Σχολιασμός των θεμάτων Βιολογίας | Πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τις βάσεις 2018


Πέμπτη και τελευταία μέρα Πανελληνίων σήμερα, με τους μαθητές να εξετάζονται στη Βιολογία, τόσο Γενικής Παιδείας όσο και Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά, με τα θέματα των δύο μαθημάτων να αναρτώνται στο επίσημο site του Υπουργείου Παιδείας, στις 10:30. Μπορείτε βέβαια, να τα δείτε αναλυτικά και στο Neopolis.gr, το οποίο παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις των φετινών εξετάσεων και σας μεταφέρει έγκαιρα κι έγκυρα το σχετικό κλίμα.


Σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς, ακολουθεί ένας πρώτος σχολιασμός των σημερινών θεμάτων:

Βιολογία Γενικής Παιδείας

Τα θέματα στο μάθημα Βιολογία Γενικής Παιδείας είναι αρκετά εύκολα, εξετάζουν κυρίως το 1ο και 2ο Κεφάλαιο της εξεταστέας ύλης.

Οι υποψήφιοι δε συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Βιολογία Προσανατολισμού

Τα θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου:

Απαιτούσαν πολύ καλή γνώση των βιολογικών φαινομένων καθώς και κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο.

Προϋπέθεταν άριστη προετοιμασία ασκήσεων και εφαρμογών, δεδομένου ότι η γνώση της θεωρίας και μόνον δεν αρκούσε για να επιτύχουν οι υποψήφιοι υψηλή βαθμολογία.

Στο σύνολό τους απαιτούσαν συνδυαστική σκέψη και κριτική ικανότητα.


Φάκελος: Βάσεις 2018

Όπως γράψαμε και πριν την έναρξη των εξετάσεων, το γενικότερο κλίμα ήθελε τις βάσεις να παρουσιάζουν πτώση στα περισσότερα πεδία. Κι αυτό λόγω τριών βασικών παραγόντων που θα επηρεάσουν σημαντικά τα φετινά μηχανογραφικά:

  • Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου Παιδαγωγικών Σπουδών
  • Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων

Στα παραπάνω ωστόσο, ήρθαν και προστέθηκαν τα σχετικά εύκολα θέματα των φετινών εξετάσεων. Ειδικά τα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνονται αρκετά πιο βατά από τα αντίστοιχα περσινά, με αποτέλεσμα να ισοσταθμίζουν ή ακόμη και να ανεβάζουν τις βάσεις εισαγωγής σε πολλά από τα πεδία.

Πιο συγκεκριμένα, ανοδική τάση αναμένεται να έχουν οι οικονομικές σχολές, από τη στιγμή που τα θέματα που οδηγούν στην πρόσβασή τους, χαρακτηρίζονται λιγότερο απαιτητικά σε σχέση με τις προηγούμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα την μεγαλύτερη άνοδο κατά 2.000 μόρια αναμένεται να δούμε στις Παιδαγωγικές Σχολές, καθώς σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθοδική πορεία των βάσεων στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ο ανταγωνισμός για μια θέση δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Φέτος, είναι και η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στις εν λόγω σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ και τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας ήταν στα μέτρα των υποψηφίων.

Εκεί που τα πράγματα μπερδεύουν περισσότερο, είναι στις πολυτεχνικές και τις ιατρικές σχολές. Στις πρώτες διότι τα δύσκολα θέματα στη Φυσική «ισοφάρισαν» τα αντίστοιχα εύκολα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα η πρόβλεψη να γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Αν κάτι είναι βέβαιο πάντως, είναι πως δε θα παρατηρηθούν σημαντικές αυξομοιώσεις.

Στις ιατρικές σχολές από την άλλη, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα μεγάλος και με τα σημερινά θέματα Βιολογίας να είναι αρκετά δύσκολα, αναμένεται μια μικρή αύξηση στις περσινές βάσεις.

Όλα βέβαια, θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προχωρήσουν στις επιλογές τους.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET