ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένα απόγευμα με τους Above The Hood στην Αθήνα

  Την συνέντευξη επιμελήθηκε η Μαρίνη Διβόλη Αν γνωρίζεις το «Εδώ είναι Ελλάδα», τότε σίγουρα τους έχεις ακούσει, αν όχι τότε ήρθε ο καιρός να το κάνεις, γιατί σίγουρα έχουν κάτι να πουν. Με αφορμή το live τους στο Χυτήριο στις 19/11 το neopolis.gr βρήκε τους Above The Hood για να τους μάθουν όσοι δεν τους […]

Neopolis Team

5 Δεκεμβρίου, 2016

 

Την συνέντευξη επιμελήθηκε η Μαρίνη Διβόλη

Αν γνωρίζεις το «Εδώ είναι Ελλάδα», τότε σίγουρα τους έχεις ακούσει, αν όχι τότε ήρθε ο καιρός να το κάνεις, γιατί σίγουρα έχουν κάτι να πουν. Με αφορμή το live τους στο Χυτήριο στις 19/11 το neopolis.gr βρήκε τους Above The Hood για να τους μάθουν όσοι δεν τους ξέρουν, αλλά και για να τους γνωρίσουν καλύτερα όσοι τους έχουν ήδη ακούσει.

HAWK x SAPRANOV x PEPE FRANTIK x LONG3 x SPINE x SMUGGLER x OXIZER x OTTO x JESTER

Αρχικά, πιστεύω ότι όλοι έχουν την απορία πώς προέκυψαν τα ονόματα σας;

Pepe Frantik: Pepe Frantik είναι το nickname, Πελοπίδας το όνομα, παλιά λεγόμουν «Μαύρος Γάτος», είχε βγει από ένα freestyle που είχα κάνει και μου είπε ο Long3 «ωραίο το Μαύρος Γάτος, κράτα το». Παλιά λεγόμουν σκέτο Pepe από Πελοπίδας και Giuseppe. Τη λέξη frantic την άκουσα σ’ ένα τραγούδι, έψαξα τη μετάφρασή της γιατί μου άρεσε πάρα πολύ και βρήκα ότι σημαίνει μανιώδης, ακριβώς ότι νιώθω για τη μουσική δηλαδή. Το «k» στο τέλος το έβαλα εγώ για αισθητικούς λόγους.

Spine: Δημήτρης, το Spine βγήκε από το graffiti, απλά μου άρεσαν τα γράμματα και το κράτησα.

Long3: Το τρία είναι το αγαπημένο μου νούμερο και το long, επειδή στο επίθετο με λένε Μακρή.

Sapranov: Το όνομα μου είναι Χρήστος και το επίθετο είναι Sapranov.

Hawk: Το Hawk σημαίνει γεράκι, βγήκε από tags στο graffiti και προέκυψε από ένα βαλσαμωμένο γεράκι που είχε ο παππούς μου.

Smuggler (Λαθρέμπορος): Θα μπορούσα να σου πω πως πρόκειται για λαθρεμπόριο μεταξύ μουσικής, διότι έρχεται απ’ έξω και άλλα τέτοια.Η αλήθεια είναι ότι στα μαθητικά μου χρόνια το είδα σε ένα βιβλίο Αγγλικών μου φάνηκε εύηχο και από τότε το κράτησα. Άσε που σχεδόν κανένας από τότε δεν με φωνάζει Θοδωρή (χαχαχα) όποτε και να ήθελα να αλλάξω το Smuggler δεν θα μπορούσα.

Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Pepe Frantik: Με το Spine γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, λόγω ότι μέναμε Λάρισα μαζί, τα πατρικά μας είναι στον ίδιο όροφο, στην ίδια πολυκατοικία, με το Long3 ήμασταν στο ίδιο σχολείο και φροντιστήριο και ξεκινήσαμε να γράφουμε σαν Αντίθεση. Το Sapranov τον γνώρισα στη γύρα στη Θεσσαλονίκη, ήταν skater και έτυχε να αράζουμε σε ίδια spots. Το Hawk, σε ένα πάρτι που έπαιζε μουσική ένας κοινός μας γνωστός και ταιριάξαμε straight σαν άνθρωποι. Το Smuggler μέσω του rap κύκλου, γνωριστήκαμε σ’ ένα φεστιβάλ και επειδή χρησιμοποιούμε μια κοινή τεχνική και οι δυο με λογοπαίγνια (παρηχήσεις), μου λέει « Γουστάρω που γράφεις με αυτόν τον τρόπο, πάμε να τους μάθουμε.». Συνολικά είμαστε εννιά άτομα μαζί με τον Oxizer (Visuals και music production), τον Otto (Video) και το Jester (Music Production).

Αγαπημένο κομμάτι;

Spine: Μου αρέσουν όλα τα κομμάτια, αν δεν μας άρεσαν δεν θα τα βγάζαμε.

Long3: Το Αύγουστος 18 γιατί εκφράζω τον εαυτό μου μέσα από αυτό το κομμάτι.

Pepe Frantik: Το κομμάτι λέγεται Κοντράρω και είναι το αγαπημένο μου γιατί δούλεψα πάρα πολλές ώρες και έδωσα όλο μου το «είναι» σε αυτό, το οποίο έχει τρεις διαφορετικές version για να βγεί στη τελική μορφή του.

Hawk: Αγαπημένο κομμάτι δεν έχω.

Smuggler: Η αλήθεια είναι ότι δύσκολο να δώσεις αυτό το προσδιορισμό, αν και θα μπορούσα να πω ότι αυτή τη περίοδο είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Το Άλφα και το Ωμέγα είναι ένα κομμάτι που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει διότι ακόμα ψάχνουμε ιδέες για το σενάριο του βίντεο κλιπ. Όσοι έχουν ακούσει τα κομμάτια Homo Universalis, Holy Sunday, ΛΙΛΙΘ και γούσταραν, αυτό σίγουρα δεν θα τους απογοητεύσει.

Sapranov: Το “Joker”… Θα καταλάβετε το γιατί όταν κυκλοφορήσει.

Τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από τη μουσική σας;

Above Τhe Hood: Σκέψεις, συναισθήματα, προσωπικές αξίες, αστείες καταστάσεις, τα πάντα γύρω απ’ το πως βλέπουμε τον κόσμο παρατηρώντας τον.

Long3: To είπαμε και στο live, αυτό που ακούτε και βλέπεται είναι 100% αυτό που είμαστε.

Πως ξεκινήσατε και πως φανταστήκατε την εξέλιξη σε αυτό που κάνετε;

Pepe Frantik: Εγώ ξεκίνησα να γράφω, γιατί έγραφε ο Long το 2005, άκουγα rap και μου λέει « είχα γράψει το καλοκαίρι δυο τραγούδια» και μου έβαλε να τα ακούσω. Μου φάνηκε τρελό που κάποιος φίλος μου ηχογράφησε κάτι και λέω “Wow θα το κάνω κι εγώ!!” και αρχίσαμε μαζί. Πρώτη επαφή με ελληνικό rap ήταν από Ημισκούμπρια/Βρωμύλος, από τα ξαδέρφια μου όταν ήμουν 6-7.

Spine: Ξεκίνησα από ένα Freestyle battle. Ήμουν με ένα φίλο μου έξω, μου λέει «Έλα να σου γνωρίσω ένα παιδί» μου το γνώρισε και μου είπε να κάνουμε rap battle…ε και ξεκίνησα εκείνη την ώρα να κάνω freestyle battle με αυτό το παιδί. Τώρα δεν κάνω freestyle συχνά βέβαια.

Long3: Άρχισα να ηχογραφώ κομμάτια με ένα μικρόφωνο υπολογιστή στο σπίτι μου, ένα κοινωνικό και ένα ερωτικό. Έβαλα στον Pepe στην αρχή να τα ακούσει, γούσταρε φουλ και άρχισε να γράφει στίχους να τους τραγουδάω εγώ, για ένα πολύ μικρό διάστημα στην αρχή.

Pepe Frantik: Mετά ήθελα κι εγώ να ηχογραφήσω και πήγα ένα μεσημέρι σπίτι του που έλειπαν οι γονείς του και ηχογραφήσαμε μαζί για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Sapranov: Βρήκα τη μουσική, είμαστε μαζί και τη φαντάζομαι εδώ μέχρι το τέλος.

Smuggler: Η πρώτη έντονη μνήμη ήταν το 2003 στο σπίτι ενός φίλου μου να προσπαθούμε να ηχογραφήσουμε σε ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι με κασέτα. Αυτό το δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι έγινε για αρκετό καιρό το «Νeumann» της τότε εποχής ηχογραφώντας κασέτες και κασέτες.

Ακόμα θυμάμαι να μαζεύω τα παιδιά της γειτονιάς και να τους βάζω με το «ζόρι» να ηχογραφούν …χαχαχα! Κάποιες κασέτες από αυτές τις έχω ακόμα. Εξέλιξη έρχεται με το πέρασμα του χρόνου σε πολλές μορφές. Είναι αυτό που λέει η Φυσική πως ότι μένει στατικό στο σύμπαν πεθαίνει.

Στο χώρο μας όσο η ραπ στην Ελλάδα ωριμάζει, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες της. Στην εξέλιξη των πραγμάτων είναι και ότι στο σήμερα, ο rapper θα αναζητήσει μίξη και καλή ηχογράφηση για το κομμάτι του, ενώ παλιότερα ίσως δεν καταπιανόταν πάνω σ’ αυτό. (Σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη που πάντα το έκαναν).

Γενικώς η νοοτροπία έχει αλλάξει από παλιά και είναι λογικό κιόλας αν σκεφτείς πως το ραπ στην Ελλάδα βρίσκεται στη τέταρτη γενιά του.

Σε 10 χρόνια οι πιτσιρικάδες του τώρα θα έχουν άλλη αισθητική και άλλες απόψεις και ιδέες πάνω στο είδος. Αυτό είναι κάτι που απλά συμβαίνει και δεν θα σε ρωτήσει και κανείς πριν συμβεί. Τους φανατισμούς και το υφάκι του ξερόλα πρέπει να αποτάξουμε σε αυτή τη χώρα, ώστε ο καθένας να κάνει αυτό που αγαπάει.

Hawk: Rap ξεκίνησα να γράφω στα 13 μου, το πρώτο μου συγκρότημα ήταν οι «Υπεράνω Skills» σε ηλικία 15-16 χρονών, όπου ήμασταν μαζί από τότε με τον Sapranov στη Κατερίνη. Μετά έκανα μια μεγάλη παύση λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και επανήλθα πριν μερικά χρόνια, βλέποντας το σαν μουσική πλέον και όχι απλά σαν rap. Η εξέλιξη σε αυτό το χώρο θα έρθει, όταν καταλάβουν ότι έχουμε φύγει από την υποτιθέμενη «Hip Hop» κουλτούρα και έχουμε περάσει στο στάδιο της τέχνης πλέον.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη μέχρι τώρα πορεία σας;

Above The Hood: Είμαστε σίγουρα ικανοποιημένοι μέχρι ένα σημείο με το πως πάει, αλλά θέλουμε να το πάμε ακόμα πιο πάνω, γιατί θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα στη μουσική μας. Στοχεύουμε όσο πιο πάνω γίνεται, από την άποψη, αυτά που θέλουμε να πούμε να τα ακούσει όλο και περισσότερος κόσμος.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Above Τhe Hood: Στόχος μας είναι η αλλαγή σε κάθε τομέα, απ’ τη μουσική ως την παιδεία και τη σκέψη των ανθρώπων που ακούν τη μουσική μας.

Πείτε μου για την τελευταία σας εμφάνιση και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Pepe Frantik: Ήταν τρελό! Είχαμε πολύ θερμή υποστήριξη από το κοινό της Αθήνας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Για το μέλλον πάνω στη μουσική έχουμε τόσα πολλά κομμάτια, που δεν ξέρουμε ποια να πρώτο βγάλουμε (χαχα). Εκτός αυτού είναι τα videos, τα lives, τα albums που τρέχουμε. Εγώ προσωπικά ετοιμάζω τον 1ο μου solo δίσκο με τίτλο «Όλα Καλά: Της ζωής μου το triiip» που θα κυκλοφορεί σταδιακά με audio/video singles μέχρι το σημείο που θα κρίνω ότι θα είναι έτοιμο για τη συνολική κυκλοφορία.

Long3: Αν και ήρθαμε από «επαρχία» το κοινό μας αγκάλιασε, επίσης ήρθαν και παιδιά από εκτός Αθήνας και αυτό είναι κάτι που δείχνει την αγάπη του κόσμου γενικά και απ’ την Αθήνα που ήταν το live. Τώρα, το μέλλον είναι καθαρά στο χέρι μας, όλοι μας ετοιμάζουμε καινούρια κομμάτια. Εγώ «χρωστάω» το 3ο μέρος του «Τρία Λόγια» το οποίο ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Hawk: Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της Αθήνας. Πραγματικά, το αγκάλιασε όλο αυτό που έχουμε στήσει και σίγουρα θα το ξανακάνουμε όλοι μαζί κάποια στιγμή. Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά από όλους μας και από τη νέα χρονιά θα δείτε καινούργια πράγματα και από συμμετοχές αλλά και από το δικό μας project που έχουμε ξεκινήσει ήδη να δουλεύουμε.

Smuggler: Η πιο πρόσφατη εμφάνιση ήταν στο Χυτήριο της Αθήνας, όπου παρευρεθήκαμε όλα τα μέλη της Above Τhe Hood για πρώτη φορά και όπως καταλαβαίνεις ήθελε αρκετό χρόνο στο ενδοεπικοινωνιακό της όλης φάσης, αλλά όλα κύλησαν ομαλά με το κόσμο, δημιουργώντας μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα ως το τέλος. Η διοργάνωση από πλευρά της, ήταν πολύ καλή και ευχαριστούμε τα παιδιά εκεί που το έτρεξαν. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης από πλευρά μας, διότι θέλουμε να προσφέρουμε πάνω στη σκηνή κάτι δουλεμένο. Πιστεύω πως με το πέρασμα του χρόνου και τη δουλεία μας θα βελτιωνόμαστε συνέχεια. Πολλά events ήδη έχουν κλείσει και ήδη δουλεύουμε ιδέες πάνω σ’ αυτά, επίσης πολλά κομμάτια βρίσκονται στο studio έτοιμα, είτε σαν combos που εμφανιζόμαστε, είτε solo και βρίσκονται στο τελικό στάδιο μίξης και ενορχήστρωσης. Δύο video clips βρίσκονται στο μοντάζ και ένα για το οποίο συζητάμε για το που θα γίνουν τα γυρίσματα προς το παρών.

Above The Hood: Φέτος τα παίζουμε όλα για όλα… σωστά και μεθοδευμένα, συνυπάρχοντας όλοι μαζί στο όραμα που ονομάζουμε ABOVE THE HOOD!

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Elite φέρνει νέα αλμυρά snacks και croutons που απλά ξέρουμε ότι θα γίνουν αγαπημένα μας!

Είναι viral

77χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της στην τελετή των ονείρων της μετά από 40 χρόνια single!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET