fbpx

7 πράγματα να κάνεις στα 20 σου, που θα σε βάλουν στο δρόμο προς την επιτυχία!


Καλώς ή κακώς, το σχολείο μας έμαθε ελάχιστα πράγματα για τη ζωή. Το ίδιο ισχύει και μετέπειτα με το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και φυσικά η παιδεία και η εκπαίδευση βοηθούν σημαντικά, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους ως εφόδια για να «τα βγάλεις πέρα» στη ζωή. Κοντεύω να τελειώσω τις σπουδές μου και νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα, ότι δεν έχω ιδέα με το τι θέλω να καταπιαστώ και γενικά που θα βρίσκομαι τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όλη αυτή η ανασφάλεια πηγάζει μεν σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά δευτερευόντως κι από την περιρρέουσα κατάσταση γύρω μου ή καλύτερα γύρω μας. Συνειδητοποιώ δε ότι η τωρινή μου ηλικία και γενικότερα η δεκαετία των 20 είναι με διαφορά η πιο ουσιαστική και καθοριστική για όλη την υπόλοιπη ζωή μου.

Συμβουλεύοντας πρώτα από όλα τον ίδιο μου τον εαυτό, σε προτρέπω να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσουν να θέσεις προϋποθέσεις επιτυχίας για το μέλλον:

1. Μάθε πότε να λες «ναι» και πότε «όχι»

Ναι ή όχι στους σωστούς ανθρώπους, στη σωστή στιγμή, στα σωστά πράγματα. Ζούμε σε μία κοινωνία που οι πειρασμοί είναι πολύ ελκυστικοί και η πιθανότητα λάθους είναι απίστευτα μεγάλη. Φυσικά και πρέπει να κάνεις λάθη, αλλά από την άλλη πρέπει να γνωρίζεις πώς να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και να κάνεις τις σωστές επιλογές. Εννοείται ότι εσύ αποφασίζεις κάθε φορά τι θεωρείς σωστό και τι όχι, αλλά απόφυγε σε κάθε περίπτωση να μπεις σε πειρασμούς και δύσκολες καταστάσεις που θα σε απομειώσουν.

2. Επένδυσε το χρόνο σου σωστά

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της δεκαετίας των 20 είναι η περίσσεια χρόνου. Ωστόσο, τίθεται καθημερινά ένα δίλημμα για σένα: Να κάνω αυτό που μπορώ σήμερα ή να το αφήσω για αύριο; Κάνε το σήμερα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάθε τι που αποφασίζεις να «τρενάρεις» και να αφήσεις για μετέπειτα στιγμή είναι κατά σου. Αν επιθυμείς να ξοδεύεις το χρόνο σου με συνέπεια και να είναι αυτός παραγωγικός και προσοδοφόρος για σένα, πρέπει να καταπιαστείς με ό,τι περισσότερο μπορείς τώρα που έχεις τα νιάτα και τη θέληση.

3. Μάθε να διαχειρίζεσαι την αποτυχία

Θα δεχτείς πολλά κομπλιμέντα, καλά λόγια, επαίνους και θα σε θαυμάζουν, αλλά ταυτόχρονα θα βιώσεις πολλές αποτυχίες και στενοχώριες. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα τέλειοι και να τα κάνουμε όλα σωστά. Εν τω μεταξύ κανείς ποτέ δε θα σου φερθεί με εύνοια και δε θα σου χαρίσει πράγματα αν δεν τα κατακτήσεις ο/η ίδιος/α από μόνος/η σου. Πάσχισε, πόνεσε, κουράσου και μάθε να διαχειρίζεσαι εξίσου τα καλά και τα κακά που θα βρεθούν στο δρόμο σου.

4. Μάθε πότε πρέπει να «μένεις» και πότε να «φεύγεις»

Τα ερωτικά είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι αυτής της δεκαετίας, όπως και ολόκληρης της ζωής μας φυσικά. Οι ερωτικές μας επιλογές σ’ αυτήν την ηλικία δε λες ότι είναι και οι ιδανικότερες και τα ερωτικά μας μπορούν να μας κάνουν να μείνουμε πίσω σε άλλες πτυχές κι ενασχολήσεις της ζωής μας. Θα βιώσεις μεγάλους έρωτες, πάθη, χαρές αλλά ταυτόχρονα μεγάλες στενοχώριες, απογοητεύσεις και πίκρες. Κι αυτά είναι μέσα στη ζωή. Επειδή όμως, η ηλικία αυτή δεν ενδείκνυνται για να σε πηγαίνει πίσω μία τοξική σχέση, όταν νιώθεις ότι πρέπει να φύγεις, απλά φύγε.

5. Ταξίδεψε πολύ

Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω τα τυπικά και τα γνωστά και τα αμέτρητα καλά του να ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, πιάσε μία δουλειά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κάνεις όσα περισσότερα ταξίδια μπορείς. Δούλευε για να ζεις και μη ζεις για να δουλεύεις, λέει ένας φίλος και δε θα μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο. Υπάρχουν πολύ όμορφές στιγμές, εμπειρίες και καταστάσεις εκεί έξω που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

6. Πρόσεχε την υγεία σου και τον εαυτό σου

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια λέει το άσμα. Καλή και άγια η φοιτητική ζωή, τα ξέφρενα πάρτι έως το πρωί και η βότκα που ρέει άφθονη, αλλά μήπως με όλα αυτά βλάπτεις λιγάκι τον εαυτό σου; Έως πότε θα συμπεριφέρεσαι ως έφηβος; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να προσέξεις τον εαυτό σου, να κοιτάξεις την υγεία σου, να κάνεις καλή διατροφή και να γυμνάζεσαι; Άλλωστε η ευχαρίστηση δεν είναι στο ποτό και στο ξενύχτι, αλλά σε όλες τις άλλες υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν εκεί έξω κι ακόμη δεν έχεις ανακαλύψει.

7. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους

Το ξέρω ότι σου είναι απίστευτα δύσκολο να συγχωρείς στην ηλικία που είσαι. Το βιώνω και η ίδια στο πετσί μου. Ο εγωισμός είναι μεγάλο πράγμα. Τις περισσότερες φορές δε, είναι εμπόδιο. Φοράς παρωπίδες και δε χαρίζεσαι σε κανέναν και καλά κάνεις δηλαδή. Είσαι σκληρός/ή πάνω από όλα με τον ίδιο σου τον εαυτό και απαιτείς το ίδιο και από τους άλλους. Αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούν όλοι να είναι ίδιοι και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στο κάτω κάτω της γραφής. Αποδέξου τη διαφορετικότητα γύρω σου και μάθε να συγχωρείς τους άλλους.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET