ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 σημαντικά πράγματα που δε μαθαίνεις με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μόνο αν πληγωθείς!

Αν ξέρουμε κάτι σίγουρα σ’ αυτήν τη ζωή είναι πως τίποτα δεν είναι μέλι γάλα. Και θα πονέσουμε και θα στεναχωρηθούμε και θα πληγωθούμε και δύσκολες καταστάσεις γενικότερα θα ζήσουμε. Εύλογα θα αναρωτιέσαι, γιατί να υπάρχει η λύπη, γιατί να συμβαίνουν άσχημα και άδικα πράγματα, γιατί να υπάρχουν σκατόψυχοι άνθρωποι, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ, πως αν […]

Νατάσσα Πιοτογιαννάκη

28 Αυγούστου, 2018

Αν ξέρουμε κάτι σίγουρα σ’ αυτήν τη ζωή είναι πως τίποτα δεν είναι μέλι γάλα. Και θα πονέσουμε και θα στεναχωρηθούμε και θα πληγωθούμε και δύσκολες καταστάσεις γενικότερα θα ζήσουμε.

Εύλογα θα αναρωτιέσαι, γιατί να υπάρχει η λύπη, γιατί να συμβαίνουν άσχημα και άδικα πράγματα, γιατί να υπάρχουν σκατόψυχοι άνθρωποι, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ, πως αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, δε θα είχες την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι χαρούμενος, τι είναι η πραγματική ευτυχία και τι αληθινά αξίζει σ’ αυτήν τη ζωή;

Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου, δεν έλεγε ο Αριστοτέλης;

Ίσως και να είχε δίκιο. Ίσως τις πιο πολλές φορές να φταις εσύ γι’ αυτά που σου συμβαίνουν. Όμως γιατί να το βαφτίσουμε λάθος και όχι απλά μια ατυχής επιλογή; Αν καταφέρεις και δεις πόσα εν τέλει έχεις κερδίσει από όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που αναρωτιόσουν γιατί να τυχαίνουν σε εσένα, θα ένιωθες ίσως κι από τους πιο τυχερούς.

Παρακάτω θα σου δώσω απλά ένα δείγμα κάποιων σημαντικών μαθημάτων που κερδίζεις όταν πληγώνεσαι, και ίσως αρχίσεις να βλέπεις αλλιώς τα πράγματα από εδώ και πέρα:

#1 Μαθαίνεις πώς να κλείνεις τις πληγές σου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ραγίσει η καρδιά σου. Όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε έναν χωρισμό που μας πονάει πιο πολύ από κάθε άλλο, χάνουμε ανθρώπους κυριολεκτικά και μεταφορικά, ή μας προδίδουν κοντινά μας άτομα. Ωστόσο, έστω και μετά από καιρό, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε το γεγονός και να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Εάν δε βρεθείς ποτέ σ’ αυτήν τη δοκιμασία για να «γιατρέψεις» τον εαυτό σου μόνος σου, αν δε συνειδητοποιήσεις πόσο αντέχεις στον ψυχολογικό πόνο, ίσως να μη μάθαινες ποτέ πώς να στεκόσουν στα πόδια σου. Θα ήξερες απλά πώς να συμβιβάζεσαι με ό,τι σε πονάει, αντί να το ξεπερνάς.

#2 Εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάνεις, δε λένε;

Αν βιώσεις μερικές δύσκολες καταστάσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μάθεις να εκτιμάς αρκετά πράγματα, τι έχεις και τι θα μπορούσες να έχεις. Το να χάσεις ανθρώπους, ευκαιρίες, ή γενικότερα κάτι που αγαπάς πολύ, σε βοηθάει να εκτιμάς περισσότερο. Είναι σημαντικό άλλωστε στη ζωή να κατανοήσεις την αξία των πραγμάτων, και μερικές φορές η ραγισμένη σου καρδιά είναι ο καλύτερος δάσκαλος γι’ αυτό.

#3 Μετά τον πόνο, έρχεται το πάθος

Εάν δεν πληγωθείς έστω μια φορά, πώς θα μάθεις τι πάει να πει να έχεις πάθος στη ζωή σου; Δεν έχεις ακούσει που λένε ότι το καλό δε θα ήταν τίποτα χωρίς το κακό; Αν δε χάσεις ποτέ κάτι, δε θα καταλάβεις αν σου χρειαζόταν πραγματικά ή όχι. Ο καθένας χρειάζεται πάθος στη ζωή του. Όλοι χρειαζόμαστε κάτι που να μας κινητοποιεί, είτε αυτό είναι ο ενθουσιασμός, είτε το αίσθημα της απώλειας που δε θέλουμε να βιώσουμε ποτέ ξανά.

#4 Mαθαίνεις να προχωράς

Δε θα μάθεις ποτέ πώς να προχωράς, αν δε νιώσεις την ανάγκη να το κάνεις. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μάθεις πώς να συνεχίζεις παρακάτω, αλλά μια ραγισμένη καρδιά είναι ένας από τους πιο αδιαμφισβήτητους δρόμους να στο δείξουν αυτό. Κάτι που δε δουλεύει σωστά, θα σου δώσει την ώθηση να κάνεις πιο πολλά πράγματα και κυρίως για τον εαυτό σου. Θα σε ωθήσει να βρεις κάτι καλύτερο για εσένα ή να επιτύχεις περισσότερα.

#5 Κατανοείς καλύτερα τις ανάγκες και τα θέλω σου

Μερικές φορές δε συνειδητοποιείς ότι είσαι προορισμένος για μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα, επειδή είσαι κολλημένος σε κάτι που (νομίζεις ότι) θέλεις και όχι που χρειάζεσαι. Θα μπορούσες να αφήσεις τόσες πολλές και σπουδαίες ευκαιρίες να σε προσπεράσουν, επειδή το μυαλό σου έχει μείνει στάσιμο στη συγκεκριμένη κατάσταση. Αν όμως έχεις σωστή κρίση, τότε μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό που θες δεν είναι πάντα αυτό που χρειάζεσαι, αλλά αυτό που χρειάζεσαι είναι πάντα αυτό που θες. Το ‘πιασες;

#6 Αποκτάς μια βαθύτερη σχέση με την τέχνη

Τι εννοώ; Ότι όποιος έχει πληγωθεί, κατευθείαν βρίσκει διέξοδο στη μουσική. Είναι σα να ζει ο στιχουργός τον πόνο σου ή σα να εξιστορεί την ιστορία σου ο τραγουδιστής. Πόσο συχνά έχει γίνει αφιέρωση το «Όλα Σ’ αγαπάνε» του Γονίδη ή το «Κοριτσάκι σου» της Βανδή στον/στην αχάριστο/η που σε άφησε δίχως λόγο και αφορμή ή με μια φθηνή δικαιολογία; Πόσα τραγούδια ΔΕΝ θα είχαν βγει αν δεν υπήρχαν οι πληγωμένοι; Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που οι πιο μεγάλες επιτυχίες που έχουν γραφτεί, είναι καψουροτράγουδα. Μερικές φορές απ’ ό,τι φαίνεται ο πόνος μας φέρνει την ομορφιά.

#7 Έχεις βλέψεις για ένα καλύτερο μέλλον

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας χρειαζόμαστε κάτι να μας ταρακουνάει πού και πού για να τσεκάρουμε αν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, αν κάνουμε αυτά που θέλουμε, αν ζούμε όπως ονειρευόμαστε ή αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα. Να δούμε αν τα προβλήματα που έχουμε αυτόν τον καιρό είναι όντως προβλήματα σε σχέση με το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και να βρούμε τις λύσεις τους. Να παλέψουμε να αλλάξουμε αυτό που δε μας αρέσει και φυσικά να σκεφτούμε εμάς τους ίδιους στο μέλλον που μόνοι θα φτιάξουμε.

#8 Αλλάζεις

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι ο πόνος αλλάζει τους ανθρώπους; Πιθανότατα πολλές, σωστά; Λοιπόν, ποιος είπε ότι μία αλλαγή είναι απαραίτητα κακή; Κανείς! Θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος. Όλοι πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μια πληγωμένη καρδιά μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Βέβαια η κατάσταση είναι δίκοπο μαχαίρι, οπότε απλά ας ελπίσουμε να είναι για καλό.

#9 Η έμπνευση έρχεται σε στιγμές που δεν την περιμένεις

Η έμπνευση προέρχεται συνήθως από ακραία συναισθήματα, άλλοτε από υπερβολική χαρά και άλλοτε από μεγάλη λύπη. Κάπως έτσι, θα μπορούσες να δημιουργήσεις κάτι πολύ όμορφο εκφράζοντας τον πόνο που πέρασες. Για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις περισσότερη τέχνη ζωγραφίζοντας, γράφοντας ποιήματα ή τραγούδια. Μπορείς ακόμα να κινητοποιήσεις ή και να εμπνεύσεις άλλους ανθρώπους, να δουν και τις άλλες οπτικές γωνίες που υπάρχουν γιατί αν πρέπει να μάθουμε κάτι σ’ αυτήν τη ζωή, αυτό είναι ότι ποτέ, μα ποτέ δεν υπάρχει μόνο μία πλευρά για να βλέπεις τα πράγματα.

#10 Πάνω απ’ όλα όμως, ωριμάζεις

Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει τι μπορεί να κάνει μια καρδιά να σπάσει σε χίλια κομμάτια. Ποιο είναι όμως το χειρότερο; Ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σου πει πώς να τη θεραπεύσεις όταν συμβεί αυτό. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, βλέπει με διαφορετική ματιά τα πράγματα, έχει ζήσει διαφορετικές εμπειρίες και άρα χρειάζεται έναν ανάλογο τρόπο για να ξεπεράσει την οποιαδήποτε δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να είσαι ανοιχτός για να μπορείς να παίρνεις καθετί που σου συμβαίνει ως ένα μάθημα ζωής και να το μετατρέψεις σε κάτι ακόμα περισσότερο, στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Η ζωή είναι σαν το τάβλι και κάπως έτσι θα έπρεπε να την αντιμετωπίζεις.
Για κάθε παρτίδα που τελειώνει, αρχίζει μια καινούρια που πρέπει να κερδηθεί. Και όπως στο τάβλι έτσι και στη ζωή, ο αγώνας ποτέ δεν τελειώνει!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η Vichy υποδέχεται τα Χριστούγεννα με τα πιο λαμπερά Xmas Pouches!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η DUST+CREAM έκανε την Αναστασία πιο «Όμορφη» από ποτέ στο νέο της video clip!

ΣΤΥΛ

Το Pyjama Party της Tezenis είχε τα πιο cozy vibes με πρωταγωνιστή τη νέα pyjama collection!

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τρία πράγματα να προσέξεις στα 20 σου για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET