fbpx

«Πείραμα Μνήμης»: Ένα ακόμη βιβλίο του Fitzek που μας πήρε το ξημέρωμα διαβάζοντας!


Εμείς οι true fans της αστυνομικής λογοτεχνίας δε χρειαζόμαστε την καραντίνα για να αφοσιωθούμε σε ένα καλό βιβλίο. Μας έχει πάρει πολλές φορές το ξημέρωμα προκειμένου να φτάσουμε, με την αγωνία στα ύψη, στην τελευταία σελίδα του. Αυτό θα πει πραγματικός μαραθώνιος, παιδιά. Να «γλιστρούν» τα μάτια σε κάθε πρόταση και σειρά και να μη θέλουν με τίποτα να ξεκουραστούν μέχρι να μάθουν το φινάλε της υπόθεσης.

Μία αντίστοιχη αδυναμία τρέφουμε και για τους συγγραφείς, που συχνά τυχαίνει να αγοράσουμε βιβλίο τους χωρίς καν να διαβάσουμε την υπόθεσή του. Τέτοια εμπιστοσύνη νιώθουμε απέναντί τους.

Ένας από αυτούς που βρίσκονται στη λίστα με τους αγαπημένους, είναι και ο Γερμανός συγγραφέας, Sebastian Fitzek, ο κυρίαρχος των ψυχολογικών θρίλερ. Μετά το «Πείραμα» και τον «Τρόφιμο», στα οποία νιώσαμε την αγωνία να χτυπάει κόκκινο, σειρά ήρθε να πάρει το «Πείραμα Μνήμης», από τις εκδόσεις Διόπτρα, και να παίξει για ακόμη μια φορά με το μυαλό μας. Έχει φοβερό συγγραφικό ταλέντο ο άνθρωπος και μια φαντασία που οργιάζει, γεμάτη ανατροπές που δεν περιμένεις να διαβάσεις.

Το έβδομο βιβλίο του εστιάζει σε μία και μοναδική ερώτηση: «Έχεις κάνει ποτέ κάτι που εύχεσαι να μπορούσες να ξεχάσεις;».

Περιγραφή:

Έχεις κάνει ποτέ κάτι που εύχεσαι να μπορούσες να ξεχάσεις;

Ο Μαρκ Λούκας είναι συντετριμμένος από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγο και στο αγέννητο παιδί του. Το μόνο που μπορεί να τον λυτρώσει είναι να διαγράψει τη μνήμη του. Μέχρι τη βραδιά που επιστρέφοντας σπίτι διαπιστώνει ότι το κλειδί του δεν ταιριάζει στην κλειδαριά, η σύζυγός του είναι ζωντανή, υγιής και έγκυος – και… δεν τον αναγνωρίζει.
O Μαρκ αρχίζει να βυθίζεται σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου είναι αδύνατον να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Μήπως οδηγείται στην τρέλα;
Ή μήπως πρόκειται για μια συνωμοσία που θα μπορούσε να του στοιχίσει τη μνήμη, τη λογική…

Ακόμα και την ίδια του τη ζωή;


Η αφήγηση της ιστορίας ξεκινάει αργά και σταθερά, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία για να φτάσουμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα.

Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής είναι ο Μαρκ Λούκας, ο οποίος έχοντας χάσει την έγκυο γυναίκα του σε τροχαίο δυστύχημα προσπαθεί να ορθοποδήσει, χωρίς επιτυχία. Οι τύψεις και οι ενοχές του τον κατατρώνε, μιας και ήταν εκείνος που οδηγούσε το αυτοκίνητο, ενώ μοναδική στήριξή του είναι ο πεθερός του.

Μια αναπάντεχη αγγελία σε μεγάλο περιοδικό, με τίτλο «Μάθετε να Ξεχνάτε», θα του κινήσει την περιέργεια και θα του αλλάξει πλήρως τα δεδομένα. Αυτή αναφέρει:

Έχετε υποστεί ένα βαρύ ψυχολογικό τραύμα και θέλετε να το σβήσετε από τη μνήμη σας; Μπορείτε να αποταθείτε σε εμάς με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική Μπλάιμπτροϊ αναζητεί εθελοντές για να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα υπό ιατρική εποπτεία.

Ο Μαρκ, μην έχοντας να χάσει κάτι παρά να κερδίσει, αποφασίζει να πάρει μέρος στο πείραμα της κλινικής, προκειμένου να καταφέρει να διαγράψει από τη μνήμη του το μοιραίο γεγονός.

Κατά την είσοδό του όμως, αλλάζει γνώμη και τελικά αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία. Και ενώ όλα φαίνονται φυσιολογικά, η επιστροφή του στο σπίτι αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει πολλές αναταραχές. Έρχεται αντιμέτωπος με τη γυναίκα του, η οποία ζει αλλά δεν τον αναγνωρίζει, ενώ κάποιος άλλος έχει πάρει τη θέση του.

Είναι όμως οι παραισθήσεις που παίζουν με το μυαλό του ή είναι πρωταγωνιστής μιας κακοστημένης φάρσας;

Από αυτό το σημείο και έπειτα ακολουθούν μια σειρά από γεγονότα που ενώ μοιάζουν κάποιες φορές να είναι προφανή, τελικά ο Fitzek μας επαναφέρει πάλι στο μηδέν, χωρίς να ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Το τέλος του βιβλίου δεν είναι προβλέψιμο, δεν είναι βέβαια και τόσο συγκλονιστικό όπως μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, ειδικά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πολλές φορές καίγεσαι να δεις πού θέλει να το πάει, ωστόσο είναι μια δυνατή εξήγηση.

Το «Πείραμα Μνήμης» έχει γρήγορο ρυθμό, δεν παρουσιάζει κοιλιά, ενώ (μάλλον) είναι το βιβλίο με τις πιο πολλές ανατροπές!

Αξίζει, αρκεί να μην αφήσεις τις ημέρες να περνούν χωρίς να το διαβάζεις και το χάσεις.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET