fbpx

Πώς να «ξεκολλήσεις» όταν νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου έμπνευση!


Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι κάθε μέρα της αγίας έμπνευσης. Είναι λογικό να υπάρχουν μέρες ή ακόμα και περίοδοι που θα νιώθεις κάπως μπλοκαρισμένο το κεφάλι σου και θα δυσκολεύεσαι να κατεβάσεις ιδέες! Το κακό είναι όταν οι στιγμές αυτές συμπίπτουν με εκείνες που πρέπει οπωσδήποτε το μυαλουδάκι σου να πάρει στροφές… Ξέρεις, σαν εκείνες που έχεις να κάνεις μια εργασία, να διαβάσεις για μια πρόοδο ή για την εξεταστική και γενικά όταν πρέπει να είσαι δημιουργικός για να βγάλεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, αντί να επιμένεις και να κουράζεις τσάμπα το κεφαλάκι σου – ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να πάρει μπρος με το ζόρι – προσπάθησε απλώς να του το κάνεις πιο εύκολο κι ευχάριστο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αντί να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο για να «κατεβάσεις» το απόλυτο τίποτα, επένδυσέ τον σωστά σε άλλες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να πιάσεις δουλειά και να νιώσεις και πάλι δημιουργικός!

1. Ο έξω κόσμος σε περιμένει!

Κάνε του κι εσύ τη χάρη! Για την ακρίβεια στον εαυτό σου θα κάνεις τη χάρη και μάλιστα τη μεγαλύτερη, αφού δεν υπάρχει καλύτερη έμπνευση από το εξωτερικό περιβάλλον. Αν εσύ νομίζεις ότι οι τέσσερις τοίχοι του δωματίου σου θα σου δώσουν αυτό το «κάτι» που χρειάζεσαι, τότε είσαι γελασμένος. (Ή μπορεί όχι και τόσο, αλλά θα το αναλύσουμε πιο κάτω αυτό). Όπως και να ‘χει, άμα θες να ξελαμπικάρεις και να επιστρέψεις στον παλιό σου, καλό και δημιουργικό εαυτό, χρειάζεσαι λίγο φρέσκο αέρα και εναλλαγή παραστάσεων. Βγες για μια χαλαρή βόλτα, πήγαινε για τρέξιμο στη φύση, παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου, χωρίς όμως να σκέφτεσαι αυτό που έχεις να κάνεις και να αγχώνεσαι πως χάνεις χρόνο. Πίστεψέ με, θα νιώσεις αμέσως ανανεωμένος. Δε σου πρότεινα και τίποτα το απίστευτο.

2. Οι καλές ιδέες χρειάζονται και τον κατάλληλο χώρο

Μπορεί στην προηγούμενη μόλις παράγραφο να σου πρότεινα να ξεφύγεις από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου σου, ωστόσο δεν μπορείς να πεις, σε προειδοποίησα για τη συνέχεια. Σου πέταξα ένα υπονοούμενο ότι ίσως να μην είναι και τόσο κακό το δωμάτιό σου, με την προϋπόθεση βέβαια να του δώσεις αυτήν τη νότα που χρειάζεται. Να τον μετατρέψεις δηλαδή σε έναν χώρο που σε εμπνέει και σε κάνει να νιώθεις πιο δημιουργικός. Αφιέρωσε μερικές ώρες για να κάνεις ένα σωστό makeover και να δεις το δωμάτιό σου με άλλο μάτι. Σε λεπτομέρειες πάντως δεν μπορώ να μπω. Ο καθένας έχει το δικό του, ξεχωριστό στυλ, έχει τις δικές του εικόνες και ήχους που τον εμπνέουν. Ωστόσο, μια ματιά στο Pinterest ίσως να σε βοηθήσει!

3. Απόψε λέω να μην κοιμηθείς

Κατανοώ απόλυτα την αντίδρασή σου, αφού έχεις συνηθίσει να σου λένε να πέφτεις στο κρεβάτι όσο πιο νωρίς γίνεται, για να είσαι φρέσκος την επόμενη ημέρα και μπλα μπλα μπλα (ξενέρωτοιιι!), ωστόσο αν θες να επανακτήσεις τη δημιουργικότητά σου πρέπει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο, να μετατρέψεις τη νύχτα σε μέρα που λέμε. Να παραμείνεις δηλαδή ξύπνιος μέχρι αργά, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται κι επικρατεί η ησυχία κι η ηρεμία που χρειάζεσαι. Το μυαλό σου δε βομβαρδίζεται από άλλα 100 πράγματα ταυτοχρόνως και μπορεί να εστιάσει σε αυτό ακριβώς που θέλεις να κάνεις. Άσε που η νύχτα έχει μια πιο ρομαντική, πιο ποιητική πλευρά από την ημέρα και άρα είναι πιο δημιουργική από μόνη της!

4. Copy-Paste και η ζωή γίνεται ευκολότερη

Όχι εντάξει πλάκα κάνω, το θέμα δεν είναι να πάρεις έτοιμο και σερβιρισμένο πράγμα από άλλους. Μπορείς όμως, παρατηρώντας τις ιδέες τους, να δημιουργήσεις τη δική σου. Δεν είπε ποτέ κανείς ότι η επιρροή είναι κακό πράγμα. Άλλωστε και οι μεγαλύτερες προσωπικότητες παρουσίαζαν τις ιδέες τους βασιζόμενοι σε κάποια άλλη, παλιότερη. Η λύση λοιπόν, όταν νιώθεις το μυαλό σου να δυσκολεύεται να κάνει το οτιδήποτε από μόνο του, είναι να του δώσεις αρχικά μία γερή ώθηση και για τη συνέχεια μην αγχώνεσαι, θα την πιάσει εκείνο. Είναι σαν το παιχνίδι μαντεψιάς, που λέμε «δώσε μου το πρώτο γράμμα» και ξαφνικά το μυαλό ξέρει προς τα πού να κατευθυνθεί και όλα γίνονται πιο εύκολα. 

5. Τι σου είναι οι τέχνες, ε;

Βάλε λίγη μουσικούλα, τσάμπα είναι, το ίδιο και οι ταινίες. Έχεις όρεξη για κάτι πιο ρομαντικό/εποχιακό; Άκου ή δες κάτι ανάλογο. Είσαι σε πιο δυναμικό mood ή για την ακρίβεια θα ήθελες να είσαι; Τόσες ταινίες τέτοιου χαρακτήρα έχουν βγει κι άλλα τόσα τραγούδια έχουν γραφτεί, επίλεξε ένα από αυτά. Πάντως τρόποι να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου και να τονώσεις την ψυχολογία σου υπάρχουν! Για παράδειγμα, έχεις κολλήσει με το πώς να ξεκινήσεις μια εργασία για τη σχολή. Δες εκεί κανένα ανεβαστικό εργάκι να πάρεις τα πάνω σου, να νιώσεις αυτό που λέμε king of the world και μετά όχι μόνο την εργασία θα θέλεις να τελειώσεις, αλλά θα πας βουρ για το πτυχίο!

6. Έχουν κι οι σαπουνάδες τον τρόπο τους

Ξάπλα στο σαλόνι δε σε θέλουμε, κλεισμένο στο δωμάτιό σου ούτε, ωστόσο υπάρχει ένα μέρος στο σπίτι σου, όπου μπορείς να τη βγάλεις επί ώρες και δε θα σου πούμε τίποτα. Στο μπάνιο φυσικά! Και πιο συγκεκριμένα στην μπανιέρα. Πες μου ότι δεν περιμένεις πώς και πώς να γυρίσεις σπίτι να κάνεις το μπανάκι σου, να χαλαρώσεις, να καθαρίσεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από την ημέρα σου, να τρελαθώ! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αδειάσεις το μυαλουδάκι σου από τα περιττά και να το γεμίσεις με απαραίτητα. Συνδύασέ το μάλιστα με τη μουσικούλα που είπαμε και πιο πάνω και τα αποτελέσματα… αχ τα αποτελέσματα θα είναι θαυματουργά. Μιλάμε, θα βγεις άλλος άνθρωπος!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET