στην Πάτρα και με κατατακτήριες εξετάσεις είχε περάσει στην Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη.

Αναστάσιος Κουτσόπουλος

Ο 20χρονος Αναστάσης Κουτσόπουλους από την Καρδίτσα, σπούδαζε στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και επέστρεφε μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ήταν αυτός που έστειλε το μήνυμα στη μητέρα του «Μαμά κοιμήσου, θα αργήσω», το οποίο περιγράφει όλη την τραγωδία του γεγονότος μέσα σε λίγες λέξεις. Είχε πάρει το τρένο από την Καρδίτσα, το απόγευμα της Τρίτης, στο σταθμό του Παλαιοφάρσαλου. Σήμερα, πραγματοποιείται η κηδεία του…

Αναστασία Παπαγγελή

Η 19χρονη φοιτήτρια από την Λυκούρια Καλαβρύτων ταξίδευε στο τρίτο βαγόνι για τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε επίσης στη Γεωπονική του ΑΠΘ. Η 19χρονη βρισκόταν ανάμεσα στους αγνοούμενους που αναζητούσαν οικογένεια και φίλη, λαμβάνοντας εν τέλει τα χειρότερα δυνατά νέα από την ταυτοποίησή της που έγινε μετά από δείγματα DNA.

Ελένη Τσίντζα

Ανάμεσα στα θύματα και η 22χρονη Ελένη Τσίντζα, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Το τμήμα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό της φοιτήτριάς του.

«Το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. πενθεί για τον θάνατο της Ελένης Τσίντζα, φοιτήτριας του Τμήματός μας, η οποία έχασε τη ζωή της στο ανείπωτα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η απώλειά της μας συγκλονίζει. Αβάσταχτο να κόβεται τόσο άδικα το νήμα της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Εκφράζουμε στην οικογένεια και στους συγγενείς της τα πιο βαθιά και θερμά συλλυπητήρια. Μοιραζόμαστε μαζί τους τον πόνο και τον θρήνο».

Λυσίμαχος Παπάζογλου

Ο 22χρονος φοιτητής Φυσικής πήγε να πάρει ένα μπουκάλι νερό από το κυλικείο, όταν έγινε το μοιραίο. Ο Λυσίμαχος ήταν γιος καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με τον πατέρα του να δηλώνει: «Ήταν μία δύσκολη στιγμή, θα είναι μια δύσκολη στιγμή. Η μνήμη του παιδιού μου θα κρατηθεί ψηλά και θα την κρατήσουμε και εμείς με το έργο που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Η δράση θα είναι επιστημονική, θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος μέσα από τον θάνατο του γιου μου».

«Δεν υπάρχει δικαίωση για έναν πατέρα που χάνει το παιδί του. Ακόμα δεν σκέφτομαι το νομικό σκέλος, τώρα κυριαρχεί ο πόνος. Ξέραμε ότι το παιδί θα γυρνούσε τη μέρα του ατυχήματος. Μας πήρε στις 10.30 και μας είπε ότι θα έχει μία καθυστέρηση. Στις 11.30 μας πήρε η φίλη του και μας είπε ότι έγινε ατύχημα εκείνη την έβγαλαν έξω. Ο Γιώργος είχε σηκωθεί να πάρει νερό από το κυλικείο και δεν επέστρεψε ποτέ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Θωμαή Πλακιά

Η 19χρονη Θωμαή Πλακιά ήταν μία από τις δίδυμες αδερφές που χάθηκαν μαζί με την ξαδέρφη τους. Οι τρεις τους επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το οποίο πέρασαν στο Καστράκι με την οικογένειά τους. Η Θωμαή φοιτούσε στη Σχολή Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κλαούντια Λάτα

Η 21χρονη Κλαούντια Λάτα πέτυχε στο Ιατρικό Τμήμα της ΣΣΑΣ και φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Επισκέφτηκε την Πάτρα για το Καρναβάλι και την Τρίτη πήρε το μοιραίο τρένο για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Η Κλαούντια είχε μεγαλώσει στη Λάρισα, με την οικογένειά της να επιμένει να κάνει μια στάση στο ταξίδι της για να τους δει. Εκείνη ωστόσο βιαζόταν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει διάβασμα…

Αγάπη Τσακλίδου

Η 22χρονη Αγάπη Τσακλίδου ήταν το μοναχοπαίδι των καθηγητών Βιολογίας και Μαθηματικού του ΑΠΘ, Γιώργου Τσακλίδη και Ελένης Βασάρα. Σπούδαζε και η ίδια στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Η κηδεία της έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 4:15 στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, με το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ να θρηνεί κι αυτό, εκφράζοντας τη λύπη του μέσα από τα παρακάτω λόγια.

«Το Τμήμα Βιολογίας συγκλονισμένο από την ανείπωτη τραγωδία και το χαμό τόσων νέων ανθρώπων, θρηνεί και για τη δική του απώλεια της Αγάπης Τσακλίδου κόρης αγαπητών συναδέλφων του Τμήματος μας και του Τμήματος Μαθηματικών. Το Τμήμα Βιολογίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα συλλυπητήρια του στους οικείους της.

Η εξόδιος Ακολουθία θα γίνει αύριο Δευτέρα 6.3.2023 στις 16.15 στον Ιερό Ναό «Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θέρμη (Κοιμητήρια)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος αποφάσισε

α. Να εκδώσει Ψήφισμα

β. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη της

γ. Τα μέλη του Τμήματος να καταθέσουν χρηματικό ποσό σε ευαγές ίδρυμα στη μνήμη της

δ. Να γίνει διακοπή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας για αύριο Δευτέρα 6.3.2023 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.»

Νικήτας Καραθεοδώρου – Κέλλυ Πορφυρίδου

Ο 23χρονος, πυροσβέστης στο επάγγελμα και σπουδαστής στο τμήμα Ψυχολογίας, με τη σύντροφό του, Κέλλυ, φοιτήτρια Θεολογίας στο ΑΠΘ, ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνουν έκπληξη στους γονείς τους. Και οι δύο βρίσκονταν στο βαγόνι-εστιατόριο του τρένου και σκοτώθηκαν ακαριαία. Η κηδεία τους έγινε σήμερα το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στην Καλαμαριά.

Η Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου εξέδωσε ανακοίνωση μετά την είδηση του θανάτου της φοιτήτριάς του, αναφέροντας:

«Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της ζωής της φοιτήτριας της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, Κέλλυς Πορφυρίδου, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Η Κέλλυ ήταν ένα κορίτσι στην άνοιξη της ζωής του. Ο βίαιος θάνατός της θα μείνει καρφί στη σάρκα του βαριά τραυματισμένου πολιτισμού μας. Καρφί στην υποκρισία του κάθε αναμάρτητου, στην ανευθυνότητα και την πλεονεξία. «[…] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι ἁμαρτίαν οὐκ ἔχομεν, ἑαυτοὺς πλανῶμεν καὶ ἡ ἀλήθεια οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν […] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι οὐχ ἡμαρτήκαμεν, ψεύστην ποιοῦμεν αὐτὸν, καὶ ὁ λόγος αὐτοῦ οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν» (Α΄Ιω, 8-10). Σε εμάς μένει η προσδοκία της Ανάστασης και η υπόσχεση συνεχούς αγώνα για έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος δεν θα είναι «αναλώσιμο», αλλά πρόσωπο με βάθος αιωνιότητας.

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και όλο το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την απώλεια της αγαπητής μας φοιτήτριας Κέλλυς Πορφυρίδου, αλλά και του συνόλου των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, σε τούτη την τραγωδία.
Ευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και συμμετέχουμε στο πάθος τόσο των οικογενειών τους, όσο και των φίλων τους. Στη μνήμη τους τελέσαμε Τρισάγιο, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της Θεολογικής μας Σχολής. Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Καλαμαριά, τη Σχολή θα εκπροσωπήσει ο Κοσμήτοράς της, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης».

Καλό ταξίδι σε όλες τις ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα με τόσο βίαιο τρόπο… 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET