ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ένα μήνα πριν την εξεταστική και φοιτητές του Παν/μιου Κρήτης περιμένουν ακόμα τα βιβλία τους!

Τελικά δεν άλλαξαν και πολλά από το εαρινό εξάμηνο.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

14 Δεκεμβρίου, 2020

Κρίνοντας από το εαρινό εξάμηνο που μας πέρασε και την πρώτη φορά που έγινε κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων, δεν είχαμε να ελπίζουμε και πολύ σε γρήγορες παραδόσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή τη φορά η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα, μας έκανε να πιστέψουμε πως τα συγγράμματα δε θα μας χτυπήσουν την πόρτα τελευταία στιγμή και θα προλάβουμε να τα έχουμε στα χέρια μας προτού ξεκινήσει η εξεταστική. Αυτό είναι και το νόημα άλλωστε: να μπορούμε να διαβάζουμε από αυτά κι όχι απλώς να τα δηλώνουμε και να στολίζουν τις βιβλιοθήκες μας.

Δυστυχώς όμως, για ορισμένους φοιτητές κάπως έτσι θα έχει η κατάσταση και στο εξάμηνο που διανύουμε, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο, παρότι ο χρόνος κυλάει και πλησιάζουν οι εξετάσεις.

Ανάμεσά τους είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι δηλώνουν αγχωμένοι με την εν λόγω αργοπορία, καθώς έτσι περιορίζεται σημαντικά το διάβασμά τους. Όπως τονίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι καθηγητές, η μελέτη των σημειώσεων δεν αρκεί, απαιτείται και η βοήθεια του βιβλίου. Αυτά για κάποιους έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για άλλους όμως παραμένουν άφαντα και η μόνη ελπίδα πια, είναι να καταφθάσουν πριν τις διακοπές των εορτών.

Σε δηλώσεις για το φαινόμενο αυτό προχώρησαν στo Νeakriti.gr ορισμένοι από τους εν λόγω φοιτητές, με τον Πέτρο Νικηφόρο Ράλλιο, τριτοετής του Τμ. Πολιτικής Επιστήμης του Παν/μίου Κρήτης, να σημειώνει ότι η πλειονότητα δεν έχει λάβει ούτε ένα σύγγραμμα στα χέρια της.

Φτάνουμε στην εξεταστική. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα φτάσουμε στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου και υπάρχει μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση από τους εκδοτικούς οίκους και τις ταχυδρομικές εταιρείες για την παραλαβή συγγραμμάτων. Οι αιτήσεις έχουν γίνει εγκαίρως (πριν από ένα μήνα). Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει λάβει ούτε ένα σύγγραμμα.

Η κυβέρνηση, παρόλο που υποστηρίζει μέτρα τύπου ν+2 έτη σπουδών και ακολουθεί μια πολιτική ενάντια στους φοιτητές μεγαλύτερων ετών, εντούτοις δε μας βοηθάει και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις εργασίες μας. Στο πρώτο lockdown, σεβαστήκαμε το γεγονός πως ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής. Τώρα, φαντάζει προβληματική η κατάσταση αυτή ταλαιπωρίας.

Ο Γιώργος Σπυριδάκης από την άλλη, τετραοετής φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρει: «Εγώ αναγκάστηκα να αγοράσω συγγράμματα τα οποία κοστίζουν μεγάλο χρηματικό ποσό. Ανήκω στην κατεύθυνση Κλασικής φιλολογίας (Αρχαία, Λατινικά) και αναγκάστηκα, επειδή η βιβλιοθήκη είναι κλειστή, να αγοράσω πανεπιστημιακά συγγράμματα τα οποία κοστίζουν ακριβά».

Ενώ, ακόμη, πρόσθεσε πως «Κανένας δεν έχει λάβει σύγγραμμα απ’ όσο γνωρίζω. Εγώ χρειάζομαι τα συγγράμματα γιατί είναι πανάκριβα. Οι τιμές είναι εξωφρενικές. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση. Έχουμε στείλει ως φοιτητές εγκαίρως την αίτηση στο Εudoxus και απλά περιμένουμε. Η εξεταστική ξεκινάει και δεν έχουμε προετοιμαστεί όσον αφορά το βιβλιογραφικό υλικό που πρέπει να διαβάσουμε».

Ο Βασίλης Μυκωνιάτης τέλος, τριτοετής του Τμ. Πολιτικής Επιστήμης, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πρωτοφανής η κατάσταση που συναντάμε με τα συγγράμματα. Στο προηγούμενο εξάμηνο, πολλά συγγράμματα ήρθαν μετά το πέρας της εξεταστικής. Πολλά παιδιά δεν ανταπεξήλθαν στην ύλη των μαθημάτων. Το ίδιο έχουμε και τώρα. Πολλοί φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια έχουν λάβει συγγράμματα, ενώ εμείς δεν έχομε λάβει ούτε ένα. Μας πιέζει ο χρόνος. Μια τέτοια κατάσταση γεμίζει ανασφάλεια τους φοιτητές και κυρίως τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την ακαδημαϊκή ζωή από κοντά. Και είναι δύσκολο απορίες να λυθούν μέσα από τα μαθήματα τηλεδιασκέψεων».

Το μόνο που μένει να πούμε είναι υπομονή, όλοι τα ίδια περνάμε και τις ίδιες αγωνίες έχουμε. Ας ελπίσουμε έστω τα συγγράμματα να έρθουν μέχρι τον… επόμενο Σεπτέμβρη, μπας και κάνουμε εκεί τίποτα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET