ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπάρχουν πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων που δεν αναγνωρίζει το κράτος, sounds legit!

Γιατί όχι; 🤷‍♂️

Neopolis Team

28 Νοεμβρίου, 2022

Νωρίτερα φέτος, υπήρξε ένα κύμα αντιδράσεων στην είδηση ότι η γειτονική Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων. Σας έχουμε και καλύτερο. Η ίδια η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα δικά της πτυχία. Live your myth in Greece I guess…

Σημαντικό ρόλο παίζει η μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Παρά το θετικό αντίκτυπο που τόνιζαν κάποιοι ότι θα έχει η συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό που έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι να αφήσει πολλούς απόφοιτους «ξεκρέμαστους» λόγω μη αναγνώρισης πτυχίου.

Όπως γράφει ειδικότερα ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, στη naftemporiki.gr, η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο δημοσιεύτηκε, κι εκεί βλέπουμε ποια πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος και ποια όχι.

Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, υπάρχουν «χαρτιά» που δεν αναγνωρίζονται από τη χώρα, όπως αυτό του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων, αλλά στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων.

Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 επίσης δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των ΠΕ Γεωπόνων, καθώς απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δε δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου. Αυτοί οι πτυχιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία ΤΕ Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα Δασολογίας.

Προβλήματα αναγνώρισης πτυχίου αντιμετωπίζουν και Ηλεκτρολόγοι/Μηχανολόγοι/Πολιτικοί Μηχανικοί καθώς και Τοπογράφοι των πρώην ΤΕΙ

Οι παραπάνω Σχολές των ΠΑΔΑ, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έχουν το ίδιο πρόβλημα, αφού ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δε δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι το Υποδομών για τους μηχανικούς και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γεωπόνους και τους δασολόγους.

Κάτι που όμως δεν ισχύει για τον κλάδο ΠΕ Οικονομικών όπου γίνονται δεκτοί όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και των νέων τμημάτων, όπως το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του ΕΚΠΑ, αλλά και τα πτυχία Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου και τα τμήματα Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Δεκτά τα πτυχία των κολεγίων, αλλά όχι των δημόσιων πανεπιστημίων

Ένα ακόμα παράδοξο που σημειώνεται, είναι ότι την ίδια ώρα που οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών έρχονται αντιμέτωποι με ένα «κενό» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.)., αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, αναγνωρίζει τα πτυχία των κολεγίων και ανοίγει το δρόμο στους κατόχους του να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης, το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα χρονολογείται από το 1983, όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ, ο σχετικός νόμος έλεγε ότι εντός έξι (6) μηνών έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Πράγμα που δεν είχε γίνει μέχρι το 2019, όταν και καταργήθηκαν τα ΤΕΙ.

Ο λόγος είναι η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μηχανικών των πολυτεχνείων, που εκπροσωπεί το ΤΕΕ και δεν ήθελε την ισοτιμία των πολυτεχνείων με τα ΤΕΙ και των αποφοίτων των ΤΕΙ που ήθελαν ισοτιμία με τους μηχανικούς των πολυτεχνείων. Λογικό ήταν, αφού στα ΤΕΙ οι σπουδές διαρκούσαν 3,5 χρόνια και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και στα πολυτεχνεία 5. Το 2019 έγιναν σε μια νύχτα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια, οι σπουδές έγιναν πενταετείς, αλλά η ισοτιμία των πτυχίων παραπέμφθηκε στο μέλλον. Από το 2019 μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει. Το 2020 αποφασίστηκε ότι όλα τα νέα τμήματα δε θα είναι αντίστοιχα για τις μετεγγραφές με τα παλαιά. Δηλαδή, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ο φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές

Οι φοιτητές από την πλευρά τους, που βλέπουν τον κόπο τόσων χρόνων να «αχρηστεύεται», διαμαρτύρονται για τη θέση στην οποία έχουν βρεθεί εν αγνοία τους, με το Μετώπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), να βγάζει και σχετική ανακοίνωση:

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο και χιλιάδες φοιτητές από δεκάδες τμήματα είδαν με έκπληξη ότι το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τους και δεν δικαιούνται τη συμμετοχή στον ΑΣΕΠ!! Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρόκειται να περάσει!

Συγκεκριμένα:

  • Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Γεωπόνων, αφού απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων και η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα δεν έχει υπάρξει!
  • Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων, ενώ περιλαμβάνεται στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου, όμως δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας. Πλήρης παραλογισμός
  • Αντίστοιχα, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί, Τοπογράφους των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έχουν το ίδιο πρόβλημα! Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδειας άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η οποία βέβαια δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων!

Ακόμα, πέρα από τα παραπάνω που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα πτυχία των μαιευτών, των εργοθεραπευτών, των φυσικοθεραπευτών, των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έγιναν Πανεπιστημιακά και εντάχθηκαν στην κατηγορία ΠΕ. Όμως οι απόφοιτοι τους δεν μπορούν να διοριστούν στα νοσοκομεία, διότι στα οργανογράμματα των νοσοκομείων υπάρχουν αυτές οι θέσεις κατηγορίας ΤΕ!

Χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειες τους ξόδεψαν χρήματα για τις σπουδές τους, κόπιασαν για χρόνια και τελικά παίρνουν ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν «πανεπιστημιοποιήθηκαν» τα συγκεκριμένα τμήματα ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ούτε της ΝΔ σήμερα έκαναν τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις παρά τις υποσχέσεις! Μάλιστα την ίδια στιγμή τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά κανονικά με βάση τους νόμους για την ισοτίμηση τους, που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ!

Απαιτούμε να αναγνωριστούν άμεσα τα πτυχία όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και η δυνατότητα των αποφοίτων τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα!

Καλούμε τους φοιτητές αυτών των Τμημάτων να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα. Να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 3/12 για να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αγωνιστούμε από κοινού για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET