cover photo
Κάποτε το να διατηρήσεις μία σχέση ήθελε απλά την προσπάθεια και των δύο, πλέον έχει μετατραπεί σε δύσκολο challenge. Σίγουρα ο καθένας έχει τις υποχρεώσεις του, τα άγχη του και τις σκοτούρες του και δεν είναι πάντοτε στο ίδιο καλό mood. Ωστόσο, μιλάμε για περιπτώσεις απόλυτα κατανοητές. Τι γίνεται όμως όταν τα «μαύρα σύννεφα» στη σχέση δε λένε να φύγουν και οι εντάσεις μεταξύ σας διαδέχονται η μία την άλλη; Σίγουρα υπάρχει κάποια αιτία που το πυροδοτεί όλο αυτό, όμως δεν μπορείς να την εντοπίσεις.
Προτού ρίξεις το φταίξιμο στο/στη σύντροφό σου, έχεις αναρωτηθεί μήπως η πηγή του κακού είσαι εσύ ο ίδιος/η ίδια φέρνοντας τοξικότητα στη σχέση με κάποιες συμπεριφορές σου;
Εκεί σε θέλω, διότι αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Να αναγνωρίσεις τα δικά σου λάθη και να προσπαθήσεις να τα διορθώσεις. Από μόνος/η σου δεν παίζει να τα εντοπίσεις, ούτε και να παραδεχτείς ότι εσύ «καταστρέφεις» έστω και ακούσια τη σχέση σας, ωστόσο αν αναγνωρίζεις κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, έχεις δουλίτσα να κάνεις με τον εαυτό σου:
#1 Κρατάς μυστικά
Όλοι μας έχουμε μυστικά. Αλίμονο. Άλλο πράγμα αυτό, όμως, και άλλο να υψώνεις τοίχο στο/στη σύντροφό σου και να μην ανοίγεσαι για τίποτα. Υποτίθεται ότι για να κάνεις μία σχέση, θα πρέπει το άλλο μέρος να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να θες να του εξομολογείσαι πράγματα για τον εαυτό σου, ώστε να γνωριστείτε καλύτερα και να αποκτήσετε οικειότητα. Εάν δεν έχεις καμία διάθεση να το κάνεις, ειδικά σε θέματα που επηρεάζουν και τους δυο σας, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για μια λάθος συμπεριφορά, που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.
#2 Η συγχώρεση δεν είναι και το καλύτερο σου κομμάτι
Δε λέμε να μοιράζεις συγχωροχάρτια με το τσουβάλι, ούτε να σε θεωρούν δεδομένο/η, αλλά μην πηγαίνεις και στο άλλο άκρο κρατώντας τα πάντα μέσα σου. Κανείς δεν είναι τέλειος, έτσι κι ο/η σύντροφός σου θα κάνει λάθη και πιθανόν να σε απογοητεύσει. Όπως κι εσύ φυσικά. Αν δυσκολεύεσαι όμως να τον/τη συγχωρήσεις ακόμα κι αν σου έχει ζητήσει «συγγνώμη» και ν’ αφήσεις πίσω σου μικροπταίσματα, τότε λυπάμαι που το λέω αλλά η σχέση σας δεν έχει και πολύ μέλλον.
#3 Συμβιβασμός; Τι είναι αυτό;
Οκ κατανοώ ότι ξέρεις τι θέλεις και πώς το θέλεις και μπράβο σου γι’ αυτό, παρόλα αυτά σ’ αυτή τη σχέση είστε δύο και δεν μπορεί να γίνεται πάντα το δικό σου. Έχει και ο/η σύντροφός σου άποψη για όσα σας αφορούν και το να βάζεις μπροστά πάντα τις δικές σου ανάγκες, μόνο τοξικό είναι. Ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι τώρα, επειδή συμβιβάζεται εκείνος/η και τα δέχεται παθητικά, θα έρθει η στιγμή που θα αντιδράσει και τότε θα είναι αργά.
#4 Έχεις θέμα με τον έλεγχο
Κάθε κίνηση του/της συντρόφου σου, με ποιον μιλάει, με ποιον βγαίνει, πού πάει, πριν πόση ώρα ήταν online, κ.ο.κ περνάει από το μικροσκόπιο. Δεν αφήνεις να σου ξεφύγει τίποτα. Οκ ντετέκτιβ της κακιάς ώρας, δε νομίζεις ότι παραλογίζεσαι; Έχεις την εντύπωση πως τσεκάροντας τα πάντα και μαρκάροντας στενά τον άνθρωπό σου, θα καταφέρεις να αποφύγεις κάποια… κουτσουκέλα; Σόρρυ που στο χαλάω, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα έρθει γρηγορότερα η άσχημη εξέλιξη…
#5 Όλα γύρω του/της γυρίζουν
Αυτό το πράγμα με τα ζευγάρια-σιαμαία ποτέ δεν το κατάλαβα. Σίγουρα αγαπάς τον/τη σύντροφό σου και θέλεις να κάνετε πολλά πράγματα μαζί, όμως με το να είσαι προσκολλημένος 24/7 πάνω του/της, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα έχεις. Ο καθένας έχει την ανάγκη να περάσει χρόνο με τον εαυτό του ή να χαλαρώσει με φίλους και την οικογένειά του, χωρίς να είναι αγκαζέ με τη σχέση του. Μην τον/την περιορίζεις τόσο λοιπόν και μη γίνεσαι εμμονικός/ή μαζί του/της, γιατί στο τέλος θα χαλαρώσετε υπερβολικά πολύ, if you know what I mean.
#6 Δε χαίρεσαι με τίποτα
Αγχώνεσαι τόσο πολύ μήπως πάει κάτι στραβά στο μέλλον, που ξεχνάς να ευχαριστηθείς το τώρα. Είσαι συνεχώς στην τσίτα, βάζεις στο μυαλό σου διάφορα άσχημα σενάρια που μπορεί να συμβούν κάπου κάποτε και δε σκέφτεσαι καν το παρόν που όλα πάνε καλά. Όλη αυτή τη μιζέρια βέβαια την περνάς και στον/στην σύντροφό σου, με αποτέλεσμα να έχετε όντως μια τοξική σχέση, που δεν κάνει σε κανέναν καλό.