UNI LIFE & TIPS

6 σημάδια που «φωνάζουν» πως πρέπει να σοβαρευτείς και να πάρεις επιτέλους το πτυχίο!

Πριν από οκτώ χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2011, άφηνα πίσω μου τη θητεία μου ως μαθητής και έμπαινα στον κόσμο του ελληνικού πανεπιστημίου. Την ήμερα που έμαθα πως πέρασα στη σχολή που ήταν και η πρώτη μου επιλογή, μπορώ να πω πως ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Όλοι στο […]

Πριν από οκτώ χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2011, άφηνα πίσω μου τη θητεία μου ως μαθητής και έμπαινα στον κόσμο του ελληνικού πανεπιστημίου. Την ήμερα που έμαθα πως πέρασα στη σχολή που ήταν και η πρώτη μου επιλογή, μπορώ να πω πως ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Όλοι στο σπίτι ήταν περήφανοι για το κατόρθωμά μου, το ίδιο κι εγώ προφανώς. Έχει μια γλύκα, κάτι το απολαυστικό να επιτυγχάνεις το στόχο σου, μετά από τόνους σκληρής δουλειάς.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι εξεταστικές συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται, και το πτυχίο να βρίσκεται… σίγουρα όχι στα χέρια μου πάντως. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει παραχωρήσει τη θέση του χωρίς καμιά γκρίνια στην πίεση και το άγχος. Ειδικά όταν πλησιάζουν κάτι εξεταστικές καλή ώρα, αυτά παίρνουν τα πάνω τους.

Το πραγματικό σοκ όμως σε όλη αυτήν την ιστορία που ονομάζεται «σπουδές», είναι όταν εμφανίζονται τα σημάδια εκείνα στη ζωή σου, που σου λένε ότι πρέπει σιγά σιγά να σταματήσεις το κωλοβάρεμα και να πάρεις το ρημαδοχαρτί.

Σήμερα είναι μία ευκαιρία να τα απαριθμήσουμε και να εξακριβώσουμε σε πόσους από εμάς είναι κοινά:

#1 Καμία γνώριμη φάτσα στην εξεταστική  

Στα πρώτα έτη νιώθεις σαν ένας άλλος Μικ Τζάγκερ! Ένας πραγματικός ροκσταρ, ο οποίος μπαίνοντας στην αίθουσα, γνωρίζει και τον γνωρίζουν οι πάντες. Σκας με τζινάκι και μαύρο μπλουζάκι, ενώ τα high five με φιλαράκια δίνουν και παίρνουν, προτού κανονίσετε τα της συνεργασίας που θα παιχτεί για να περάσετε το μάθημα. Σήμερα ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα να δώσεις, μπαίνεις στην αίθουσα και χώρια του το ότι δεν αναγνωρίζεις ούτε μία φάτσα, νιώθεις λες και μόλις πάτησες το πόδι σου σε αμφιθέατρο όπου ξεναγούν παιδιά λυκείου, τα οποία έχουν έρθει μονοήμερη εκδρομή, για να μάθουν τι ακριβώς τα περιμένει μετά το πέρας των πανελληνίων. Στο τέλος του μαθήματος ελπίζεις να μην τραγουδήσουν Σταν, επειδή πέρασαν το μάθημα…

#2 Όλοι οι φίλοι σου έχουν πάρει πτυχίο

Αγαπάμε τα φιλαράκια μας σε κάθε περίσταση και χαιρόμαστε με τις χαρές τους. Την μέρα που πήρε πτυχίο ο κολλητός σου όμως, μετά τη βαθιά συγκίνηση και περηφάνια, μια μελαγχολία και ανυπομονησία την ένιωσες για να λέμε την αλήθεια. Φαντάστηκες τον εαυτό σου στη θέση του, την τήβεννο φορεμένη πάνω σου, το χαρτί ανάμεσα στα χέρια σου κι εσύ να ποζάρεις για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Αυτό που μόλις περιέγραψα είναι η περίπτωση του «θέλω να γίνω μάνα» του τελειόφοιτου.

#3 Σε δυσκολεύουν τα ξενύχτια

Παλαιότερα, το 3 στα 3 τα Παρασκευοσαββατοκύριακα ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο, σε σημείο που δε χρειαζόταν να το κανονίσετε καν με την παρέα σου. Για να μη μιλήσω για τα ξενύχτια τις καθημερινές. Δυστυχώς πλέον, ο οργανισμός δε σηκώνει τόσες πολλές συγκινήσεις σε μία εβδομάδα και η μία έξοδος ακόμη, απαιτεί ρεπό την επομένη. Η έλλειψη αντοχής στο ξενύχτι φίλε μου, είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ότι τα νάτια κι η ομορφιά σου κλείνουν τον κύκλο τους (λίγο υπερβολικός, αλλά οκ) και οι δικαιολογίες για την αργοπορία στις υποχρεώσεις σου έχουν στερέψει σημαντικά (όχι τόσο προς τους άλλους, όσο προς τον εαυτό σου). 

#4 Χάνεις ευκαιρίες για δουλειά

Από ένα συγκεκριμένο σημείο κι έπειτα, δεν μπορείς να τη βγάζεις με τα λεφτά του μπαμπά. Το καταλαβαίνεις κι από μόνος σου λοιπόν, γι’ αυτό και αρχίζεις να ψάχνεσαι στην αγορά εργασίας. Πέραν από το οικονομικό κομμάτι βέβαια, σημαντικός λόγος να πιάσεις μια δουλειά είναι για να ασχολείσαι με κάτι. Δεν μπορείς να τη βγάζεις όλη μέρα αραχτός. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, η έλλειψη του πτυχίου είναι ένας βασικός λόγος που μαζεύεις αρκετά άκυρα στις συνεντεύξεις. Μάλιστα, όταν σε ρωτάνε γιατί δεν το έχεις πάρει ακόμα, σκέφτεσαι τη μάνα σου μεταμφιεσμένη σε υπεύθυνο HR μεγάλης εταιρείας, να σου κάνει τις ίδιες ερωτήσεις με το ίδιο ακριβώς ύφος, σε κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι…

#5 Αποφεύγεις συζητήσεις περί πτυχίου

Η ζωή έχει μία μανία να κάνει κύκλους. Όταν σχεδόν ενηλικιώθηκες, έβγαινες μία στις δύο μέρες για το κλασσικό απογευματινό καφέ με την παρέα σου. Οι πιο προχωρημένοι φίλοι σου, αφού ανέλυαν θέματα μακροοικονομίας, πολιτικής και για το αν πιστεύουν στο πείραμα της  Φιλαδέλφειας, έφταναν τελικά στο θέμα που σε πόναγε περισσότερο και απέφευγες να συζητήσεις. Γυναίκες και σεξουαλικές εμπειρίες.  Μερικά χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά, τη θέση της γυναικοκουβέντας έχει πάρει το πτυχίο και η επαγγελματική καριέρα που ανοίγεται μπροστά σας. Η αντίδρασή σου ωστόσο παραμένει ίδια. Σηκώνεις το χέρι να πληρώσεις και χωρίς να σε καταλάβει κανείς, αποχωρείς από το τραπέζι με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί έχουμε και άλλες δουλειές.

#6 Πήγες φαντάρος

Αν είσαι από αυτούς που άφησαν μερικά μαθηματάκια στη μέση ενώ πήγαν στρατό, σίγουρα καταλαβαίνεις τι λέω. Τρώγοντας τη μία αγγαρεία μετά την άλλη, υπηρετώντας με πίστη κι αφοσίωση το έθνος, αρχίζεις και ξενερώνεις γενικότερα με τη ζωή. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αρχίσει να φεύγει από πάνω σου αυτή η αθωότητα που σε χαρακτήριζε όσο ήσουν φοιτητής. Η σκέψη τού να συνδυάσεις το απολυτήριο του στρατού με το πτυχίο της σχολής, σε κάνει να χαμογελάς τα βράδια στην σκοπιά, που σκέφτεσαι τι κάνει το Μαράκι.

Εάν ανήκεις στην παρέα των αργοπορημένων, όσον αφορά την εκπλήρωση των φοιτητικών του καθηκόντων, σίγουρα έχεις νιώσει το σκούντημα κάποιων από τα παραπάνω. Οπότε, ή που θα συνεχίσεις να πατάς αναβολή, ή που θα το πάρεις απόφαση να ξεμπερδεύεις μια και καλή. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET