fbpx

Δε θα μεγαλώσουμε ποτέ | 5 πράγματα που λατρεύουμε το Πάσχα, όπως όταν ήμασταν παιδιά!


Όλες οι μεγάλες γιορτές του χρόνου όπως τα Χριστούγεννα, ο 15Αύγουστος και το Πάσχα στην προκειμένη περίπτωση, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και τις περιμένουμε πώς και πώς. Όχι ΜΟΝΟ επειδή κλείνουν τα σχολεία και οι σχολές, αλλά να, από τότε που ήμασταν παιδιά μέχρι και σήμερα, τις περνάμε με τον ίδιο τρόπο επί το πλείστον και με τους ίδιους ανθρώπους. Και όσο περνούν τα χρόνια τις εκτιμάμε όλο και περισσότερο κάτι τέτοιες στιγμές…

Κάθε μία από αυτές τις γιορτές έχει τις δικές της συνήθειες, τις δικές της χαρές και είτε είμαστε 10 είτε 80 χρονών πάντα θα τις ζούμε λίγο πιο έντονα και πιο… παιδικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και βλέποντας τον κόσμο γύρω σου να μπαίνει σ’ ένα διαφορετικό, γιορτινό κι ανέμελο κλίμα, σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα κάπως πιο αισιόδοξα, έστω τις δύο βδομάδες που διαρκεί.

Είναι λοιπόν κάποια πράγματα το Πάσχα, για τα οποία δε θα μεγαλώσουμε ποτέ. Θα τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τότε, όταν ήμασταν παιδιά.

1. Το reunion με το σόι

Οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε σχεδόν πάντα στο χωριό την περίοδο του Πάσχα ό,τι άλλα σχέδια και να κάναμε τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το ζητάει η καρδιά μας! Πάντα εκεί θα επιστρέφουμε σε κάτι τέτοιες οικογενειακές γιορτές. Και όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε και παραπονιόμαστε γι’ αυτό, ο λόγος που εν τέλει επιλέγουμε αυτόν τον εξωτικό προορισμό, είναι οι συναντήσεις με τους συγγενείς. Άλλωστε δε βρίσκουμε καθημερινά την ευκαιρία να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι…

2. Τα δώρα των νονών

Μπορεί να μας αποκαλούν πλέον «ολόκληρα γαϊδούρια», ωστόσο η «γαϊδουρένια» μας καρδιά συνεχίζει να χτυπάει σαν τρελή στη θέα ενός δώρου από τη νονά και τον νονό! Και ακόμα καλύτερα; Όταν αυτό συνοδεύεται από ένα σοκολατένιο αυγό. Δεν πα να λέτε ό,τι θέλετε, εμείς θέλουμε λαμπάδα και κιντερ αυγό ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ!

3. Τα χαρτζιλίκια των συγγενών

Εκεί να δεις χαρά! Ίσως και μεγαλύτερη από όταν ήμασταν παιδιά. Συγγνώμη κιόλας, αλλά εκείνα τα χρόνια τα μοναδικά μας έξοδα ήταν τα παιχνίδια. Αντιθέτως τώρα, με το πορτοφόλι να αδειάζει σε χρόνο dt, οι χορηγήσεις είναι όχι επιθυμητές, αλλά αναγκαίες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, όχι καπρίτσιου και πείσματος.

4. Τα γιορτινά εδέσματα

Μοσχοβολάει ο τόπος λέμε! Τσουρέκια, κουλουράκια, αρνιά, μπριζόλες, όλα τα ‘χει το μενού! Οι μυρωδιές πλημμυρίζουν τον τόπο (ακόμα κι από τα γύρω σπίτια) κι εμείς δεν καταφέρνουμε να κρατηθούμε μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό στο τραπέζι, οπότε τσιμπολογάμε στα κρυφά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ε ρε για κάτι τέτοιες στιγμές ζούμε!

5. Τσούγκρισμα αυγών

Εκεί μας κατακλύζει το ανταγωνιστικό πνεύμα και δε σηκώνουμε πολλά. Δε μας αρέσει να χάνουμε. Ποτέ δε μας άρεσε… Γι’ αυτό και βρίσκουμε διάφορους τρόπους να ενδυναμώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται το δικό μας αυγό, λίγο πριν το καθιερωμένο τσούγκρισμα, για να κάνει κομμάτια όλα τα υπόλοιπα! Δεν είναι ένα απλό έθιμο, είναι ένα παιχνίδι που ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσουμε.

6. Κροτίδες και δυναμιτάκια

Όσο κι αν τα φοβάμαι εγώ προσωπικά, Πάσχα χωρίς γουρούνες και μπομπάκια, δε νοείται! Αλλά λίγο πιο πέρα από εκεί που βρίσκεται ο κόσμος παιδιάάά… Τέλοσπαντων, όλοι περιμένουμε τη μεγάλη στιγμή της Ανάστασης, με το χαμό και τη φασαρία που ακολουθεί. Κι εντάξει, δε μιλάμε για τίποτα τρελά και φαντασμαγορικά πράγματα, αλλά για δυο-τρία πυροτεχνήματα, ίσα που να το νιώσουμε κι εμείς.

Κάτι τέτοιες, απλές στιγμές είναι που μας έκαναν να αγαπήσουμε το Πάσχα όταν ήμασταν παιδιά και να το κρατήσουμε στις καρδιές μας μέχρι και τώρα!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET