ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές του είναι… αιώνιοι!

Το λες και μεγάλο ποσοστό.

Neopolis Team

22 Ιανουαρίου, 2021

Όταν μιλάμε για… «αιώνιους» φοιτητές έχουμε συνηθίσει να κάνουμε αστειάκια, κυρίως γιατί γνωρίζουμε πολλούς που ανήκουν σ’ αυτούς ή ακόμα και οι ίδιοι χαρακτηριζόμαστε άνετα τέτοιοι. Ωστόσο, το γέλιο μάς το έκοψε απότομα η κυβέρνηση με τις άγριες προθέσεις της, αφού εν ολίγοις θέλει να τους εξαφανίσει από τα πανεπιστήμια.

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο και αυτό το αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Πρόσφατα μάλιστα μιλάγαμε για επέκταση του φαινομένου και στις φοιτητικές εστίες, όπου εκεί πια διαμένουν αιώνιοι οικότροφοι για 18 και 21 χρόνια!

Τα περιστατικά τα οποία αναφέραμε αφορούσαν τις εστίες του Παν/μίου Πατρών, το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει γενικότερα ένα θέμα με τους φοιτητές του και το… χρόνο.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο των 51.228 φοιτητών συνολικά, έχει 30.323 ενεργούς φοιτητές και 20.905 αιώνιους. Μιλάμε για 50-50 κατάσταση σχεδόν.

Στους ενεργούς δε, συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι των ν+2 ετών, οι οποίοι αν δεν ολοκληρώσουν σύντομα τις σπουδές τους, θα καταταχθούν κι αυτοί στη δεύτερη κατηγορία.

Όπως διαβάζουμε στο dete.gr, στους υπολογισμούς μπήκαν επιπλέον νούμερα, μετά τη συγχώνευση του Παν/μιου Πατρών με τις σχολές του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Πιο αναλυτικά, στους 51.228 εγγεγραμμένους του Ιδρύματος (με ημερομηνία αναφοράς την 31η Αυγούστου 2020), συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φοιτητές, ακόμα και αυτοί που προστέθηκαν από τις σχολές του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (Νόμος 4610/2019), με τους 36.899 να προέρχονται από τις σχολές του Παν/μίου Πατρών και τους 14.329 από το ΑΤΕΙ. 

Βάσει αυτού λοιπόν, από τους 30.323 ενεργούς φοιτητές οι 24.703 είναι από τις σχολές του Παν/μίου Πατρών και οι 5.620 από αυτές του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Πλέον, το Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να διαγράψει τους αιώνιους από τους φακέλους των εγγεγραμμένων του, μετά τον ορισμό των ν+2 ετών από το Υπ. Παιδείας, ωστόσο σύμφωνα με δήλωση του Πρύτανη, Χρήστο Μπούρα, στην εφημερίδα «Νεολόγος»: «Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα στη συνέχεια. Δεν είναι τόσο απλό. Επηρεάζει άμεσα μία σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από την φοιτητική εστία και φτάνουν έως την σωστή λειτουργία του Πανεπιστημίου».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET