fbpx

Επιστρέφουν οι φοιτητές στα Παν/μια για διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων – Υποχρεωτική η μάσκα!


Δυστυχώς η φετινή περίοδος των διακοπών αναγκάστηκε να υποστεί περικοπές, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να κλείνουν αρκετά αργότερα από το συνηθισμένο και να ανοίγουν επίσης πιο γρήγορα από άλλες χρονιές.

Όπως ανακοίνωσε και η Υπ. Παιδείας προ ολίγου στην έκτακτη συνέντευξη τύπου, οι εκπαιδευτικές δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν για τους μαθητές λίγες μέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 7 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, την οποία και «κλείδωσε» σαν ημερομηνία βάζοντας έτσι τέλος στις διακοπές στις… 38 Αυγούστου.

Το ενδεχόμενο της παράτασης βέβαια υπάρχει, με εναλλακτική ημερομηνία να αποτελεί η 14η Σεπτέμβρη. Η τελική απόφαση θα παρθεί την 1η του μηνός και αναλόγως την κατάσταση με τον κορωνοϊό, θα αποφασιστεί ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η πιο κατάλληλη.

Η επιστροφή θα γίνει με μέτρα προφύλαξης όπως ήταν αναμενόμενο, με κύριο και βασικότερο τη χρήση μάσκας από τους μαθητές όλων των ηλικιών, εκπαιδευτικούς και γονείς, με ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ να δίνονται σε περιπτώσεις παιδιών που εξαιρούνται από τη χρήση της. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ύπαρξη αντισηπτικών στα σχολεία, δειγματοληπτικούς ελέγχους από ΕΟΔΥ, διαφορετικά διαλείμματα, προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, μη πραγματοποίηση εκδρομών κ.α.

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί, εκπαιδευτικός ή άτομο από το σπίτι του νοσεί από τον ιό, τότε είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για μαθητές που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Αν από την άλλη, ο δάσκαλος ανήκει σε αυτές, χρειάζεται επίσης ιατρική βεβαίωση, ενώ προχωράει στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, με τους μαθητές του να παραμένουν επίσης σπίτι. Η τηλεκπαίδευση ισχύει και στην περίπτωση αναστολής ενός τμήματος ή του σχολείου ολόκληρου, λόγω εύρεσης κρούσματος.

Σχετικά με τα ΑΕΙ, η Υπουργός ανακοίνωσε πως η επιστροφή των φοιτητών που σπουδάζουν έξω από την πόλη τους, θα γίνει κανονικά, καθώς το νέο ακαδημαϊκό έτος θα απαιτεί τη φυσική παρουσία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όσο κι αν δε σας έλειψαν τα πήγαινε-έλα στη σχολή το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε σ’ αυτό, καθώς κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, αλλά και ομάδες μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών) και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων 50 εγγεγραμμένων φοιτητών θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, ενώ κατά τη διάρκειά τους θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι διαλέξεις που θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως και θα συνεχίσουν να μας επιτρέπουν το ξύπνημα της τελευταίας στιγμής, θα είναι για μαθήματα με παραπάνω από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους χώρους που αφορούν τους φοιτητές, οι φοιτητικές εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά με τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ τα εστιατόρια θα συνεχίσουν τον διαμοιρασμό φαγητού σε πακέτο. Τέλος, η βιβλιοθήκη θα είναι επίσης διαθέσιμη προς του φοιτητές, ξανά με υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση 1,5 μ. απόστασης μεταξύ των επισκεπτών.

Ακόμη, μιλώντας για τα ΙΕΚ, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την κανονική λειτουργία τους με αυξημένα μέτρα πρόληψης και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, ενώ για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων σημείωσε πως θα γίνει με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η Υπουργός ζήτησε την επιστροφή των εκδρομέων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και τον περιορισμό μετακινήσεων μία εβδομάδα προτού ξεκινήσουν τα σχολεία, για παραπάνω ασφάλεια. 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET