ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χειμερινό εξάμηνο: Τα περισσότερα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως σύμφωνα με τους πρυτάνεις!

Κάτι μας λέει ότι θα αργήσουμε να ξαναπάμε... κανονικά στη σχολή.

Neopolis Team

4 Σεπτεμβρίου, 2020

Δε διανύουμε και τον καλύτερο Σεπτέμβρη από άποψη εξεταστικής, ούτε γνωρίζουμε αν θα πάει καλύτερα το χειμερινό εξάμηνο που έρχεται, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι πως όλο και κάπως θα τα καταφέρουμε. Τι, όχι;;;

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η εξεταστική συνεχίζει από εκεί που την είχαμε αφήσει τον Ιούλιο (ή Αύγουστο για ορισμένους), με την πλειονότητα των μαθημάτων να δίνεται διαδικτυακά. Αν μας έλεγε κάποιος τον – πολύ μακρινό καθώς μοιάζει – Φλεβάρη ότι οι επόμενες δύο εξεταστικές θα πραγματοποιούνταν με αυτόν τον τρόπο, απλώς θα γελάγαμε. Είναι που ήρθε τόσο βιαστικά και απροετοίμαστα, ενώ μάλιστα μέχρι πρότινος το διαδίκτυο έπαιζε πολύ μικρό ρόλο στις διαλέξεις και κανέναν στις εξετάσεις. Ποιος να το περίμενε ότι από τη μία μέρα στην άλλη, θα αποκτούσε πρωταγωνιστικό…

Να όμως, που και οι επαναληπτικές δε διαφέρουν σε τίποτα απ’ αυτές του εαρινού εξαμήνου, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μια εμπειρία και από τις δύο μεριές, ενώ δόθηκε και παραπάνω χρόνος να ενισχυθεί ο συγκεκριμένος τρόπος.

Αφήνοντας όμως την εξεταστική που «τρέχει» ήδη, τι γίνεται με την υπόλοιπη χρονιά; 

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πως η επιστροφή στους χώρους των πανεπιστημίων θα γίνεται για χάρη κλινικών κι εργαστηριακών ασκήσεων, αλλά και για διαλέξεις μαθημάτων με λιγότερο από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Οι περισσότεροι τότε ξεφυσήξαμε, συνειδητοποιώντας πως… πάλι σπίτι θα τη βγάλουμε.

Οι μικρές ομάδες διδασκαλίας είναι ένας τρόπος σταδιακής κι ασφαλέστερης επιστροφής στα αμφιθέατρα, οι οποίες αναμένεται να μεγαλώσουν στο δεύτερο εξάμηνο, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε σχετικά ότι «στόχος μας είναι ένα ανοικτό και ζωντανό πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως, θα προστατεύσουμε και την υγειονομική εικόνα των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας με μάσκες, τήρηση φυσικών αποστάσεων κ.λπ. Εργαστήρια και κλινικές, αλλά και φροντιστηριακή μελέτη σε μικρότερες ομάδες θα γίνουν διά ζώσης».

Από την άλλη, ο νέος πρύτανης του ΟΠΑ, κ. Δημήτριος Μπουραντώνης, σημειώνει πως δε θα γίνει καμία διάλεξη στο Ίδρυμά του με φυσική παρουσία σε μαθήματα που ξεπερνούν τα 50 άτομα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι διαλέξεις θα γίνουν ηλεκτρονικά. 

Ο επικεφαλής του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, δηλώνει στο «Βήμα» πως «Η δυναμική της πανδημίας δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού εξαμήνου» και συνεχίζει παρουσιάζοντας το σχέδιο που θα τηρηθεί:

 «Ελεγχόμενης έκτασης θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακή άσκηση με φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων. Προσπάθεια να εγκλιματιστούν σωστά οι νέοι φοιτητές, διασφάλιση των προϋποθέσεων ασφαλούς παραμονής και δραστηριότητας φοιτητών, διδασκόντων και λοιπού προσωπικού, με λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων». Και συμπληρώνει ότι «η φυσική παρουσία των φοιτητών αφορά κατ’ εξοχήν στις εργαστηριακές ασκήσεις. Επίσης, απαιτούνται πυκνές βάρδιες με αραιή συμμετοχή στα εργαστήρια και πολλά τμήματα παράλληλης διδασκαλίας. Η καθημερινή φυσική παρουσία των φοιτητών σε κάθε Σχολή πρέπει να είναι ασφαλώς χαμηλότερη των ορίων επικίνδυνου συγχρωτισμού».

Όσο για το ΠΑΔΑ, ο πρύτανης κ. Παναγιώτης Καλδής εξηγεί ότι έχουν ήδη αγοραστεί 1.200 net books για το προσωπικό του Ιδρύματος και η οργάνωση συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του, θα αποφασιστεί πώς θα γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αναφορικά με το Πάντειοη πρύτανης κ. Χριστίνα Κουλούρη αναφέρει ότι «τα περισσότερα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως, με λίγες εξαιρέσεις που αφορούν εργαστηριακά μαθήματα και ολιγομελή σεμινάρια. Πρόθεσή μας είναι να ενθαρρυνθεί η παρουσία των φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά συντεταγμένα, χωρίς συνωστισμό και με τήρηση των κανόνων υγιεινής. Οι ακριβείς όροι διεξαγωγής των μαθημάτων θα αποφασιστούν από τις Συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές στην έναρξη του έτους».

«Πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους πρωτοετείς φοιτητές που δυστυχώς, τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο, δεν θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πλήρη πανεπιστημιακή εμπειρία» συνεχίζει. «Είναι μεγάλη η ανασφάλεια των παιδιών που θα μπουν φέτος σε σχολή μακριά από το σπίτι τους, τα οποία δεν γνωρίζουν καν αν θα πρέπει να εγκατασταθούν στην άλλη πόλη ή αν τελικά οι σπουδές τους θα γίνουν εξ αποστάσεως».

Το ΔΠΘ βέβαια θέλει να επιστρέψουν ή να εγκατασταθούν οι νέοι φοιτητές του, πράγμα που θα γίνει αν οι διαλέξεις δεν πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Σε αντίθεση δηλαδή με τα παραπάνω ιδρύματα που θα στραφούν σχεδόν ολοκληρωτικά στα online μαθήματα (εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως τα εργαστήρια), σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του πανεπιστημίου: «αν υπάρχουν μεγαλύτερα (από 50 ατόμων) ακροατήρια, η μία λύση είναι «να σπάσουν» σε μικρότερα, αλλά πρέπει να δούμε τη διαθεσιμότητα των καθηγητών αλλά και τη δέσμευση της υπουργού για έξτρα θέσεις περιστασιακού προσωπικού».

Το Δημοκρίτειο αναμένει τη δημοσίευση των ανακοινώσεων της υπουργού σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί επί τάπητος «για να δούμε τι θα κάνουμε με τα μεγαλύτερα ακροατήρια, γιατί με τα μικρότερα νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET