Έρευνες λένε

Τελικά πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση;

Δεν είπε κανείς ότι τα 10.000 είναι νόμος!

Δήμητρα Πραντάλου

4 Φεβρουαρίου, 2021

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά έχω γίνει από εκείνους που βγαίνουν για περπάτημα (όχι ότι έχουμε και πολλές εναλλακτικές) και βάζουν challenge στον εαυτό τους για το πόσα βήματα θα κάνουν, κι αν θα ξεπεράσουν αυτά της προηγούμενης ημέρας. Κι αν ναι, μου ρίχνω κι ένα self five γιατί… εκεί με έχει φτάσει αυτή η καραντίνα.

Ευτυχώς να λέμε που μπορούμε να κάνουμε κι αυτό, γιατί δεν περιμένουμε να κρατήσουμε τη φόρμα μας με τις δύο φορές που γυμναζόμαστε μέσα στην εβδομάδα (κι αν). Comfy ντύσιμο λοιπόν για να μην υπάρχει και πίεση – τη νιώθουμε από παντού, δε χρειάζεται και στο outfit – , μετακίνηση 6, ρολόι ή εφαρμογή στο κινητό να καταγράφει βήματα και προορισμός ένα από τα πολλά μέρη για περπάτημα στην Αθήνα, είναι η ζωή μου όλη τους τελευταίους μήνες.

Αναμφίβολα το να «αποδράσεις» από τους τέσσερις τοίχους και να βγεις να περπατήσεις είναι από μόνο του καλό για τη φυσική κατάσταση και την υγεία σου, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να καταγράψεις χιλιόμετρα ή να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα, όπως κάποτε είχε αναφερθεί ως το όριο για να κρατήσεις το κορμί το φιδίσιο. Πρακτικά αυτό, αν δεν έχουμε καραντίνα, απλά δε γίνεται.

Ο εν λόγω αριθμός ξεκίνησε να διαφημίζεται στο πολύ μακρινό παρελθόν, συγκεκριμένα το 1965, από την ιαπωνική εταιρεία Yamasa Clock, η οποία σχεδίασε τον πρώτο μετρητή βημάτων ‘manpo-kei’. Αυτό μεταφράστηκε ως «μετρητής 10.000 βημάτων» κι έτσι προωθήθηκε η συσκευή με το σλόγκαν «Ας περπατήσουμε 10.000 βήματα τη μέρα».

Τα 10.000 βήματα έμειναν καλά χαραγμένα στη μνήμη του κόσμου ως ο καθημερινός απαιτούμενος στόχος για καλή σωματική υγεία, μόνο που διάφορες επιστημονικές μελέτες τον κατέρριψαν με τον καιρό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Harvard, που έδειξε ότι δε χρειάζεται να τρελαινόμαστε, αφού και τα 4.400 βήματα την ήμερα είναι αρκετά τόσο για καλή φυσική κατάσταση αλλά και μείωση κινδύνου θανάτου, ειδικά στις γυναίκες.

Οπότε τώρα που υπάρχει χρόνος ας κάνουμε τα ρεκοράκια μας στα βήματα, αλλά αργότερα, ας φροντίζουμε να κάνουμε έστω τα μισά από αυτά.


Photo by Armin Rimoldi from Pexels

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Μύστες φοιτητές κέρδισαν εκατομμύρια στη λοταρία, «χτυπώντας» το σύστημα!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Επιλογές Rabona για κινητά τυχερά παιχνίδια: Πώς να παίξετε μέσω Gadgets;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

«Ζήσε άφοβα! Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια!»: Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του Becel ProActiv!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

‘You Got This’: Το νέο μήνυμα της adidas που έρχεται να εμψυχώσει τους αθλητές του σήμερα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET