fbpx

Τι τραβάμε; 8 πράγματα που θα μας πρήξει η μάνα μας να κάνουμε το Πάσχα!


Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, είναι οι διακοπές που περιμένουμε κάθε χρόνο, για να κάνουμε ένα διαλειμματάκι από τη σχολή και γενικότερα τις υποχρεώσεις.

Πλέον λοιπόν, διανύοντας τη Μ. Εβδομάδα, μπορούμε επιτέλους να πούμε ένα δυνατό όχι στο διάβασμα, τις εργασίες και καθετί άλλο σχετικό και να αράξουμε λίγο την πετσούλα μας! Δύο εβδομάδες είναι αυτές, κυλούν γρήγορα, οπότε δε σκοπεύουμε να τις χαραμίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε τη ζωή μας.

Βέβαια, λένε πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να πούμε πως η… μαμά ρίχνει σατανικά γελάκια. Διότι όσο καλή και χρυσή κι αν είναι, σκοπός της ζωής της κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι να μας καταστρέφει κάθε ωραίο όνειρο που κάναμε και να μας προσγειώνει στην πραγματικότητα με τη γκρίνια της και τις αγγαρείες της:

#1 Νηστεία και περισυλλογή

Το σπίτι μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας, ωστόσο εμείς χωρίς κρέας δε ζούμε! Όσο κι αν παλεύει η μαμά (ακόμη κι όταν είμαστε έξω φροντίζει να μας γεμίζει με τύψεις, στέλνοντας μηνύματα τύπου: «Δεν πιστεύω να τρως κρέας, σε παρακάλεσα για κάτι»), θα την κάνουμε την κουτσουκέλα μας κάποια στιγμή. Και πες το κρέας πάει στο καλό (λέμε τώρα), το λάδι όμως; Ποιος τρώει φαγητά χωρίς λάδι; Από ασιτία θα πάμε. Γι’ αυτό πρέπει να αντισταθούμε. Δε γίνεται να ακούμε άλλο τη μάνα μας να φωνάζει πως είμαστε αμαρτωλοί!

#2 Η εκκλησία γίνεται δεύτερο σπίτι σου

Για να είμαστε καλοί Χριστιανοί, λέει η μαμά, πρέπει να ακολουθούμε ολόκληρη την ιεροτελεστία το Πάσχα. Δεν αρκεί η νηστεία, πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα! Η σειρά είναι απλή: ανάβουμε κεράκι, φιλάμε όλες τις εικόνες και φυσικά κοινωνούμε! Μπορεί όλο το χρόνο να μην πατάμε το πόδι μας στην εκκλησία, ωστόσο τώρα είναι καιρός να αναπληρώσουμε εκείνες τις χαμένες φορές. Κάθε απόγευμα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ξεκινάει η μουρμούρα και άμα θέλουμε να τελειώσει, πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει. Ωραία θα περάσουμε αυτό το Πάσχα. Εμείς, ο παπάς κι οι γιαγιάδες της γειτονιάς. Ξεσάλωμα κανονικό, όχι αστεία!

#3 Όλα η μανούλα θα τα κάνει; Βάλε κι εσύ ένα χεράκι!

Μπορεί εμείς να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές, ωστόσο μην ξεχνάμε κι εκείνα της μαμάς. Ποια είναι αυτά; Σφουγγάρισμα, σιδέρωμα, σκούπα κι ό,τι άλλο της έρθει εκείνη την στιγμή, που εμείς ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω για καφέ. Ακόμα και αυγά θα μας βάλει να βάψουμε. Και το άσχημο ξέρεις ποιο είναι; Ότι και να τα τελειώσουμε όλα αυτά, πάντα κάτι άλλο θα βρει να μας φορτώσει. Και κάπως έτσι η ελπίδα για δυο ξεκούραστες κι ανέμελες βδομάδες σβήνει σιγά σιγά από το μυαλό μας…

#4 Καταλαβαίνεις πολύ καλά για ποιο λόγο ήθελαν να βγάλεις δίπλωμα

Όταν πια η παραπάνω αποστολή τελειώσει επιτυχώς, τότε ξεκινάνε νέα αιτήματα. Οι μεταφορές με το αμάξι! Είναι κουρασμένη λέει τόσο καιρό με τα πήγαινε-έλα και μιας και καθόμαστε, ας την πετάξουμε κάπου. Στο σουπερμάρκετ, στην καφετέρια που έχει κανονίσει με τις φίλες της, στα μαγαζιά, και πάει λέγοντας. Γινόμαστε για ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο ο προσωπικός της σοφέρ… Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, αναλαμβάνουμε και τις μετακινήσεις της γιαγιάς. Γιατί η καημένη δεν μπορεί να περπατήσει κι εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο, από το να παριστάνουμε τον ταξιτζή!

#5 Πάρε κι ένα τηλέφωνο εκείνη την ούτε-που-θυμάσαι-το-όνομά-της θεία από το χωριό

Ένα πράγμα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε για κανένα λόγο, είναι ο εξαναγκασμός! Και όχι ο οποιοσδήποτε εξαναγκασμός, αλλά η κοινωνική υποχρέωση να πάρουμε τηλέφωνο τους συγγενείς μας! Είναι πολύ ψεύτικο να ευχηθούμε σε κάποιον συγγενή για το Πάσχα, ενώ έχουμε να του μιλήσουμε από τα Χριστούγεννα (τα προπέρσινα)! Μπορεί η μάνα μας να μη θέλει να το καταλάβει και να κάθεται πάνω από το κεφάλι μας μέχρι να γίνει το δικό της, ωστόσο για εμάς είναι πολύ άβολη κατάσταση.

#6 Ακόμα κοιμάσαι; Έχει πάει 10.00, μεσημέριασε!

Πώς φαίνεται η καλή η μάνα, ε; Φροντίζει κάθε πρωί να μας ξυπνάει και να μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να τεμπελιάζουμε. Δε θέλει λέει, να χάνουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο κρεβάτι. Επίσης, άμα συνηθίσουμε στις τόσες ώρες ύπνου, θα είναι πολύ δύσκολο μετά να ξαναμπούμε στο πρόγραμμα της σχολής. Το κάνει για καλό σκοπό, ντε.

 #7 Αλλάξανε τα πλάνα μου, δεν αντέχω άλλο τη μάνα μου

Έχουμε κανονίσει εδώ και καιρό να βγούμε να κάνουμε το χαμό μας και έρχεται να μας τα ανατρέψει όλα! Από τη μία έχουμε καλεσμένους στο σπίτι και πρέπει να βοηθήσουμε στις προετοιμασίες κι από την άλλη εμείς είμαστε οι καλεσμένοι και δε γίνεται να λείπουμε. Μα τι θα πει ο κόσμος; Οι μισοί από εδώ κι άλλοι μισοί από εκεί; Ντροπή!

#8 Όλο έξω γυρνάς, θα διαβάσεις καθόλου;

Μετά από το επεισοδιακό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, κι αφού οι γιορτές έχουν σχεδόν τελειώσει, το μόνο που απομένει πλέον είναι το πρήξιμο για τη σχολή. Εμφανώς επηρεασμένη κι από τις συζητήσεις και τις μπιχτές των συγγενών περί μαθημάτων και διαβάσματος, η περίπτωση να τη βγάλουμε καθαρή δεν υφίσταται. Το χειρότερο όλων, είναι όταν το θέμα πάει στα κομμένα μαθήματα… Εκεί πια μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια, που σπάνια οδηγούν σε ασφαλή μέρη.

Ήρθε η στιγμή όμως να σηκώσουμε κεφάλι και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας! Έτσι νομίζω τουλάχιστον…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET