UNI LIFE & TIPS

Πώς θα κάνεις δυνατό comeback στα αμφιθέατρα μετά από ένα εξάμηνο που πήγε στράφι!

Ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα πρέπει να δώσεις όλη την προσοχή σου στο νέο εξάμηνο που αρχίζει μαθαίνοντας από τα λάθη του προηγούμενου!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

26 Φεβρουαρίου, 2019

Θέλω να πιστεύω πως λίγο πολύ όλοι έχουμε τελειώσει με τις εξεταστικές και τα δήθεν διαβάσματα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, αυτά τα δήθεν διαβάσματα – ναι ναι, αυτά της τελευταίας στιγμής – δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μεταξύ μας, λογικό. Πόσα να απορροφήσει και πόσα να συγκρατήσει μέχρι το επόμενο πρωί ένα μυαλό; Πόση ύλη να βγάλει κι αυτό το έρμο μέσα σε ένα ξενύχτι;

Ωστόσο, δεν έχω σκοπό ούτε να σε κατσαδιάσω ούτε να φουντώσω τις ενοχές που ήδη νιώθεις, ξεκινώντας τα καλά να πάθεις. Σιτ χάπενς που λένε, μέσα στη ζωή είναι όλα, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να διορθωθείς. Και για να μπήκες σ’ αυτό το άρθρο, σημαίνει πως είσαι.

Έχουμε και λέμε λοιπόν πώς θα γίνει αυτή η «διόρθωση» με την επόμενη ευκαιρία που σου δίνεται, αλλιώς, το νέο εξάμηνο που μπαίνει:

#1 But first, προγραμματάκι

Αν είχες επιχειρήσει να οργανωθείς και στο προηγούμενο εξάμηνο, αλλά η προσπάθεια πήγε εντελώς άπατη, τότε δεν είναι ελαττωματική η τακτική, αλλά… η εφαρμογή της. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα είσαι εσύ! Γι’ αυτό θα καθίσεις πάλι να φτιάξεις ένα προγραμματάκι από την αρχή κι αυτήν τη φορά θα βάλεις τα δυνατά σου να το ακολουθήσεις. Δεν έχει μα! Από την οργάνωση ξεκινούν όλα κι άμα δεν πετύχει το πρώτο βήμα, τότε δεν προχωράει το πράγμα.

#2 Το σωστό το εξάμηνο από τους στόχους φαίνεται

Ή απλά θέσε στόχους. Πουχου, εκεί που μέχρι πρότινος έλεγες «ό,τι περάσω μωρέ, δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας», πλέον θα πρέπει να γίνεις πιο σαφής με τον αριθμό των περασμένων μαθημάτων που θα σε αφήσει ικανοποιημένο. Αυτά θα είναι τρία; Τέσσερα; Πέντε; Όσα εσύ πιστεύεις ότι μπορείς. Αρκεί να το παλέψεις και να φέρεις και κανέναν καλό βαθμό, ε. Οκ, δε λέω να σου τα σκάει το άγχος πρωί μεσημέρι βράδυ, αλλά και το να παίρνεις το διάβασμα στα χαλαρά, είδες τι αποτελέσματα (δεν) είχε…

#3 Όταν λες ότι θα πηγαίνεις στις διαλέξεις, όντως να πηγαίνεις

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να βάζεις στόχους, αλλά να τους κάνεις και πράξη. Στις αρχές μπορεί να σου φαίνεται βουνό να σέρνεις τον εαυτό σου στη σχολή, ειδικά όσο σκέφτεσαι ότι έχεις ένα ολόκληρο εξάμηνο μπροστά σου, αλλά μην το βλέπεις έτσι. Κατ’ αρχάς, με το να πατάς πόδι στις διαλέξεις έχεις κάνει ήδη τη μισή δουλειά. Ξέρεις και ξέρω ότι άμα παρακολουθείς τακτικά τα μαθήματα, κρατάς τις δικές σου σημειώσεις και λύνεις τις όποιες απορίες σου, δεν είναι τόσο σκούρα τα πράγματα στο τέλος.

#4 Από εσένα είναι όχι 

Υπάρχουν τόσα και τόσα να σου αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια του μαθήματος, που είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Σε καταλαβαίνω! Από τη μία οι φίλοι σου κι από την άλλη το κινητό και όσα αυτό φέρνει, πώς να πεις όχι; Ωστόσο, με το να πηγαίνεις σχολή χωρίς να δίνεις ουσιαστική προσοχή στο μάθημα, είναι το ίδιο και το αυτό με το να μείνεις σπίτι σου και να συνεχίσεις τον ύπνο σου. Διαλέγεις και παίρνεις ένα από τα δύο, εφόσον αυτές είναι οι μοναδικές σου επιλογές…

#5 Κοίτα και λίγο την πάρτη σου

Σε θέλουμε ορεξάτο και τούρμπο για το νέο εξάμηνο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θ’ αφοσιωθείς αποκλειστικά στη σχολή μέχρι να καείς εντελώς. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βοηθήσεις τον εαυτό σου να πετύχει στις σπουδές του, πέρα από τα διαβάσματα. Αν δε φροντίσεις και λίγο το wellbeing σου, δε θα πας πολύ μακριά. Η καλή διάθεση μετράει πάντα και παντού, οπότε σε καμία περίπτωση δε θα κλειδαμπαρωθείς στο σπίτι μέχρι να σιχαθείς τη ζωή σου. Η διασκέδαση πρέπει να μπει κι αυτή στο πρόγραμμα του #1, όπως επίσης, καλό θα ήταν να βρει τη θέση της κι η γυμναστική.

#6 Μη γυρνάς την πλάτη σου στις εργασίες

Επιστρέφοντας στις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, στο οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον τελικό σου βαθμό, λες ναι! Δε μιλώ για ανήθικους τρόπους, αλλά για εκείνους που θέλουν έναν παραπάνω κόπο στο σπίτι. Σε εργασίες και προόδους αναφέρομαι, που αν βρεθούν στο δρόμο σου, να νιώθεις τυχερός που σου δόθηκε μια τέτοια διευκόλυνση κι όχι να καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που μπήκες σ’ αυτήν τη σχολή.

#7 Αναλαμβάνεις μέχρι όπου σε παίρνει

Βέβαια έχεις κι εσύ τα όριά σου. Ναι μεν να προσπαθήσεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό σ’ αυτό το εξάμηνο, αλλά δε χρειάζεται να φτάσεις και σε σημείο υπερκόπωσης, ειδικά αν έχεις κι άλλες υποχρεώσεις (βλ. δουλειά). Ανάλαβε πράγματα μέχρι εκεί που πιστεύεις πως το έχεις και απλώς βάλε τα δυνατά σου σ’ αυτά, αντί να σκορπάς ενέργεια από εδώ κι από εκεί δίχως αποτέλεσμα.

Καλή αρχή λοιπόν και με τη νίκη αυτήν τη φορά! 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET