ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

5 αντιλήψεις που πρέπει να ξεχάσεις, αν θέλεις να περάσεις πραγματικά γαμάτα φοιτητικά χρόνια!

Σίγουρα η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολη υπόθεση… Η καθημερινότητα και οι απαιτήσεις των σπουδών απέχουν χιλιόμετρα μακριά από τα μαθήματα ιστορίας ή μαθηματικών που ήξερες μέχρι σήμερα, αλλά και το στάνταρ πρόγραμμα «8.00 – 14.00». Για αυτό και το πρώτο εξάμηνο για την πλειοψηφία των φοιτητών, είναι ξεκάθαρα εκείνο της […]

Default avatar

Guest Author

7 Αυγούστου, 2017

Σίγουρα η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολη υπόθεση… Η καθημερινότητα και οι απαιτήσεις των σπουδών απέχουν χιλιόμετρα μακριά από τα μαθήματα ιστορίας ή μαθηματικών που ήξερες μέχρι σήμερα, αλλά και το στάνταρ πρόγραμμα «8.00 – 14.00».

Για αυτό και το πρώτο εξάμηνο για την πλειοψηφία των φοιτητών, είναι ξεκάθαρα εκείνο της προσαρμογής. Κι εγώ σαν πρωτοετής άλλωστε, είχα πάθει κοκομπλόκο από τις ατελείωτες ώρες διαλέξεων, αλλά και τις συνεχείς απαιτητικές εργασίες, των οποίων η διορία υπήρξε ο χειρότερός μου εφιάλτης.

Βέβαια το πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν είναι κάποιο κέντρο βασανιστηρίων, προκειμένου να πετύχεις κατά τη διάρκεια των σπουδών όμως και ταυτόχρονα να περάσεις και καλά, οφείλεις να ξεχάσεις ορισμένες από τις αντιλήψεις που είχες μέχρι σήμερα.

Aς δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές:

#1 Οι λάθος προσδοκίες περί διαβάσματος

Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο είναι μόνο καφές, έξοδος κι αραλίκι. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένα. Δε θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν, αλλά το διάβασμα πριν από κάθε εξεταστική (και δεν είναι λίγες οι άτιμες) συγκρίνεται μονάχα μ’ εκείνο των Πανελληνίων. Αν θέλεις λοιπόν, να πάρεις το πτυχίο πριν δεις εγγόνια, τότε θα χρειαστεί να στρώσεις τον κώλο σου από το πρώτο κιόλας εξάμηνο και να αφήσεις τα περί ξεκούρασης από την 3η λυκείου!

#2 Άφησε τον ανταγωνισμό για τις …τάξεις του Λυκείου

Πλέον δε βρίσκεσαι σε μια τάξη 20 ατόμων που γνωρίζεις από το δημοτικό. Στο πανεπιστήμιο, ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος και είναι δεδομένο ότι θα συναντήσεις άτομα που είναι …διάνοιες, ή διαβάζουν ασταμάτητα. Θα γνωρίσεις βέβαια κι εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν το πτυχίο τους. Στο αμφιθέατρο υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Έτσι αν εσύ κάνεις το καλύτερο που περνάει από το χέρι σου, τότε δεν χρειάζεται να κάνεις συγκρίσεις και να μπαίνεις στη διαδικασία ενός ατέρμονου ανταγωνισμού. Αντιθέτως, θα πρέπει να είσαι περήφανος για κάθε επιτυχία ή αποτυχία και να μην κοιτάζεις μονίμως δίπλα σου.

#3 Μη μένεις στο παρελθόν

Μια συμβουλή που αφορά κυρίως όσους σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους. Σίγουρα το να μένεις μόνος σου, ειδικά στις αρχές, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα όμως απ’ αυτό, θα πρέπει να μην είσαι τόσο προσκολλημένος με αυτά που γίνονται στη γενέτειρά σου και προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Πρώτα βήμα η εύρεση νέων φίλων και η ένταξή σου σε καινούριο κοινωνικό κύκλο. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα ήρθαν έτσι που οι επαφές σου με τους μέχρι πρότινος κολλητούς, θα περιοριστούν στις γιορτές και τις διακοπές. Το να μιλάς μονάχα μαζί τους και να τους καλείς συνεχώς στο σπίτι σου η να πηγαίνεις εσύ στο δικό τους, μόνο κακό θα σου κάνει…

#4 Προσπάθησε να ξεφύγεις από το comfort zone σου

Όταν με το καλό μπεις στο πανεπίστημιο, είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά κι αναγκαίο να πάρεις ορισμένα ρίσκα. Στην τελική, YOLO! Μην το ξεχνάς αυτό. Σταμάτα λοιπόν, να κολλάς σε ανασφάλειες ή ανησυχίες που σε κρατούν όλο και πιο πίσω και πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Κάνε τις επιλογές σου, φάε τα μούτρα σου, μάθε από τα λάθη σου και μόνο κερδισμένος/η θα βγεις απ’ όλη τη διαδικασία. Άλλωστε, τι να το κάνεις το πτυχίο, όταν έχεις κοπεί σε όλα τα μαθήματα του «Πανεπιστημίου της Ζωής»;

#5 Μην περιμένεις να συμμαζέψει κάποιος άλλος τα πράγματά σου

Αν πρόκειται να σπουδάσεις μακριά από τη γυάλα της μαμάς, τότε θα πρέπει να συνηδειτοποιήσεις πως από εδώ και στο εξής δε θα έχεις κάποιον να σου μαγειρεύει, να πληρώνει τους λογαριασμούς και να μαζεύει τα σώβρακά σου. Έτσι, θα πρέπει από νωρίς να καταλάβεις ότι η ανεξαρτησία έρχεται πακέτο μ’ ένα σωρό υποχρεώσεις που θα χρειαστεί να επωμιστείς και να φέρεις εις πέρας. Πάρε μια βαθιά ανάσα, δέξου οτι μεγάλωσες κι από εδώ και στο εξής, είσαι ο βασικός υπεύθυνος για τη ζωή σου. Αν το κάνεις αυτό, όλα θα πάνε καλά. Διαφορετικά…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET