UNI LIFE & TIPS

5 πράγματα να είσαι προετοιμασμένος, αν ψάχνεις για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό!

Περίπου ένα χρόνο πριν, πήρα το πτυχίο μου από το Πάντειο. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτηση και έως και λίγους μήνες πριν, είχα μπει στην επίπονη διαδικασία αναζήτησης μεταπτυχιακού στο εξωτερικό. Το τι πέρασε η πσυχούλα μου αλλά και το τι περνάει ακόμα, ενώ μου απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι να μετακομίσω στην Ολλανδία για […]

Θεώνη Σταματοπούλου

20 Αυγούστου, 2019

Περίπου ένα χρόνο πριν, πήρα το πτυχίο μου από το Πάντειο. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτηση και έως και λίγους μήνες πριν, είχα μπει στην επίπονη διαδικασία αναζήτησης μεταπτυχιακού στο εξωτερικό. Το τι πέρασε η πσυχούλα μου αλλά και το τι περνάει ακόμα, ενώ μου απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι να μετακομίσω στην Ολλανδία για Μάστερ, δε λέγεται.

Γραφειοκρατία, χαρτιά, αιτήσεις, αμέτρητα e-mails, βιογραφικά, μεταφράσεις και απίστευτα πολύ άγχος, ήταν μερικά από τα πράγματα που είχα να αντιμετωπίσω τους περασμένους μήνες. Για καλή μου τύχη, όλα πήγαν όπως τα ήθελα και ετοιμάζομαι πλέον να κάνω μία φρέσκια αρχή στη ζωή μου, με ένα μεταπτυχιακό που ήθελα πολύ και που ελπίζω να μου ανοίξει πολλούς επαγγελματικούς ορίζοντες.

Όσοι ήσασταν στην ίδια φάση αυτούς τους μήνες, νομίζω καταλαβαίνετε πολύ καλά την πίεση και την επένδυση χρόνου που απαιτεί ένα μεταπτυχιακό, αλλά και όσοι ετοιμάζεστε να αποφοιτήσετε και να ψάξετε σιγά – σιγά να κάνετε το επόμενό σας βήμα, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε σαν Ευαγγέλιο τα παρακάτω και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά.

#1 Seriously παιδιά, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο

Με το που πάρεις το πτυχίο σου, πρέπει αμέσως να ξεκινήσεις το ψάξιμο για το μεταπτυχιακό σου. Μη σκεφτείς «Κάτσε, να χαλαρώσω λιγάκι και θα ψάξω σε κανά δυο μήνες», γιατί χάθηκες! Ο ανταγωνισμός για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι τόσο μεγάλος, που θα στείλουν εκατοντάδες ακόμη άτομα σαν εσένα αιτήσεις και θα περιμένουν να πάρουν μία θέση.

Οφείλω να παραδεχτώ όμως, ότι η όλη διαδικασία είναι ένας εφιάλτης. Τα χαρτιά που ζητάνε είναι πολλά, ανάμεσα σε αυτά και επίσημη μετάφραση του πτυχίου σου, κι επειδή εδώ μπλέκεις με ελληνική γραφειοκρατία, καταλαβαίνεις ότι τρως πολύ χρόνο. Για να μην πω για το βιογραφικό σου που θα πρέπει να είναι τζιτζί ή τις συστατικές επιστολές, που θα πρέπει να μαζέψεις από τους καθηγητές σου.

#2 Στείλε αιτήσεις παντού. Παντού όμως!

Είτε ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις το μεταπτυχιακό σου το Σεπτέμβριο είτε το Φεβρουάριο (τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δέχονται 2 φορές το χρόνο φοιτητές), πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει από νωρίς στο μυαλό σου τις χώρες και τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν και να κάνεις αιτήσεις σε όσα περισσότερα μπορείς. Εδώ πέρα δεν αρκούν οι δύο ή τρεις επιλογές, αλλά θες πολύ περισσότερες για να είσαι εξασφαλισμένος/η.

Μην περιορίζεσαι λοιπόν. Σε ό,τι βλέπεις και σου αρέσει, κάνε την κίνησή σου. Να ξέρεις βέβαια, ότι μερικά πανεπιστήμια απαιτούν να πληρώσεις ένα ποσό για να κάνεις την αίτηση (το πολύ 100 ευρώ), οπότε αν έχεις οικονομικό θέμα, πάω πάσο. Πάντως, όσο περισσότερες αιτήσεις κάνεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητές σου να γίνεις δεκτός/ή σε κάποια από αυτές.

#3 Πριν καν σε δεχτούν κάπου, ψάξε οπωσδήποτε για σπίτι

Η αναζήτηση και εύρεση σπιτιού στο εξωτερικό είναι μια σκέτη απελπισία. Σκέψου, ότι στις 25 Αυγούστου πετάω για Άμστερνταμ, το πανεπιστήμιο στο οποίο θα πάω με έχει δεχτεί εδώ και 3 μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα έψαχνα απεγνωσμένα για σπίτι. Για καλή μου τύχη, μετά από απίστευτο άγχος και νεύρα, βρήκα μια στέγη να κοιμάμαι, εντελώς τυχαία, ΠΡΟΧΘΕΣ!

Το να βρεις να μείνεις στο εξωτερικό, πίστεψέ με, είναι δύσκολη υπόθεση. Τα περισσότερα σπίτια, προσφέρουν απλά ένα ιδιωτικό υπνοδωμάτιο και όλα τα υπόλοιπα είναι κοινόχρηστα με άλλους 4 και 5 συγκατοίκους καμιά φορά. Αν θες να μείνεις κάπου μόνος/η, ετοιμάσου να πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου, γιατί οι τιμές τσούζουν και τα έξοδα θα είναι πολλά και αφόρητα. Γι’ αυτό λοιπόν, πιάσε το ψάξιμο από χθες κιόλας.

#4 Με το που γίνεις δεκτός/ή, φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες

Και αυτές είναι πολλές. Για αρχή, όπως είπα και πιο πάνω, θα πρέπει να βρεις και να κλείσεις σπίτι, πράγμα που αν δε γίνει, αναγκαστικά θα μείνεις σε ένα ξενοδοχείο ή Airbnb, ώστε να ψάξεις από κοντά. Επίσης, καλό είναι να κλείσεις έγκαιρα τα αεροπορικά σου εισιτήρια αλλά και να μάθεις τα πάντα για το πανεπιστήμιο και τη γειτονιά σου. Όσον αφορά το πανεπιστήμιο, πρέπει να εντοπίσεις πού θα κάνεις μάθημα, πού είναι η βιβλιοθήκη και η Γραμματεία του τμήματός σου, αλλά και φυσικά να έχεις υπόψη το χρονοδιάγραμμα.

Τώρα σχετικά με τη γειτονιά σου, θα χρειαστεί να εντοπίσεις σε τι απόσταση βρίσκεται το σουπερμάρκετ, το φαρμακείο, η στάση του τραμ/λεωφορείου και η τράπεζα, η οποία θα πρέπει να είναι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτείς όταν πατήσεις το πόδι σου στη χώρα, ώστε να ανοίξεις λογαριασμό, γιατί αλλιώς δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Το ξέρω ότι τώρα σου φαίνονται βουνό και πελαγώνεις και μόνο στη σκέψη, αλλά πραγματικά δεν είναι κάτι τόσο σπουδαίο. Αρκεί να οργανωθείς και να κινηθείς βάσει πλάνου.

#5 Οπλίσου με καλή διάθεση και όλα θα πάνε καλά

Είναι φυσικό κι επόμενο να είσαι μέσα στο άγχος και να ανησυχείς διαρκώς αν τελικά έκανες τη σωστή επιλογή, αν θα σου αρέσει η ζωή στην πόλη και αν θα ταιριάξεις με τους υπόλοιπους, αλλά πίστεψέ με, δεν είσαι ούτε ο/η πρώτος/η ούτε ο/η τελευταίος/α που ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα. Στην τελική, τα πάντα μία συνήθεια είναι. Ο πρώτος μήνας θα είναι αυτός της εξοικείωσης. Από εκεί και πέρα όμως, που θα πάρεις το κολάι, θα κάνεις ζωάρα.

Ζήσε τα πάντα στο έπακρο, γιατί στιγμές σαν αυτές στη ζωή σου δε θα βιώσεις ξανά. Πολύ σημαντικό είναι να αποδεχτείς ότι είσαι στο εξωτερικό και να είσαι ανοιχτός/ή σε όλους τους ανθρώπους και τις κουλτούρες. Μην ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις Έλληνα (δε θα χρειαστεί άλλωστε, είναι παντού). Όσο πιο κοινωνικός/ή και καλοδιάθετος/η είσαι, τόσο πιο όμορφα θα περάσεις.

Άντε και καλή αρχή!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET