ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Συνέντευξη με μία ομοφυλόφιλη φοιτήτρια, στην Ελλάδα του σήμερα.

Η Β. είναι φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δέχτηκε να μας μιλήσει για την ομοφυλοφιλία, καθώς και να αναφέρει προσωπικά της βιώματα ως μέλος της LGBTQI+ (Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer and Intersex) κοινότητας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου και ευχαριστούμε θερμά τη Β. που μας εμπιστεύθηκε και μοιράστηκε τις απόψεις […]

Default avatar

Guest Author

10 Δεκεμβρίου, 2015

Η Β. είναι φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δέχτηκε να μας μιλήσει για την ομοφυλοφιλία, καθώς και να αναφέρει προσωπικά της βιώματα ως μέλος της LGBTQI+ (Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer and Intersex) κοινότητας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου και ευχαριστούμε θερμά τη Β. που μας εμπιστεύθηκε και μοιράστηκε τις απόψεις της. Η ίδια μεταδίδει το δικό της μήνυμα.

Πως ένιωσες όταν κατάλαβες ότι είσαι λεσβία;

Πολλά είναι τα άτομα που κάποια στιγμή συνειδητοποιούν ότι έχουν άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις και φρικάρουν. Σε εμένα ήρθε εντελώς αντίθετα. Ένιωσα ότι ήταν κάτι φυσιολογικό, αυθόρμητο και δεν το σκεφτόμουν πολύ, ούτε κατηγόρησα τον εαυτό μου. Είναι ζήτημα φύσης. Κανείς δεν θα επέλεγε, όντας ψυχικά υγιής, να στιγματιστεί και να έχει τόσα προβλήματα με τον περίγυρο του, αν δεν έβγαινε από μέσα του.

Ποια είναι η άποψή σου για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας;

Πιστεύω ότι υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των απόψεων φύση και επιλογή για την ομοφυλοφιλία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, προέρχεται από τη φύση. Είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι και συχνά οι συμβάσεις για τη δημιουργία σχέσεων με το αντίθετο φύλο, εμποδίζουν να το καταλάβει κανείς από την αρχή. Στην περίπτωσή μου, η επιλογή δεν υπήρχε. Πιστεύω ότι όταν το κάνει κανείς από επιλογή, δεν είναι πραγματικά gay ή λεσβία.

Είναι πια στη μόδα το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος . Μέσα σε αυτήν τη μόδα ωστόσο, ανακάλυψα και μια ενδιαφέρουσα άποψη: «H ομοφυλοφιλία είναι χρήσιμη για την ισορροπία στο σύμπαν ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός». Επίσης, δεν συμμερίζομαι τη θεωρία του Freud για τη συσχέτιση ομοφυλοφιλίας και ψυχοπαθολογίας και την καθήλωση στο πρωκτικό στάδιο.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των άλλων όταν μαθαίνουν πως είσαι ομοφυλόφιλος; Πως αντιδρούν όταν είσαι μέλος της lgbtqi;

Η δική μου προσωπική εμπειρία είναι θετική. Ένιωσα την αποδοχή τόσο των φίλων μου όσο και του κόσμου. Οι αντιδράσεις ποικίλουν, ανάλογα βέβαια με τον κοινωνικό περίγυρο του καθενός. Υπάρχουν ζευγάρια gay που ξέρω πως βίωσαν ξυλοδαρμούς, άλλα άτομα πάλι ήταν μπροστά σε λεκτική βία κατά gay ζευγαριού και κανείς δεν αντέδρασε. Υπάρχουν πολλά ομοφοβικά περιστατικά, τα οποία είναι γεμάτα βία.

Έχει αλλάξει αυτό όμως με τον καιρό; Τι γίνεται με τους γάμους των ομοφυλόφιλων;

Βέβαια. Υπάρχει πρόοδος. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν ακόμα στερεότυπα, αλλά η κατανόηση είναι πλέον μεγαλύτερη. Ξέρουν έστω ότι αυτό απλά υπάρχει. Ιδιαίτερα οι παλιές γενιές έχουν πιο οπισθοδρομικές απόψεις. Όσο αφορά τους γάμους των ομοφυλόφιλων, στην Ελλάδα υπάρχει το στίγμα, αλλά στο εξωτερικό τους αποδέχονται πλήρως. Είχα μάθει για έναν Αμερικανό πατέρα που είχε παιδί με άλλο άντρα και η κόρη τους, τους αποδέχτηκε πλήρως.

Οι γονείς πώς αντιμετωπίζουν το να μην είσαι straight;

Θεωρώ πως υπάρχει μια δυσκολία αποδοχής. Οι παλαιότερες γενιές είχαν άλλες αντιλήψεις, ενώ οι πιο πρόσφατες το βιώνουν όλο και συχνότερα. Για εμένα η συμβίωση ή θα είναι αβάσταχτη ή απλά ένα ζήτημα που δεν αγγίζεται… Κι εδώ παίζει ρόλο η ηλικία των γονέων, η εθνικότητά τους, τα βιώματά τους, οι παραστάσεις, το πώς έχουν μεγαλώσει.

Ξέρω φίλους που η οικογένειά τους, τους αποδέχτηκε πλήρως και άλλους που οι γονείς τους φοβούνταν την όλη κατάσταση. Πάντως οι πληγές για τα παιδιά είναι μεγάλες. Πολλά, όταν δεν τα αποδέχονται οι γονείς τους, καταφεύγουν στα ναρκωτικά.

Οι φίλοι πως το αντιμετωπίζουν; Σου ήταν εύκολο να το πεις στους φίλους σου;

Έχοντας κάνει ένα δρόμο μέσα μου, μου ήταν σχετικά εύκολο να το ανακοινώσω. Έχει να κάνει τελικά με την προσωπικότητα του καθενός και το πόσο καλά τα έχει κανείς με τον εαυτό του. Υπάρχουν πολλά παιδιά που διστάζουν να το πουν στους φίλους τους και ξέρω νέους που έχουν απορρίψει μακροχρόνιες φιλίες μετά από μια τέτοια αποκάλυψη. Εγώ πάντως δεν διστάζω να το λέω και δεν είχα ποτέ κάποιο αρνητικό βίωμα, να με αντιμετωπίσουν άσχημα για παράδειγμα. Πιστεύω πως αυτά είναι πια ακραίες περιπτώσεις.

Υπάρχει κάποια νοοτροπία γύρω από το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος;

Ο ιδρυτής της Apple είχε πει ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ένα θεόσταλτο δώρο που τον έκανε πιο ευγενικό, πράο, με ενσυναίσθηση και αποδοχή του διαφορετικού. Πιστεύω πως όλο αυτό σίγουρα σου προσφέρει κάποια μαθήματα για τη ζωή. Με το να ανήκεις σε μια μειονότητα, γίνεσαι πιο καταδεκτικός με τους γύρω σου, οπότε και η νοοτροπία για τα πράγματα αλλάζει.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους γάμους των gay;

Πρέπει να γίνονται, αν θέλουμε να θεωρούμε ότι η κοινωνία αποδέχεται την ισοτιμία ομοφυλοφιλίας- ετεροφυλοφιλίας. Είναι όμορφο να είναι νόμιμη η αγάπη. Και το μοίρασμα της στον κόσμο με το σύντροφό μας, είναι απαραίτητο είτε είμαστε ομοφυλόφιλοι είτε ετεροφυλόφιλοι.

Τι πιστεύεις για τα κινήματα lgbtqi+;

Είναι απαραίτητα κατά τη γνώμη μου. Βοήθησαν πολύ για να προωθηθούν διάφορα ζητήματα για το φύλο και να δοθούν λύσεις. Ιδιαίτερα στο παρελθόν ήταν πολύ χρήσιμα, αλλιώς δεν θα είχε επιτευχθεί η πρόοδος για την αποδοχή αυτής της διαφορετικότητας. Τα σημερινά κινήματα ή η Colour Youth, είναι δομές πιο ανεπτυγμένες απ’ ότι οι παλαιότερες. Υπάρχουν εθελοντές, διοργανώνονται εκδηλώσεις, υπάρχει ενημέρωση, ψυχαγωγία και τα μέλη καλλιεργούν ένα αίσθημα του ανήκειν στην ομάδα αυτή.

Θεωρείς ότι καμιά φορά όλη αυτή η προσπάθεια των gay ή των μελών της lgbtqi+ για την αποδοχή των άλλων, τους στιγματίζει και τους περιθωριοποιεί από μόνη της;

Πολλοί όντως θεωρούν ότι όλο αυτό συνιστά μια «γκετοποίηση» από μόνο του, αλλά το θέμα τελικά είναι ότι και οι ίδιοι οι gay βοηθιούνται και οι άλλοι ενημερώνονται.

Θεωρείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ομοφυλοφιλίας και κατάθλιψης;

Σίγουρα συσχετίζονται. Κι αυτό λόγω αρνητικών, ομοφοβικών περιστατικών και της απόρριψης από τους άλλους, που είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Το αν θα οδηγηθεί όμως κάποιος στην κατάθλιψη, σχετίζεται άμεσα με το αν ο ίδιος έχει αποκτήσει άμυνες και έχει αποδεχθεί τον εαυτό του για να οχυρωθεί από τις απόψεις των άλλων.

Ποιο είναι το μήνυμα που εσύ θες να στείλεις;

Γενικά, ο κόσμος πρέπει να γίνει πιο αυθεντικός και οι άνθρωποι να μην είναι τόσο επικριτικοί, αλλά να κοιτούν πιο βαθιά πριν κρίνουν τα μέλη μιας κοινότητας. Από την άλλη, τα μέλη της κοινότητας να συνεχίσουν να δείχνουν την αγάπη τους και να είναι περήφανοι για αυτό και να έχουν το θάρρος της γνώμης τους! Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανένα παιδί δεν γεννιέται ομοφοβικό. Ως νέα γενιά πρέπει να δείξουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, απαλλαγμένο από τις προκαταλήψεις.

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET