ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Να δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση των συγγραμμάτων ζητούν οι φοιτητές της Νομικής ΔΠΘ!

Βροχή τα παράπονα και αυτό το εξάμηνο.

Neopolis Team

21 Δεκεμβρίου, 2020

Παρ’ όλο που μοιάζει σαν χθες η αρχή του χειμερινού εξαμήνου, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του έχει περάσει, και μετά τις γιορτές το μόνο πράγμα που θα απασχολεί το μυαλό μας θα είναι η εξεταστική.

Μια περίοδος αρκετά πιεστική για κάθε φοιτητή, η οποία όμως τα τελευταία δύο εξάμηνα έχει καταφέρει να μας προκαλέσει ένα επιπλέον άγχος και αυτό λόγω των συγγραμμάτων.

Η κατ’ οίκον διανομή τους είναι μια λύση ανάγκης εν μέσω πανδημίας, που όπως θα χαρακτήριζαν πολλοί, δεν έχει βγει σε καλό, μιας και την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, με τα βιβλία να παραδίδονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής.

Ωστόσο, κάτι μέσα μας μας έκανε να ελπίζουμε πως, αφού πλέον πρόκειται για μια δοκιμασμένη διαδικασία, το τρέχον εξάμηνο θα ολοκληρωνόταν με μεγαλύτερη επιτυχία και δε θα μέναμε λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις να αναρωτιόμαστε για την τύχη των συγγραμμάτων.

Σχεδόν ένα μήνα πριν μπει η χειρότερη φοιτητική περίοδος όμως, πολλοί βρίσκονται ακριβώς σ’ αυτήν την κατάσταση και ζητούν λύσεις από τους αρμόδιους.

Πριν λίγες μέρες τα παράπονά τους κατέθεταν φοιτητές του Παν/μίου Κρήτης, ενώ τώρα έρχονται και φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ να εκφράσουν πιο επίσημα τη δυσαρέσκειά τους, στέλνοντας επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σε αυτήν επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν ούτως ή άλλως στην εκπαίδευση λόγω της κατάστασης και ζητούν η παράδοση των ακαδημαϊκών βιβλίων να αποτελέσει προτεραιότητα για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ώστε οι φοιτητές να έχουν στα χέρια τους το γρηγορότερο δυνατό τα συγγράμματά τους εν όψει της εξεταστικής, αφού όπως αναφέρουν, για την προετοιμασία της δεν αρκούν μόνο οι σημειώσεις.

Συγκεκριμένα, η επιστολή τους προς την Υπουργό έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων, βιώνουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες οι οποίες επιτάσσουν να μη μείνουμε σιωπηλοί. Έτσι κρίνουμε αναγκαίο, ως συνειδητοποιημένοι ακαδημαϊκοί πολίτες να προωθήσουμε αιτήματα που έχουν όλοι οι σπουδαστές του καιρού μας, για προβλήματα στο σύστημα που μαστίζουν σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Το εν λόγω ζήτημα χρήζει προτεραιότητας διότι η εξεταστική περίοδος αρχίζει σε σχεδόν ένα μήνα στις περισσότερες σχολές της χώρας. Η επιδεικνυόμενη αδιαφορία εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διανομή των συγγραμμάτων κατατείνουν στη διαμόρφωση μιας γενικευμένης κατάστασης που αφενός παρακωλύει την ορθή προετοιμασία μας για την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου και αφετέρου υποβαθμίζει την ποιότητα των γνώσεων και εν γένει των σπουδών μας. Καθότι διανύουμε μία δεύτερη φάση εγκλεισμού, είναι αδιανόητη η μη έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος λόγω της επαναληψιμότητας της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε και κατά το εαρινό εξάμηνο.

Δεδομένης της επ’ αόριστον μη επαρκώς αιτιολογημένης και με μοναδικό προβαλλόμενο επιχείρημα την προάσπιση της δημόσιας υγείας αναστολής λειτουργίας των Α.Ε.Ι., καθίσταται σαφές ότι η πλήρης αντικατάσταση σε πολλές σχολές της δια ζώσης από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εν λόγω παρεμπόδιση συνίσταται στην ανυπαρξία αμεσότητας μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στην επίδοση των φοιτητών στην εξεταστική περίοδο. Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητο να διευθετηθεί το ζήτημα της παραλαβής των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και να τεθεί προς συζήτηση διότι αποτελεί την τελευταία δυνατότητα του μέσου σπουδαστή για να επιτύχει στις εξετάσεις του. Ταυτόχρονα αποτελεί και τελευταία ευκαιρία για τους αρμόδιους φορείς να διορθώσουν το πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον εάν χρειαστεί εκ νέου.

Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, ως δεδομένο και αυτονόητο το δικαίωμά μας σε σαφή ενημέρωση και έγκαιρη πληροφόρηση, αιτούμαστε την ταχύτερη δυνατή παράδοση των συγγραμμάτων, καθότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την εξεταστική περίοδο είναι μηδαμινός. Κρίνεται σαφώς επιτακτική η ανάγκη ανταπόκρισης της μελέτης των φοιτητών στο απαραίτητο επιστημονικό υλικό που εμπεριέχεται στα ακαδημαϊκά συγγράμματα ώστε η προετοιμασία τους για τις εξετάσεις να γίνει με τον σωστό τρόπο, με απώτερο στόχο όμως και την διεύρυνση των γνώσεων τους γύρω από το αντικείμενο σπουδών τους. Η εις βάθος γνώση, άλλωστε, είναι αυτή που οδηγεί στην διαμόρφωση πλήρως καταρτισμένων νέων επιστημόνων που είναι και το ζητούμενο της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Συνεπώς, η συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων αδιαμφισβήτητα θεωρείται καθοριστική και πρέπει να οδηγηθούν στη βέλτιστη λύση, με σκοπό την ενίσχυση του γνωστικού επιπέδου των φοιτητών και την αποφυγή υποβάθμισης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο εν λόγω κίνδυνος ελλοχεύει, διότι ένα από τα σημαντικότερα πλέον κριτήρια χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων είναι η αποτελεσματικότητα των ακαδημαϊκών επιδόσεων των φοιτητών στις εξετάσεις, η οποία τίθεται εν αμφιβόλω δεδομένης της ελλιπούς μέριμνας και της ανεπαρκούς προετοιμασίας της Πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων να θέσουν ως προτεραιότητα την σωστή ακαδημαϊκή επιμόρφωση μέσω της έγκαιρης παράδοσης των συγγραμμάτων στη φοιτητική κοινότητα.

Επομένως, αιτούμαστε να δοθεί άμεσα προτεραιότητα από τους αρμοδίους και από τις εταιρείες ταχυμεταφορών στην παράδοση των συγγραμμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη μιας αξιοπρεπούς προετοιμασίας των φοιτητών για τις εξετάσεις. Ευελπιστούμε τα αιτήματα αυτά να τύχουν εύλογης προσοχής και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, προκειμένου να περατωθεί χωρίς κανένα εμπόδιο η εκπαιδευτική διαδικασία.

Με εκτίμηση φοιτητές Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET