ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τα συν της ξένης γλώσσας για το βιογραφικό σου!

Γράφει η Έφη Αλικάκου Η σημερινή αγορά εργασίας είναι πιο απαιτητική και ανταγωνιστική από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν. Το μαθαίνεις από τους γύρω σου, το διαβάζεις, ενδεχομένως να το έχεις υποστεί και ο ίδιος. Φυσιολογικά λοιπόν, ο καθένας από εμάς ψάχνει τρόπους να κάνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό το βιογραφικό του. Σημαντικός παράγων ενός […]

Default avatar

Guest Author

27 Φεβρουαρίου, 2016

Γράφει η Έφη Αλικάκου

Η σημερινή αγορά εργασίας είναι πιο απαιτητική και ανταγωνιστική από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν. Το μαθαίνεις από τους γύρω σου, το διαβάζεις, ενδεχομένως να το έχεις υποστεί και ο ίδιος. Φυσιολογικά λοιπόν, ο καθένας από εμάς ψάχνει τρόπους να κάνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό το βιογραφικό του. Σημαντικός παράγων ενός βιογραφικού είναι, ας μην γελιόμαστε, η γνώση μίας ξένης γλώσσας (κυρίως των αγγλικών). Στην Ελλάδα θα σου πουν ότι για τον εργοδότη μόνο τα αγγλικά δεν είναι τίποτα και θα ακούσεις φυσικά το αμίμητο «Αγγλικά ξέρει και η κουτσή Μαρία!». Αυτό δεν είναι εντελώς λάθος αλλά ούτε και καθόλα σωστό. Δηλαδή άπαξ και δεν σου βγαίνει καθόλου μην το επιχειρήσεις, κρίμα τα λεφτά και ο χρόνος. Αν όμως το σκέφτεσαι και για δεύτερη και για τρίτη ακόμα και για τέταρτη γλώσσα, κυνήγησε το. Όχι μόνο για το βιογραφικό και για να χαρεί η μαμά και ο μπαμπάς αλλά για σένα και για τα τεράστια οφέλη που θα σου χαρίσει. Και έχει να σου δώσει πολλά, όχι μόνο συν ένα.

Καταρχάς θα καταλάβεις ότι σοφή και δύσκολη δεν είναι μόνο η ελληνική. Η συγκολλητικότητα της τουρκικής γλώσσας, η γραμματική της γαλλικής, η ευφυΐα της κινεζικής θα σε βγάλουν από στενά όρια αντιλήψεων. Κοινώς: αποδοχή και θαυμασμός του διαφορετικού. Δεν κόπιασαν μόνο οι Έλληνες να δομήσουν τη γλώσσα τους, από διαφορετικές εξελικτικές φάσεις πέρασαν και άλλες γλώσσες.

Θα γίνεις πιο εύστροφος. Και όμως, σύμφωνα με έρευνες (Bruck, Lambert, Tucker (1974), Hakuta (1986) and Weatherford (1986)) τα άτομα που παρακολουθούν σε οποιαδήποτε ηλικία μαθήματα ξένων γλωσσών επιδεικνύουν μεγαλύτερους δείκτες νοημοσύνης και μεγαλύτερη δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος τους. Μάλιστα, άτομα με παράλληλη εκμάθηση δύο ή περισσότερων γλωσσών, πράγμα πολύ απαιτητικό για τους μηχανισμούς του εγκεφάλου, είχαν μεγαλύτερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης.

Θα σου δώσουν ερέθισμα για ταξίδια. Όσο θα μελετάς τα γαλλικά τόσο πιο πολύ θα σκέφτεσαι την διοργάνωση ενός ταξιδιού στη Γαλλία. Πήγαινε με τη παρέα σου ή και μόνος με ένα σακίδιο στους ώμους (μια φορά έστω στη ζωή σου κάντο! Χωρίς γονείς, χωρίς κανέναν). Άλλες κουλτούρες, άλλος τρόπος ζωής και φυσικά ένα τσίμπημα υπερηφάνειας όταν θα ξεστομίσεις επιτυχώς μια φράση στη γλώσσα των ντόπιων. Ο άνθρωπος που ταξιδεύει, έχει δει δηλαδή και κάτι άλλο πέρα από την Ακρόπολη και τον Λευκό Πύργο, είναι συν για τη παρέα και για σένα τον ίδιο. Άλλη αντίληψη, άλλες προσλαμβάνουσες.

Θα εμπλουτίσεις τη γνώση για το αντικείμενο σπουδών ή απασχόλησης σου. Αλλιώς μετράει στα μάτια του καθηγητή μια εργασία με αποκλειστικά ελληνική βιβλιογραφία και αλλιώς η εργασία ενός φοιτητή που επεξεργάστηκε ξενόγλωσσα άρθρα και έρευνες. Το ίδιο ισχύει και για σεμινάρια σε ξένη γλώσσα μετά από χρόνια στο χώρο εργασίας σου. Άρα, κερδίζεις σε επίπεδο κατάρτισης μέσα από τη πολυμορφικότητα των απόψεων που μελετάς απλά και μόνο λόγω της γνώσης ξένης γλώσσας.

Όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας οι πολίτες που μιλούν πολλές γλώσσες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ και να ενταχθούν ευκολότερα σε μια άλλη χώρα όπου πηγαίνουν για σπουδές ή απασχόληση. Μάλιστα, η ΕΕ έχει συστήσει δύο ομάδες εργασίας: 1) το Επιχειρησιακό Φόρουμ που μελέτα σε ποιο βαθμό η βελτίωση των γλωσσικών γνώσεων βοηθά τις μεν επιχειρήσεις και τους δε πολίτες, 2) την ομάδα «Ξένες γλώσσες και απασχολησιμότητα» αποτελούμενη από εκπροσώπους χωρών με σκοπό τη βελτίωση επικοινωνίας στην αγορά εργασίας μέσω των ξένων γλωσσών.

Στη τελική ότι και να σκέφτεσαι ή αποφασίσεις επί του θέματος να έχεις πάντα υπόψη ότι η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανένα ή όπως λέει ο λαός «ότι μαθαίνει κανείς καλό είναι». Είτε ξεκινήσεις τη γλώσσα χωρίς να τη τελειώσεις, είτε την ολοκληρώσεις θα έχεις την ικανοποίηση της προσπάθειας. Και όσο κοινότοπο και αν ακούγεται η προσπάθεια δεν πάει ποτέ χαμένη.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET