ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Πώς να σώσεις το εξάμηνο μέσα από τα μάτια της πιο last minute φοιτήτριας!

Σώζεται η κατάσταση!

Γεωργία Σιμιτζή

26 Μαΐου, 2022

«Όλα τελευταία στιγμή»: Δεν υπάρχει φράση που να χαρακτηρίζει καλύτερα τη ζωή ενός φοιτητή. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά αν έπαιρνα 1 ευρώ κάθε φορά που έλεγα ότι θα διαβάσω στην ώρα μου για την εξεταστική και κατέληγα να διαβάζω 2 μέρες πριν, τότε θα ήμουν ζάμπλουτη. Πώς πήρα πτυχίο, ένας Θεός ξέρει…

Από τη μία έχεις να βγεις με φίλους και να πας για δουλειά, από την άλλη να δεις την καινούργια σεζόν της αγαπημένης σου σειράς και να κοιμηθείς, πού χρόνος για σωστό διάβασμα; Να σου πω όμως κάτι; Από προσωπική εμπειρία, η τεχνική ‘last minute’ έχει δουλέψει πολλές φορές για να απελπίζεσαι

Η γνώση μου λοιπόν γίνεται τώρα δική σου με τα παρακάτω tips για να σώσεις το εξαμηνο στο παρά πέντε! 

Μικρό disclaimer: Το αντικείμενο σπουδών μου ήταν θεωρητικό, επομένως τα tips εφάπτονται καλύτερα σε τέτοιου είδους σπουδές. Στις θετικές επιστήμες ελπίζω να βοηθήσουν, αλλά γενικά το last minute δεν παίζει.

1. Κόψε τις βόλτες 

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να περιορίσεις τις εξόδους σου αν θέλεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Δεν είναι τόσο η βόλτα καθ’ αυτή, αλλά ο χρόνος που τρώει συνολικά. Let me explain. Θέλεις τουλάχιστον ένα μισάωρο – και λίγο λέω – να ετοιμαστείς, άλλο τόσο για να πας στο μέρος συνάντησης, να κάτσεις κάμποση ώρα με την παρέα σου και μετά να επιστρέψεις σπίτι. Το χειρότερο είναι πως όταν γυρίζεις, το μυαλό σου δεν είναι συγκεντρωμένο στο διάβασμα και γενικά είσαι εκτός κλίματος. Δε σου λέω να αμπαρωθείς στο δωμάτιό σου, αλλά βγες μια φορά την εβδομάδα για καφέ ή ποτό και αν θες να ξεσκάσεις πήγαινε κάπου κοντά για περπάτημα. 

2. Ζήτησε βοήθεια από τον συμφοιτητή που ξέρει τι του γίνεται 

Έχοντας αφήσει το εξάμηνο να γλιστρήσει από τα δάχτυλά σου, δεν έχεις ιδέα τι σου γίνεται. Ένας είναι σίγουρο ότι ξέρει: ο φοιτητής που προσέχει. Γνωρίζει πού εστιάζει ο καθηγητής και τις σελίδες που θα πέσουν ΣΙΓΟΥΡΑ, οπότε έχε τον από κοντά. 

3. Κάνε focus σε ένα μάθημα τη φορά

Δυστυχώς, τα μαθήματα κάθε εξαμήνου είναι πολλά. Κάποια είναι πιο εύκολα, κάποια άλλα πιο δύσκολα. Πρέπει να τα βάλεις όλα σε μια σειρά και να δεις ποιο θα σου φάει περισσότερη ώρα. Κάποια θέλουν δύο μέρες διάβασμα και άλλα δύο ώρες. Απλά μην τα μπλέξεις. Ξέρω ότι ο χρόνος πιέζει, αλλά διαβάζοντας μια Ιστορία Κινηματογράφου και μια Κοινωνιολογία, στο τέλος θα μπερδέψεις τον Χίτσκοκ με τον Ντυρκέμ.

4. Στο Power point βρίσκεται η λύση!

Ο χρόνος πιέζει, για τι συγγράμματα και σημειώσεις μιλάς;! Τα powerpoint είναι η λύση. Βρίσκονται όλα περιληπτικά, με key points και ρε παιδί μου είναι κάπως πιο εύκολο από το να διαβάζεις 10 σελίδες. Πριν την εξέταση λοιπόν, επιβάλλεται να τους ρίξεις μια γρήγορη ματιά για ένα φρεσκάρισμα.

5. Google is your best friend

Σε συνέχεια του powerpoint, έχω μια τεχνική που πάντα λειτουργεί. Βλέποντας τις διαφάνειες καταλαβαίνεις σε ποιες έννοιες επικεντρώνεται ο καθηγητής. Βρίσκεις λοιπόν τα κεντρικά points και τα γκουγκλάρεις. Οι εξηγήσεις που δίνει το ίντερνετ για κάποιο λόγο είναι πιο απλές από αυτές στα συγγράμματα και στις διαφάνειες, οπότε προφανώς και πάμε με αυτές.  

6. …and YouTube your savior 

Ένα βήμα μετά και έχεις το combo διαβάσματος που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν. Στο YouTube δε θα βρεις μόνο τους mainstream Youtubers, αλλά κι εκείνους που ασχολούνται με πιο πληροφοριακό περιεχόμενο. Είναι λες και έχεις έναν ειδικό να στα εξηγεί γρήγορα, απλά και οπτικά. Μέσα σε ένα 10 λεπτό έχεις καταλάβει κάτι που θα έπαιρνε ένα δίωρο πάνω από τις σημειώσεις και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό! Θα σου αφήσω τα go to μου κανάλια, για να πάρεις μια ιδέα: CrashCourse, AsapSCIENCE, The School of Life.

Η βασική προϋπόθεση είναι να έχεις όρεξη και μια διάθεση ότι μπορείς να το καταφέρεις. Απίθανο πάντως δεν το λες, εγώ έβγαλα σχολή έτσι!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET