Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί. Το ίδιο και η σχέση που έχεις, σωστά; Τι γίνεται όμως όταν η φιλία με τη σχέση σου δεν μπορούν να συνυπάρξουν;
Είναι δύσκολο να μπορείς να αφιερώνεις τον ίδιο χρόνο και προσοχή στον/στη σύντροφο σου και στον/στην κολλητό/ή σου, όμως μερικές φορές έρχεται ο τελευταίος/η τελευταία και χωρίς να το καταλαβαίνεις, γίνεται εμπόδιο στη σχέση σου και σε φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσεις τα σημάδια εκείνα που μαρτυρούν ότι ο/η κολλητός/ή σου προσπαθεί να σαμποτάρει τη σχέση σου, ώστε να κινηθείς ανάλογα και να βάλεις κάποια όρια:
#1 Σπάζεται όταν περνάς χρόνο με τη σχέση σου
Εάν απορρίπτεις συχνά τον/την κολλητό/ή σου για να βγεις με τη σχέση σου, είναι λογικό και επόμενο να χαλιέται και να σου τη λέει. Ο καθένας μας θα θύμωνε μ’ αυτήν την κατάσταση. Στην περίπτωση όμως που ενοχλείται ακόμα και για τη μία φορά που θα δεις την κοπέλα/το αγόρι σου μέσα στη βδομάδα, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά και κάπου εκεί πρέπει να αρχίζεις να στροφάρεις.
Οκ, συμφωνώ πως το να κρατήσεις ισορροπίες μεταξύ της φιλίας και της σχέσης είναι δύσκολο, αλλά ο/η φίλος/η σου οφείλει να καταλάβει ότι προσπαθείς γι’ αυτό. Το ότι θα βγεις με τη σχέση σου μέσα στην εβδομάδα δε σημαίνει ότι τον/την ξέχασες κιόλας.
#2 Αυτοπροσκαλείται σε ό,τι κι αν κανονίζεις με τη σχέση σου
Από την άλλη μεριά, αν αυτοπροσκαλείται σε κάθε ραντεβού που βγαίνεις με το αγόρι/κορίτσι σου, είναι επίσης ένα σημάδι ότι προσπαθεί να χαλάσει τη σχέση σου.
Ναι δε λέω, είναι καλό να μπορείτε να βγαίνετε όλοι μαζί, διότι έτσι ο δεσμός σου και ο/η κολλητός/ή σου αποκτούν οικειότητα και γνωρίζονται καλύτερα, αλλά μη γίνει και συνήθεια. Είναι εξίσου σημαντικό να περνάς χρόνο με τη σχέση σου για δικό σας καλό.
#3 Δεν εγκρίνει το άτομο που είσαι σε σχέση
Εάν ο/η κολλητός/ή σου κακολογεί συνέχεια τον/τη σύντροφο σου, μπορεί να δημιουργηθεί ένταση και στις δύο μεριές. Τι εννοώ; Το να μη συμπαθεί η μία πλευρά την άλλη είναι αρκετά κακό. Καταρχάς εάν εσένα σε καλύπτει η σχέση σου, ο/η φίλος/η σου δεν έχει κανένα λόγο πάνω σ’ αυτό.
Μπορεί να πει τη γνώμη του/της ή ακόμα και να μη συμπαθεί τη σχέση σου, αλλά το να την κατακρίνει επανειλημμένα όχι μόνο φθείρει τη φιλία σας, αλλά φέρνει και το αγόρι/κορίτσι σου σε δύσκολη θέση.
#4 Σε παροτρύνει να φλερτάρεις
Σε όλους μας αρέσει το φλερτ και όσο και να μην το παραδεχόμαστε, όλοι μας έχουμε φλερτάρει έστω και μια φορά ενώ είμαστε σε σχέση (αλλά μέχρι εκεί). Εάν όμως ο/η κολλητός/ή σου σε ενθαρρύνει συνεχώς να φλερτάρεις ενώ είσαι σε σχέση, δε νομίζεις ότι κάτι πάει στραβά; Σαν να προσπαθεί να σαμποτάρει τη σχέση σου ας πούμε και κυρίως σαν να μη σέβεται καθόλου τον άνθρωπό σου.
#5 Επιζητά μονίμως την προσοχή σου
Επινοεί προβλήματα για να καταφέρει να σου αποσπάσει την προσοχή ή γκρινιάζει πως δεν ασχολείσαι μαζί του/της. Μπορεί στην ουσία να μην υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, απλά να θέλει να περάσετε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί. Μια τέτοια κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε κουράσει ή και να σε κάνει να παραμελήσεις το ταίρι σου για χάρη του/της κολλητού/ής σου.
Οπότε τσέκαρε αν όντως υπάρχει λόγος να ασχοληθείς κάθε φορά που επικοινωνεί μαζί σου ή το κάνει μόνο και μόνο για την προσοχή.
#6 Δεν έχει άλλους φίλους
Εάν ο/η κολλητός/ή σου δεν έχει άλλους φίλους, σημαίνει ότι στηρίζεται αποκλειστικά σε εσένα κι αυτό μπορεί να σε κάνει να απομακρυνθείς κατά μία έννοια από το ταίρι σου. Είναι σημαντικό να έχεις έναν/μία κολλητό/ή, αλλά είναι εξίσου σημαντικό γι’ αυτόν/ή να κάνει κι άλλες παρέες. Προσπάθησε να τον/την ενθαρρύνεις να βγει έξω και να γνωρίσει καινούριο κόσμο.
#7 Δεν ακούει όταν θες να του/της μιλήσεις
Όλοι ξέρουμε ότι καμιά φορά οι σχέσεις μπορούν να γίνουν δύσκολες. Γι’ αυτό σε τέτοιες καταστάσεις χρειαζόμαστε έναν δικό μας άνθρωπο δίπλα μας για να μας ακούσει, ακόμα κι αν θέλουμε να γκρινιάξουμε.
Στην περίπτωση λοιπόν, που ο/η κολλητός/ή σου δε σε ακούει και είτε αποφεύγει συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη σχέση σου είτε ισχυρίζεται πως δεν έχει χρόνο, δεν είναι άξιος/α να λέγεται φίλος/η σου.
Βασικός σκοπός κάθε σχέσης είτε φιλικής είτε ερωτικής είναι τα αμοιβαία συναισθήματα. Να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου και αντίστροφα. Εάν συναισθήματα όπως η ζήλια, η ανασφάλεια, κλπ υπερτερούν, τότε τα θεμέλια της εκάστοτε σχέσης αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν. Γι’ αυτό το λόγο, δες τι πραγματικά αξίζει να μείνει στη ζωή σου και τι όχι.