ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 πράγματα να έχεις υπόψιν για να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό που δε θα περάσει αδιάφορο!

Και τη δουλειά την έχεις στο τσεπάκι σου!

Θεώνη Σταματοπούλου

14 Ιανουαρίου, 2020

Το βιογραφικό σημείωμα είναι το Α και το Ω για τον καθένα. Είναι το όπλο σου για να πλασάρεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς και να καταφέρεις να κάνεις δική σου τη δουλειά των ονείρων σου. Το βιογραφικό λέγεται έτσι, ακριβώς επειδή περιέχει τα πάντα σχετικά με τη ζωή σου. Τις ασχολίες σου, τα επιτεύγματά σου, τις δραστηριότητές σου, τις σπουδές σου, τα ταλέντα σου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τον ενδεχόμενο εργοδότη σου.

Ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικό, θα πρέπει να είναι όσο πιο καλοφτιαγμένο γίνεται και σίγουρα όχι τσαπατσούλικο και κακογραμμένο, γιατί μπορεί να σου στοιχίσει. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να το γεμίσεις με φανφάρες και γενικότερα πολλή «φασαρία». Όσο πιο απλό και λιτό είναι, τόσο το καλύτερο. Τα πολλά – πολλά ποτέ δεν κάνουν τη διαφορά, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι.

Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να περιέχει ένα σωστό βιογραφικό:

1 | Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία

Ανάλογα με τη θέση που στοχεύεις κάθε φορά να αποκτήσεις, θα πρέπει να προσαρμόζεις και το βιογραφικό σου. Δεν ταιριάζουν τα ίδια πράγματα σε όλες τις περιπτώσεις. Φυσικά και είναι σημαντική εργασιακή εμπειρία αν ήσουν σερβιτόρος/α για κάποιο διάστημα, αλλά δε νομίζω να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν στοχεύεις σε μία θέση σε Ναυτιλιακή για παράδειγμα. Η προηγούμενη σου δουλειά λοιπόν, θα πρέπει να έχει μία, μικρή έστω, σχέση με τη θέση που σε ενδιαφέρει κάθε φορά. Απλά πράγματα.

2 | Στοιχεία επικοινωνίας

Υπάρχουν κάποια βιογραφικά που υπολείπονται πολλών πραγμάτων. Ένα από αυτά, είναι και τα στοιχεία επικοινωνίας που πολλοί συχνά ξεχνούν να προσθέσουν. Και πώς θα έρθει σε επαφή δηλαδή ο άλλος σε περίπτωση που ενδιαφέρεται; Παιδιά, βασικά πράγματα είναι αυτά, μην τα ξεχνάτε. Πάντα να βάζετε, πρώτα πρώτα κιόλας, τα στοιχεία σας. Όνομα, επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο και μέιλ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! Μα είναι δυνατόν να έχεις παρουσιάσει την πιο τέλεια εικόνα του εαυτού σου, να έχεις «ρίξει» τον άλλον και στο τέλος να μην ξέρει πού να σε βρει; Μπορείς ακόμη να τσεκάρεις και κανένα πρότυπο βιογραφικό στο διαδίκτυο να πάρεις καμιά ιδέα. Αν είσαι πρωτάρης, θα σε βοηθήσει πολύ.

3 | Σπουδές – εκπαίδευση

Προσοχή! Μη βάλεις τίποτα που να είναι πριν το Λύκειο. Ξεκινάς με το απολυτήριο Λυκείου και συνεχίζεις με ό,τι άλλο έχεις σπουδάσει. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλεις πληροφορίες και για το Γυμνάσιο ή το Δημοτικό. Το λέω γιατί τα έχουμε δει κι αυτά κατά καιρούς! Δεν τον ενδιαφέρει τον εργοδότη, πόσο καλός/ή μαθητής/τρια ήσουν στο Γυμνάσιο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πρώτα απ’ όλα να δει ότι πράγματι έχεις βγάλει το Λύκειο και στη συνέχεια να μάθει τις σπουδές σου. Επίσης, μην αρχίζεις να αναλύεις χαζομάρες και να γράφεις για τα μαθήματα που παρακολουθούσες για σελίδες ολόκληρες. Είπαμε, απλά και λιτά.

4 | Λίστα με ικανότητες και ταλέντα

Πάντα σχετικές με τη θέση την οποία θες να αποκτήσεις. Θα το λέω ξανά και ξανά. Κάτσε και συγκέντρωσε όλα σου τα πτυχία σε επίπεδο ξένων γλωσσών ή ηλεκτρονικού υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο θεωρείς εσύ ότι θα είναι χρήσιμο να προσθέσεις. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο υπόβαθρο, οπότε κάθε επιπλέον προσθήκη ενός ιδιαίτερου ταλέντου ή δεξιότητας που μπορεί να έχεις, ίσως να είναι κρίσιμο για να σε επιλέξουν. Όσα περισσότερα προσόντα έχει κάποιος, τόσο πιο ανταγωνιστικός είναι απέναντι στους άλλους και άρα περισσότερες πιθανότητες έχει να προσληφθεί.

5 | Πάνω απ’ όλα, απλοϊκότητα και μινιμαλισμός

Αν ψάξεις να δεις τι βιογραφικό κυκλοφορεί εκεί έξω, θα πάθεις απανωτά εγκεφαλικά. Βιογραφικά για όλα τα γούστα: με ορθογραφικά λάθη, λάθος σύνταξη, γραμμένα σε greeklish, με διαφορετικά χρώματα και πολλά άλλα ανεκδιήγητα. Βάλε το καλά στο μυαλό σου, ότι το βιογραφικό σου πρέπει να είναι λιτό, απλό και μινιμαλιστικό. Στόχευσε στο να προσθέσεις μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες και όχι πράγματα που εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι θα είναι βοηθητικά, αλλά τελικά είναι εντελώς άσχετα. Και προς Θεού, λίγες σελίδες, όχι κάτι 20σελιδα που δεν μπαίνεις στη διαδικασία να τα διαβάσεις καν.

Αυτά και… καλή τύχη!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET