Όλοι έχουμε υπάρξει μαθητές και όλοι έχουμε λυπηθεί κάποια στιγμή τους καθηγητές μας για τις καζούρες που τους κάναμε, τους πονοκέφαλους που τους προκαλέσαμε με τη φασαρία μας και την απελπισία που τους οδηγήσαμε με την άρνησή μας να ανοίξουμε βιβλίο. Δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο όμως να στεναχωρηθούμε για καθηγητή μας για τις φωνές και τις χειρονομίες που του έκανε συμμαθητής μας… Πράγμα που μπορεί να φαίνεται παρατραβηγμένο, αλλά συμβαίνει όλο και πιο συχνά πλέον στα σχολεία της χώρας μας.
Ένα τέτοιο περιστατικό άλλωστε, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, έχοντας μάλιστα φτάσει μέχρι την υπουργό Παιδείας προκαλώντας την αντίδρασή της.
https://www.facebook.com/npressgr/videos/611355939436959/
Το εν λόγω βίντεο, όπως δημοσιεύτηκε στο npress.gr, δείχνει έναν νταή από τους λίγους, να στρέφεται τελείως επιθετικά προς την καθηγήτριά του, απαιτώντας από αυτήν να του σβήσει μια απουσία. Κι ενώ παρακολουθείς τα όσα συμβαίνουν, αναπόφευκτα κι από τη στάση του μαθητή σκέφτεσαι «να, τώρα θα απλώσει και χέρι». Περιορίστηκε όμως σε χυδαίες χειρονομίες και εκφράσεις (φτάσαμε να λέμε πάλι καλά δηλαδή).
Εν τω μεταξύ, η παθητική στάση της καθηγήτριας και η ψυχραιμία που δείχνει, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι δεν πρόκειται καθόλου για πρωτοφανές περιστατικό. Κατά πάσα πιθανότητα, με τέτοιους μαθητές που από τη μία την τραμπουκίζουν κι από την άλλη γελούν στο βάθος, έχει ζήσει ξανά τέτοιες καταστάσεις κι απλώς έχει αποκτήσει ανοσία.
Να σημειώσουμε κάπου εδώ, ότι, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για γεγονός που έλαβε χώρα πέρσι, τον Ιανουάριο του 2019, σε ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, με τον μαθητή να έχει δεχτεί την τιμωρία του για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.
Η είδηση όμως μαθεύτηκε τώρα, προκαλώντας, όπως είπαμε, την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, η οποία ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter:
1/2 Περιστατικά βίας κάθε μορφής δεν έχουν θέση στα σχολεία μας. Το βίντεο που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και φέρεται να καταγράφει αδιανόητη συμπεριφορά μαθητή προς καθηγήτρια σχολείου για διαγραφή απουσίας διερευνάται ήδη αρμοδίως
— Niki Kerameus (@nkerameus) January 26, 2020
2/2 ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα εφόσον επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του. Τέτοια περιστατικά δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η εικόνα του σχολείου. Στηρίζουμε απαρέγκλιτα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας για το σχολείο που τους αξίζει.
— Niki Kerameus (@nkerameus) January 26, 2020
Μιλάμε συνεχώς για ανάρμοστες συμπεριφορές καθηγητών, είτε λυκείων είτε πανεπιστημίων, αλλά είναι φορές που και ο μαθητής μπορεί να γίνει «ζώο» και δε δικαιούται κανένα «μα», «αφού», «παιδί είναι».