ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

15 πράγματα που συνηθίζουμε να κάνουμε και χαλάνε την εικόνα μας στους άλλους!

Η γλώσσα του σώματος είναι το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο των όσων λέμε και αισθανόμαστε. Πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη γλώσσα του σώματος και ακόμα πιο πολλοί εκείνοι που δεν ασχολούνται. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν αντιλαμβάνονται κάποιους βασικούς, απόκρυφους κώδικες επικοινωνίας που άθελά μας πολλές φορές εκπέμπουμε. Εμείς αναζητήσαμε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι […]

Default avatar

Guest Author

1 Απριλίου, 2016

Η γλώσσα του σώματος είναι το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο των όσων λέμε και αισθανόμαστε. Πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη γλώσσα του σώματος και ακόμα πιο πολλοί εκείνοι που δεν ασχολούνται. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν αντιλαμβάνονται κάποιους βασικούς, απόκρυφους κώδικες επικοινωνίας που άθελά μας πολλές φορές εκπέμπουμε. Εμείς αναζητήσαμε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι έχουν μια κοινή ιδιότητα. Πρόκειται για παρεξηγήσιμους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε κατά την τετ-α-τετ επικοινωνία μας και που δημιουργούν αρνητικές σκέψεις για εμάς στον συνομιλητή μας. Τόσο αρνητικές, ώστε να θελήσει ακόμα και να μην μας ξανασυναντήσει.

1. Καμπούριασμα

Όταν καμπουριάζουμε υποδηλώνουμε πως δεν επιθυμούμε να βρισκόμαστε στον χώρο που είμαστε. Το σώμα με αυτήν την στάση φανερώνει πόσο πολύ βαριόμαστε και δημιουργούμε έτσι μια άσχημη εικόνα για εμάς στους γύρω μας. Επίσης φανερώνει σημάδια ανασφάλειας και έλλειψης δυναμικότητας. Το αντίθετο φαίνεται όταν σηκώνουμε τους ώμους μας και έχουμε γενικότερα μία όρθια στάση, καθώς δηλώνει εξουσία, καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση. Ένα σημαντικό tip για να δίνουμε καλή εντύπωση σε μία συζήτηση, αλλά και να κερδίζουμε τον σεβασμό όλων, είναι να έχουμε μια σωστή στάση σώματος. Δοκιμάστε το για παράδειγμα σε μια συνέντευξη για δουλειά και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

2. Υπερβολικές χειρονομίες

Όταν κάνουμε υπερβολικές χειρονομίες φαίνεται πως προσπαθούμε περισσότερο από όσο πρέπει να πείσουμε για τα λεγόμενά μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει υποψίες στον συνομιλητή μας νομίζοντας πως ίσως του λέμε ψέματα. Και πιστέψτε με είναι άβολο συναίσθημα να γνωρίζεις ότι κάποιος σε λούζει με ψέματα. Για να αποφύγετε τα παραπάνω, χρησιμοποιείστε ελεγχόμενες και σταθερές κινήσεις. Αυτό δείχνει δύναμη και καθησυχάζει αυτόν που σας ακούει.

3. Συνεχείς ματιές στο ρολόι

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα χειρότερα σημάδια, διότι δείχνει ανυπομονησία, εγωισμό και ασέβεια στον συνομιλητή σας. Κι αυτό γιατί παίρνει το μήνυμα ότι δεν προσέχετε αυτά που σας λέει κι ότι η παρουσία του σας περνά παντελώς αδιάφορη. Μην αγχώνεστε όμως. Θέμα χρόνου είναι να γίνει και το αντίστροφο. Οπότε προσοχή!

4. Μεγάλη απόσταση από τους άλλους

Αυτό δηλώνει πως δεν ενδιαφερόμαστε για τη συζήτηση. Είναι μια ένδειξη αδιαφορίας, ακόμη και καχυποψίας προς αυτόν που μιλά. Κάντε μια εικόνα στο μυαλό σας και σκεφτείτε τα συναισθήματα που θα νιώσετε αν σας το κάνει κάποιος. Δεν θα σας αρέσει, εγγυημένα.

5. Έλλειψη οπτικής επαφής

Η αποφυγή της άμεσης επαφής με τα μάτια δείχνει ότι κάτι κρύβουμε, ότι δεν έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ή ενδιαφέρον για όσα λέει ο συνομιλητής μας, στοιχεία που σε επαγγελματικές συζητήσεις μπορεί να αποβούν και καταστροφικά για την επαγγελματική μας εικόνα. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε φαίνεται πως δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα λεγόμενά μας και ότι τα λόγια μας δεν έχουν καμία ισχύ. Είναι, πραγματικά πολύ σημαντικό να διατηρούμε την επαφή με τα μάτια, ειδικά όταν πρόκειται για σημαντικές συζητήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, η διαρκής επαφή υποδηλώνει έντονη αυτοπεποίθηση, εξουσία, δύναμη και εξυπνάδα.

6. Ασυνέπεια γλώσσας σώματος και λεγόμενων

Σας έχει τύχει να μιλάτε με έναν άνθρωπο και να παρατηρείτε πως ενώ σας συζητάει για κάτι σοβαρό, έχει ένα νευρικό χαμόγελο; Αυτό πολύ πιθανόν δείχνει ότι τα λεγόμενά του δεν έχουν σχέση με αυτά που πραγματικά πιστεύει, τα οποία μάλλον σας υποκρύπτει για δικούς του λόγους. Το παραπάνω παράδειγμα, παρουσιάζει την εικόνα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να εξαπατήσει τον συνομιλητή του, αφού φαίνεται σαν ό,τι λέει να μην είναι αληθινό.

7. Το υπερβολικό γνέψιμο

Για όσους δεν γνωρίζουν, το γνέψιμο της δικής μας περίπτωσης είναι η κίνηση του κεφαλιού που δείχνει ότι ο συνομιλητής μας συμφωνεί με αυτά που λέμε. Θα μπορούσε να είναι μια καλή συμπεριφορά. Όχι όμως όταν γίνεται με ασυνήθιστο και υπερβολικό τρόπο. Υποδηλώνει έντονο άγχος και μας δίνει την εντύπωση ότι το άτομο που συζητάμε μας κρύβει κάτι.

8. Σταυρωμένα χέρια και πόδια

Δεν είναι απαραίτητα ένα κακό σημάδι, διότι μπορεί να συμβαίνει ασυναίσθητα από τον συνομιλητή μας και να μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Πολλές φορές όμως δείχνει πως το περιβάλλον που βρισκόμαστε δεν μας αρέσει και πως θέλουμε να φύγουμε. Καλό θα ήταν να το αποφεύγετε.

9. Έντονη οπτική επαφή

Δείχνει επιθετικές προθέσεις και προσπάθεια για κυριαρχία. Επειδή μπορεί να φαίνεται παράξενο από τη μια να κοιτάμε άμεσα τον άλλο στα μάτια κι από την άλλη να μην ξεπερνάμε τα όρια, το ιδανικό σύμφωνα με Αμερικάνους μελετητές είναι από 7-10 δευτερόλεπτα κάθε φορά που ακούμε ή μιλάμε με τον συνομιλητή μας.

10. Γρήγορες ματιές

Προφανώς θα έχετε ακούσει ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Τα μάτια φανερώνουν την παρούσα ψυχολογική μας κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις, μας προδίδουν. Οι γρήγορες ματιές αποτελούν ένα σχετικό παράδειγμα σ’ αυτό, αφού προδίδουν την ανάγκη μας για σεβασμό. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο.

11. Παίξιμο με τα μαλλιά

Αν μιλάμε για ερωτικά σημάδια του αντίθετου φύλου, ναι είναι ένα καλό σημάδι. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για φιλικές ή επαγγελματικές συζητήσεις, καθώς φαίνεται σαν να βαριόμαστε, σαν να μη σεβόμαστε ή σαν να μη συμφωνούμε με το άτομο που μιλάμε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την εξωτερική μας εμφάνιση και όχι για την καριέρα μας.

12. Το συνοφρύωμα

Θα σας βάλω το εξής δίλημμα. Θα πηγαίνατε να ζητήσετε μια χάρη σ’ έναν άνθρωπο που φαίνεται αναστατωμένος ή θλιμμένος, ή σε έναν χαμογελαστό που λάμπει από θετική ενέργεια; Η απάντηση μάλλον είναι προφανής και φυσικά είναι η δεύτερη. Ο πρώτος αποτελεί μία ανεπιθύμητη περίπτωση, καθώς μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς, ανεπιθύμητοι και ότι κρινόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Ο δεύτερος μας αφήνει την πόρτα ανοιχτή για συζητήσεις που μπορούν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς.

13. Αδύναμες χειραψίες

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα της έλλειψης αυτοκυριαρχίας και εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας. Έρευνες έχουν καταδείξει πως οι χειραψίες τέτοιου είδους δίνουν την αίσθηση στους άλλους ότι είμαστε εύκολα διαχειρίσιμοι κι ότι υποτασσόμαστε γρήγορα, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε εκμετάλλευση από τους άλλους. Από την άλλη, μια υπερβολικά δυνατή χειραψία απωθεί τους άλλους, αφού παρουσιάζουμε έντονο χαρακτήρα και διάθεση για κυριαρχία προς αυτούς.

14. Σφιγμένες γροθιές

Η χρήση τους έχει την ίδια περίπου ερμηνεία με τα σταυρωμένα χέρια και πόδια. Παράλληλα όμως, φανερώνουν επιθετική συμπεριφορά και εσωστρεφή εικόνα, αφού δείχνουμε πως δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από την άποψή μας.

15. Να στεκόμαστε πολύ κοντά στο πρόσωπο του άλλου

Έχετε ακούσει για τον σεβασμό στον προσωπικό χώρο του άλλου. Αν όχι καλό θα ήταν να το υιοθετήσετε, γιατί αποτελεί μία εξαιρετικά άβολη συμπεριφορά, που το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί αμηχανία στον συνομιλητή μας. Η αλήθεια είναι πως από δικής μας μεριάς δείχνει τη συμπάθειά μας προς τον άλλο, όμως επειδή το ανάποδο δεν γνωρίζουμε αν ισχύει, σοφότερο είναι να μην το επιδιώξουμε στην τετ-α-τετ επικοινωνία μας.

 

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET