ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, για το άνοιγμα των πανεπιστημίων!

Με συνθήματα, έδωσαν την απάντησή τους και στα πρόσφατα γεγονότα της Σταυρούπολης.

Neopolis Team

30 Σεπτεμβρίου, 2021

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων αποτελούσε απαίτηση του μεγαλύτερου μέρους των φοιτητών, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται έχει προκαλέσει νέο γύρο διαμαρτυριών, που αυτή τη στιγμή εκφράζονται στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχει διοργανωθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, η επιστροφή στα αμφιθέατρα δε συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είχε «χρόνο, χρήματα και υποδομές, αλλά παρ’ όλα αυτά οι σχολές ανοίγουν (όπου ανοίγουν….) όπως ακριβώς έκλεισαν, με κίνδυνο να ξανακλείσουν! Δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ για την ασφαλή επιστροφή μας στα αμφιθέατρα! Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίζει νόμους που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και ενισχύουν την καταστολή».

Το ραντεβού δόθηκε για σήμερα στις 12:00 στα Προπύλαια από τους Συλλόγους Φυσικού, Πληροφορικής, Γεωλογικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Νοσηλευτικής, Τούρκικων Σπουδών και Νομικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΣΕΜΦΕ, Μεταλλειολόγων, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παράλληλα με το μήνυμά τους για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, απαιτούν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και στέλνουν την απάντησή τους στις φασιστικές επιθέσεις σε μέλη φοιτητικών συλλόγων, που έλαβαν χώρα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ένα χαρακτηριστικό σύνθημα που ακούστηκε ήταν: «Ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των φοιτητών είναι:

  • Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πανεπιστήμια με ευθύνη τη διενέργεια δωρεάν μαζικών rapid test καθημερινά, την επιστημονική ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού.
  • Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τα πάνω από 3000 κενά σε καθηγητές ώστε να φτιαχτούν ολιγομελή κλιμάκια. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης του αέρα στα αμφιθέατρα.
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αμφιθεάτρων των Πανεπιστημίων.
  • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Νέες αποφάσεις από τα Ιδρύματα για την προστασία των Σχολών 

Την ίδια ώρα, τα ιδρύματα δημιουργούν τις νέες «Μονάδες Ασφάλειας και Προστασίας», όπως λέγονται, οι οποίες αναμένεται να φέρουν επιπλέον εντάσεις. Σύμφωνα με το alfavita.gr, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε τη σύσταση ανεξάρτητης δομής στο Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία διαρθρώνεται σε επίπεδο αυτοτελούς Τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή τον Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, στον οποίον ανατίθεται ο τομέας ασφάλειας και προστασίας. 

Η ως άνω μονάδα είναι αρμόδια για την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Ε.Κ.Π.Α., με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., καθώς και την υποστήριξη της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET