UNI LIFE & TIPS

5 συμβουλές να την παλέψεις με τη μετακόμιση, αν πέρασες μακριά από το πατρικό σου!

Θα κοπιάσεις λίγο, αλλά μην αγχώνεσαι, όσο βουνό μπορεί να σου φαίνεται τώρα, στο τέλος θα νιώσεις πολύ καλά με τον εαυτό σου που τα κατάφερε.

Θεώνη Σταματοπούλου

16 Σεπτεμβρίου, 2019

[cover]

Καλώς ήρθες στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καινούριε φοιτητή! Συγχαρητήρια για την επιτυχία στις Πανελλήνιες και καλό ποδαρικό στο νέο σου αυτό ξεκίνημα. Φαντάζομαι ο ενθουσιασμός ακόμα καλά κρατεί, και μέχρι να κλείσεις λίγο καιρό στα αμφιθέατρα ή την καινούρια σου πόλη, δε θα υποχωρήσει. Άλλωστε πρόκειται για την ανταμοιβή σου στην προσπάθεια που κατέβαλες τον τελευταίο ενάμησι χρόνο, οπότε επόμενο είναι η γεύση της ικανοποίησης και της αναμονής για το καινούριο αυτό κεφάλαιο να παραμείνει για αρκετό διάστημα.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της αναμονής όμως, είναι και η ανεξαρτητοποίηση που θα φέρει μαζί της η φοιτητική ζωή. Η απομάκρυνση από το πατρικό σου, σε περίπτωση που πέρασες σε άλλη πόλη πάντα, είναι αυτή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Αρχικά, θα δυσκολευτείς, η αλήθεια να λέγεται. Δεν είναι εύκολο να αφήνεις την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τους φίλους και τους δικούς σου ανθρώπους και να ξεκινάς μία εντελώς νέα ζωή κάπου αλλού. Ένα θα σου πω όμως: όλα για καλό γίνονται!

Προτού γίνουν όλα αυτά βέβαια, θα προηγηθεί μια μετακόμιση.

Με την οποία θα χρειαστεί να ασχοληθείς εντατικά για λίγο καιρό, οπότε σε θέλω δυναμικό και ετοιμοπόλεμο. Τα πράγματά σου δε θα επιπλώσουν/διακοσμήσουν ως δια μαγείας τη νέα σου φωλίτσα. Πρέπει να βάλεις λίγο κόπο κι εσύ, αλλά μην αγχώνεσαι, όσο βουνό μπορεί να σου φαίνεται τώρα, στο τέλος θα δεις ότι είναι μια διασκεδαστική διαδικασία.

Ακόμα κι έτσι όμως, μερικές συμβουλές για σωστή μετακόμιση που θα σου λύσουν τα χέρια, τις χρειάζεσαι σίγουρα:

#1 Επιπλωμένο ε; Δεν ειν’ και τόσο κακή ιδέα!

Η διαδικασία αναζήτησης σπιτιού για τους πρωτοετείς είναι μία κόλαση. Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση με το Airbnb αλλά και με τα ενοίκια που έχουν φτάσει στο Θεό, είναι δύσκολο να βρεις ένα σπίτι της προκοπής και μάλιστα όπως ακριβώς το θες. Να είναι δηλαδή κοντά στη σχολή, όχι πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο και με ένα λογικό ενοίκιο.

Επειδή έχω περάσει από αυτή τη φάση παραπάνω από μία φορά, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ψάξεις για ένα επιπλωμένο σπίτι. Ναι, το ξέρω ότι μπορεί να μην είναι όπως το ήθελες και να μην μπορείς να το διαμορφώσεις ακριβώς με το δικό σου γούστο, όμως θα έχεις ένα χώρο που διαθέτει τα πάντα από τα βασικά έπιπλα και θα χρειαστεί να μετακομίσεις μόνο τα προσωπικά σου αντικείμενα. Έτσι γλιτώνεις χώρο, χρόνο, χρήματα και κόπο. Σκέψου το!

#2 Αν δεν είναι επιπλωμένο, ξεκίνα με τα βασικά

Εάν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να κάνεις πολλές σπατάλες στην παρούσα φάση, πράγμα απόλυτα κατανοητό, τότε φρόντισε τουλάχιστον να αγοράσεις τα απαραίτητα. Δε γίνεται να μην έχεις ένα κρεβάτι για να κοιμάσαι, ένα γραφειάκι με μία καρέκλα για να διαβάζεις ή μία ντουλάπα για να βάλεις τα ρούχα και τα παπούτσια σου.

Και μην τρομάζεις όσον αφορά το κόστος των παραπάνω, μπορείς να τη βγάλεις πολύ οικονομικά αν ψαχτείς. Αρκεί να είσαι ανοιχτός στο ενδεχόμενο των μεταχειρισμένων επίπλων από άλλους φοιτητές. Έτσι, θα βρεις πολύ χαμηλές τιμές, νεανικά έπιπλα και σε καλή κατάσταση, βλ. Marketplace. Μην απελπίζεσαι και λύση θα βρεθεί. Τι νόμιζες; Ότι όλοι οι φοιτητές που πάνε να μείνουν εκτός, τους τρέχουν από τα μπατζάκια;

#3 Μην πάρεις μαζί όλη την προίκα σου

Δε μπορώ να ξέρω σε ποια πόλη μετακομίζεις και πόσο μακριά ή κοντά είσαι από το πατρικό σου, ωστόσο αυτό που προτείνω πάντα σε όλους είναι να παίρνουν τα πράγματά τους με δόσεις. Εάν μετακομίζεις στην παρούσα φάση για να ξεκινήσεις τη σχολή το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, τότε προφανώς και θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στα χειμερινά σου ρούχα.

Για ποιο λόγο να πάρεις μαζί σου και τα καλοκαιρινά και να πιάσεις τόσο πολύτιμο χώρο; Λες και δεν πρόκειται να πας μια βόλτα μέχρι το πατρικό σου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Σκέψου ορθολογικά. Τι χρειάζομαι τώρα για να ζήσω σε άλλη πόλη; Εποχιακά ρούχα και παπούτσια, προσωπικά είδη υγιεινής, βιβλία και λάπτοπ. Αυτά.

#4 Κάνε τον προσωπικό σου χώρο ευχάριστο

Είναι πολύ βασικό να νιώθεις άνετα και όμορφα στο νέο σου σπίτι. Δεν παλεύεται να βρίσκεσαι κάπου και να νιώθεις ότι δε σε χωράει ο τόπος. Κι εσύ θα στενοχωριέσαι και οι δικοί σου άνθρωποι που δε θα είσαι ευτυχισμένος/η. Ακόμα κι αν το σπίτι σου είναι ήδη επιπλωμένο, πάντα υπάρχει χώρος για τη δική σου, προσωπική πινελιά.

Διαμόρφωσε το σπίτι σου με πράγματα που σου αρέσουν και κάνε το ευχάριστο. Βάλε αρωματικά κεράκια, φυτά, λαμπάκια, κορνίζες με αγαπημένα σου άτομα, πόστερ, πίνακες και ό,τι άλλο σου αρέσει. Οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί να σκεφτείς πώς θα κάνεις τον εαυτό σου να μπορεί να ζει με ευχαρίστηση μέσα στον καινούριο του χώρο.

#5 Πάνω απ’ όλα μη φρικάρεις, όλα μια συνήθεια είναι

Αφού ολοκληρώσεις τη μετακόμιση και έχεις αποχαιρετήσει το παλιό σου σπίτι και τους δικούς σου ανθρώπους, ξεκινάει πλέον μία καινούρια ζωή για σένα. Θα μάθεις να μένεις μόνος/η σου, θα έχεις ευθύνες και υποχρεώσεις και φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που θα βιώνεις μία αφόρητη μοναξιά. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και θα δεις ότι ναι μεν τον πρώτο καιρό θα δυσκολευτείς, αλλά στη συνέχεια θα προσαρμοστείς.

Ο άνθρωπος είναι φύσει προσαρμοστικό ον, γιατί όπου και να τον βάλεις, θα βρει τρόπους να επιβιώσει. Τώρα μπορεί να σου φαίνονται όλα ένα θεόρατο βουνό που δεν μπορείς να ανέβεις μόνος/η, αλλά θα το κάνεις αναγκαστικά και στο τέλος θα νιώσεις πολύ καλά με τον εαυτό σου που τα κατάφερε.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET