ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με μάσκες και ειδικά μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι έχει ακουστεί για τα πανεπιστήμια!

Καλή σχολική χρονιά είπαμε;

Neopolis Team

19 Αυγούστου, 2020

Δε θέλουμε να προβούμε σε κοινοτοπίες όπως «καλό χειμώνα» ή «τα κεφάλια μέσα» και να σας ανάψουμε τα λαμπάκια καλά-καλά δε γυρίσατε από τις διακοπές σας, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον, λίγες μέρες Αυγούστου απέμειναν να χαρούμε και στη συνέχεια επιστρέφουμε στην παλιά καλή ρουτίνα. Κάθε χρόνο ο ίδιος πόνος…

Η ρουτίνα αυτή εν τω μεταξύ περιλαμβάνει πολύ βασικά πραγματάκια, εκ των οποίων το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Το φθινόπωρο δε θα μας χάλαγε τόσο, αν δεν έπρεπε από τη μία μέρα στην άλλη, από εκεί που σηκωνόμασταν από το κρεβάτι στις 12 το νωρίτερο και πηγαίναμε για βουτιές στη θάλασσα, να ξυπνάμε από τις 7 – 9 και να «βουτάμε» για μια θέση στα ΜΜΜ.

Φέτος βέβαια, δεν είναι πολύ σίγουρο ότι θα το ζήσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα να αποφύγουμε τις δεύτερες «βουτιές» και να συνεχίσουμε εκείνο το ξύπνημα στο παρά πέντε (κυριολεκτικά), λίγο πριν ξεκινήσει το διαδικτυακό μάθημα, πράγμα που εφαρμόσαμε το περασμένο εξάμηνο. Τουλάχιστον εμείς οι φοιτητές της παρέαςΓιατί για τα σχολεία, κατά πώς φαίνεται θα πραγματοποιηθεί κανονικά η επιστροφή στις τάξεις, ή όσο κανονικά μπορεί να χαρακτηριστεί όταν αυτή θα συνοδεύεται από ειδικά μέτρα προστασίας, που δεν είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα έτη.

Πιο αναλυτικά, η επιστροφή στα θρανία αναμένεται να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ χθες (18/08) αποφασίστηκε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας στους χώρους των σχολείων (για μαθητές και εκπαιδευτικούς), καθώς επίσης και η πραγματοποίηση διαλειμμάτων σε διαφορετικές ώρες, με τις τάξεις έτσι, να γεμίζουν με όλους τους μαθητές  κι όχι έναν αριθμό αυτών.

Υπό συζήτηση, βέβαια, βρίσκεται ακόμη η ηλικία για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, το ίδιο και η πραγματοποίηση τεστ για κορωνοϊό, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο εντός των επόμενων ημερών, μαζί με άλλες οριστικοποιημένες λεπτομέρειες που αφορούν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το ενδεχόμενο των online μαθημάτων δεν έχει αποκλειστεί, με τα σχολεία να είναι προετοιμασμένα σε περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη να στραφούν προς τα εκεί.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα η Υπουργός:

Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής, με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.

Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σύψας, μιλώντας για τα παραπάνω, σημείωσε πως «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του Δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δε μεταδίδουν εύκολα». 

Επισήμανε ακόμη, ότι η προφύλαξη δε σταματά μόνο στη χρήση μάσκας, με τα 5 βασικότερα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν να είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα αφορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  2. Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  3. Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  4. Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  5. Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Σε περίπτωση που γίνει γνωστό κρούσμα σε σχολείο, θα κλείνει μόνο η/το συγκεκριμένη/ο τάξη/τμήμα, με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και της απολύμανσης των χώρων να ακολουθεί. Όσο για τα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, πάντως, είναι: α) Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα-ένα στο κυλικείο ή β) το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, δεν ξέρουμε πόσο σας βόλεψε η εξ αποστάσεως διδασκαλία του εαρινού εξαμήνου, αλλά είναι αρκετά πιθανό να ολοκληρωθεί και το χειμερινό εξάμηνο με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι το τέλος της χρονιάς συγκεκριμένα (τον Δεκέμβριο του 2020), εξετάζεται τα μαθήματα να γίνουν online όπου είναι εφικτό, εξαιτίας των τελευταίων, όχι και τόσο αισιόδοξων, εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Προς το παρόν, οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν καταλήξει στον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα επιστρέφουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια για τα μαθήματα που είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, ωστόσο, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, αποκάλυψε ότι συζητείται η επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια να γίνεται με αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

«Επειδή υπάρχει η πρόταση στο τραπέζι, οι φοιτητές να επιστρέψουν στα μαθήματα, όπου χρειάζεται δια ζώσης, γίνεται μία συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, γιατί όπως καταλαβαίνετε οι φοιτητές είναι ακριβώς η ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία μιλάμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία συζήτηση που μπορεί να πρέπει οι φοιτητές, πριν επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια για τα δια ζώσης μαθήματα, να χρειάζεται να κάνουν τεστ για τον Covid-19», είπε, τονίζοντας: «Υπάρχει μία συζήτηση, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση», ανέφερε.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET