ΕΛΛΑΔΑ

Πανηγυρίζουν οι φοιτητές | Έρχονται μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ!

Έφτασε η στιγμή να δούμε ένα ενοποιημένο δίκτυο συγκοινωνιών, με τα ΚΤΕΛ να έρχονται πιο κοντά στους επιβάτες και τα δεδομένα της υπάρχουσας αγοράς; Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτό είναι το σχέδιο το οποίο έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Κάπως έτσι, πέρα από τα εντυπωσιακά σχέδια […]

Neopolis Team

9 Οκτωβρίου, 2018

Έφτασε η στιγμή να δούμε ένα ενοποιημένο δίκτυο συγκοινωνιών, με τα ΚΤΕΛ να έρχονται πιο κοντά στους επιβάτες και τα δεδομένα της υπάρχουσας αγοράς; Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτό είναι το σχέδιο το οποίο έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης.

Κάπως έτσι, πέρα από τα εντυπωσιακά σχέδια του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που ήρθαν στη δημοσιότητα πριν από μερικούς μήνες, στόχος είναι η ενοποίηση αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, γεγονός που θα αναμορφώσει πλήρως το δίκτυο σε Αττική, Θεσσαλονίκη κι όχι μόνο.

Τα παραπάνω θα ανοίξουν το δρόμο για τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου στις υπεραστικές διαδρομές, την ίδια ώρα που αυτές θα γίνουν ταχύτερες και πιο εξυπηρετικές για το κοινό. Είτε λόγω συχνότερων δρομολογίων, είτε λόγω της εφαρμογής ενός κοινού ηλεκτρονικού εισιτηρίου – κάρτας, που θα είναι συμβατό με όλα τα ΜΜΜ της χώρας.

Ακούγεται μακρινό; Όχι απαραίτητα, αρκεί η Πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στο επιβατικό κοινό της χώρας. Άλλωστε, καλές συγκοινωνίες σημαίνουν ανάπτυξη κι άμεση αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Και ιδίως των νέων και των φοιτητών. Άλλωστε, αυτή είναι και η ηλικιακή ομάδα που τα χρησιμοποιεί κατά κόρον.

Ακολουθεί και το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Βούρδα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κύριε Γενικέ, τι αλλάζει με το νέο νόμο στον χάρτη των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Με τις νέες ρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιχειρείται, για πρώτη φορά, η ενοποίηση του σχεδιασμού των Μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Το καθεστώς κάθε μεταφορικό μέσο να λειτουργεί αυτόνομα και να μην εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό είναι απλά άγονο και επιβαρυντικό για τις πόλεις και τους πολίτες.

Αναμορφώνουμε λοιπόν το συγκοινωνιακό σχεδιασμό σε Αττική και Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην υπάρχουν κινήσεις που επιβαρύνουν αντί να διευκολύνουν. Συνδυάζουμε όλα τα υφιστάμενα Μέσα Μεταφοράς των πολιτών και διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και την ευχέρεια δράσης των ίδιων των ΜΜΜ.

Στην Αττική ο ΟΑΣΑ και στη Θεσσαλονίκη ο ΟΣΕΘ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, έχουν ήδη επεξεργαστεί και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούν αυτή την πολιτική προς όφελος των πολιτών.

Θα έχουμε αλλαγές στην λειτουργία ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ, εξορθολογισμό τιμής εισιτηρίου, δρομολογίων;

Στόχος είναι τα ΚΤΕΛ να εκτελούν τα υπεραστικά δρομολόγια και όχι να έχουν αφετηρία στο Πεδίον του ‘Αρεως και το Θησείο. Να προσεγγίζουν σταθμούς Μετρό και Προαστιακού και να φτάνει ο πολίτης με άλλα μέσα στο κέντρο.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται και το κόστος των δρομολογίων άρα και η τιμή του εισιτηρίου για τα ΚΤΕΛ. Ήδη θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των ΚΤΕΛ να αποκτήσουν συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ με τα αντίστοιχα ΚΤΕΛ υπάρχει εδώ και χρόνια απλά τώρα ενοποιείται σε επίπεδο συγκοινωνιακού έργου. Καμία αστική γραμμή δε φεύγει από τον ΟΑΣΑ και τις εταιρίες του και από τον ΟΑΣΘ.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν με βάση κοινοτικούς ορθούς κανόνες ότι δεν γίνεται να κυκλοφορούν όλα τα οχήματα σε όλους τους δρόμους. Ένα αστικού τύπου λεωφορείο που έχει και όρθιους επιβάτες δεν μπορεί να κυκλοφορεί σε εθνικές οδούς και αντίστοιχα δεν μπορούν να επιβαρύνονται τα αστικά κέντρα από λεωφορεία υπεραστικού τύπου.

Πρακτικά τι σημαίνει για τον επιβάτη;

Απλά και κατανοητά σημαίνει μείωση εισιτηρίου στις υπεραστικές διαδρομές καθώς μειώνονται οι αποστάσεις, άρα και τα έξοδα και με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και το πρόσθετο κόστος της αστικής μετακίνησης. Και επιπλέον σημαίνει γρηγορότερη μετακίνηση καθώς αποσυμφορείται ο αστικός ιστός και καλύτερες μετακινήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

ΕΛΛΑΔΑ

Humanity Greece: Το Όραμα του Εθελοντισμού και η φωταγώγηση της Ελλάδας προς τιμή των εθελοντών!

ΕΛΛΑΔΑ

Πλατεία Κλαυθμώνος: Στην καθιερωμένη κλοπή στολιδιών του δέντρου προχώρησαν άγνωστοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Βύρωνας: Πέθανε η 16χρονη που είχε καταναλώσει κοκτέιλ ναρκωτικών και έπεσε σε κώμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο Κρήτης: Άγνωστο ουράνιο αντικείμενο έκανε τη νύχτα μέρα, όλα καλά!

ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: Άνδρα που επιτέθηκε σεξoυαλικά σε τρεις κοπέλες αναζητούν οι αρχές!

TECH NEWS

Η Xiaomi Black Friday είναι η ευκαιρία σου να αποκτήσεις αγαπημένα προϊόντα σε top τιμές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET