ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

Πού μπορείς να εργαστείς με ένα μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία

Η επιρροή και η δημοφιλία του επιστημονικού πεδίου της Ψυχολογίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια, λόγω, κυρίως, της πανδημίας και των ψυχολογικών επιπτώσεών της.

Neopolis Team

13 Ιουλίου, 2022

Η επιρροή και η δημοφιλία του επιστημονικού πεδίου της Ψυχολογίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια, λόγω, κυρίως, της πανδημίας και των ψυχολογικών επιπτώσεών της. 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ενισχύσει τη ζήτηση στα διάφορα προγράμματα σπουδών ψυχολογίας και συγκεκριμένα στα μεταπτυχιακά. 

Πολλοί έχουν, πλέον, αντιληφθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποτελεί στο εξής ένα πεδίο με μεγάλη επαγγελματική αποκατάσταση. 

Γι’ αυτό αναζητούν εκπαιδευτικές διεξόδους με στιβαρές επαγγελματικές προοπτικές. 

Οπότε, αν σε ενδιαφέρει η επιστήμη της Ψυχολογίας και παράλληλα θέλεις να παραμείνεις ευέλικτος και να κάνεις και οικονομία, τότε ίσως πρέπει να κάνεις ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό στην ψυχολογία!

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σου δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το κομμάτι της επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Γι’ αυτό, έχουμε συγκεντρώσει 4 τομείς απασχόλησης στους οποίους θα μπορούσες να βρεις εργασία μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού σου στην ψυχολογία.

Ξεκινάμε αμέσως!

1. Εκπαιδευτικός τομέας

Η Εκπαιδευτική Ψυχολογία είναι ένα από τα παρακλάδια της Ψυχολογίας, στα θα μπορούσες να εξειδικευτείς  κατά το μεταπτυχιακό σου και στη συνέχεια να εργαστείς. 

Τα (δημόσια ή ιδιωτικά) σχολεία, καθώς και άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, είναι οι κατεξοχήν χώροι όπου θα μπορείς να απασχοληθείς. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα είσαι υπεύθυνος, κυρίως, για την έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς κ.ά.

Επιπλέον, πέρα από την παροχή στήριξης στους ίδιους τους μαθητές, θα κληθείς συχνά να συμβουλεύεις και τους γονείς. 

Έτσι, θα συμβάλλεις στη διαμόρφωση ενός συνολικότερα ασφαλούς περιβάλλοντος για το παιδί, προς διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας.

2. Τομέας Ψυχικής Υγείας

Γίνεται τελευταία όλο και περισσότερο αντιληπτό το γεγονός ότι ίδια αξία με τη σωματική έχει και η ψυχική μας υγεία. 

Είναι τεράστια η ανάγκη των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τα διάφορα είδη ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Έτσι, ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσες να εργαστείς μετά το μεταπτυχιακό σου είναι αυτός της Ψυχικής Υγείας. 

Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότεροι χώροι εργασίας σου θα είναι νοσοκομεία και κλινικές, κέντρα απεξάρτησης ή αποκατάστασης/επανένταξης, ιδιωτικές εταιρείες, ακόμα και τμήματα εγκληματολογικών ερευνών.

Οι σημαντικότερες υπηρεσίες που θα κληθείς να προσφέρεις είναι κυρίως συμβουλευτικής φύσης. 

Θα βοηθήσεις, δηλαδή, τους ασθενείς να αναγνωρίσουν τις αιτίες και να αντιμετωπίσουν τα διάφορα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία πάσχουν (κατάθλιψη, άγχος κ.ά.). 

Συγκεκριμένα, θα προτείνεις τρόπους και σχέδια σκέψης και δράσης, που θα συμβάλουν στην αποδοτικότερη εκτέλεση των καθημερινών λειτουργιών των πασχόντων ή θα τους βοηθήσουν να ξαναγίνουν πλήρως λειτουργικά μέλη της κοινωνίας. 

3. Αθλητικός τομέας

Η Αθλητική Ψυχολογία (Sport Psychology) αποτελεί έναν σχετικά καινούργιο κλάδο της ψυχολογίας. 

Η ανταπόκριση στις υψηλότατες απαιτήσεις (ειδικά) του επαγγελματικού αθλητισμού περνούν μέσα από την βέλτιστη διαχείριση της πνευματικής και ψυχικής κατάστασης των αθλητών.

Η εργασία στο συγκεκριμένο πεδίο σημαίνει ότι θα αναλάβεις να προετοιμάζεις κατάλληλα αθλητές οποιουδήποτε είδους.

Και αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση στον έλεγχο των συναισθημάτων, στη διαχείριση του άγχους, του ανταγωνισμού, αλλά και των σχέσεων με τους συμπαίκτες, στη λήψη αποφάσεων και πολλά ακόμα.

Τελικός στόχος θα είναι να βγάλεις από τους αθλητές τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση. 

Οι ευκαιρίες εργασίας σου περιλαμβάνουν αθλητικά τμήματα πανεπιστημίων, επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, κέντρα αποκατάστασης ή ακόμα και ιδιωτική εργασία.

4. Τομέας επικοινωνίας (μάρκετινγκ, διαφήμιση, κ.ά.)

Οι πιθανές εργασιακές προοπτικές σου, πάντως, δεν περιορίζονται απαραίτητα μόνο στο πεδίο της Ψυχολογίας. Μπορεί να υπάρχει κάτι για σένα και έξω από αυτό.

Οι απόφοιτοι, αλλά και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού στην Ψυχολογία, είναι περιζήτητοι και σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, τις δημόσιες σχέσεις και γενικά την επικοινωνία. 

Υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα που αξιολογούνται παραπάνω από θετικά από εργοδότες στους συγκεκριμένους χώρους. 

Τέτοια προσόντα που θα αποκτήσεις μέσα από ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων, η γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κ.ά.

Όλα τα παραπάνω είναι υπερπολύτιμα για τομείς όπως, για παράδειγμα, η διαφήμιση, που αναζητά και εφαρμόζει τις καταλληλότερες τεχνικές για να πείσει τον κόσμο να προτιμήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. 

Και αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει χωρίς γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και χωρίς εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες.

Οι επιλογές όσον αφορά την επαγγελματική σου αποκατάσταση στον κλάδο της ψυχολογίας είναι πολλές. Αρκεί να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει και να επιλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET