Δύο ημέρες εξετάσεων απομένουν για να πέσει η αυλαία για τους φετινούς υποψήφιους των ΓΕΛ που περνούν από τη διαδικασία των Πανελλαδικών, διεκδικώντας μια θέση σε ένα απ’ τα Πανεπιστήμια της χώρας.
Χθες, Δευτέρα, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εξετάστηκαν στη Φυσική και τα Λατινικά, ενώ αύριο, Τετάρτη, συνεχίζουν με Ιστορία και Πληροφορική.
Είναι σαφές πως ακόμα τίποτα δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο από τα μαθήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία που θα χαράξουν οι φετινές βάσεις.
Το συμπέρασμα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις προκύπτει από τις συγκρίσεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρίσκονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις, με βάση τα περσινά θέματα και το βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας τους.
Και πάλι, όμως, η σύγκριση μπορεί να αποβεί άκαρπη, κυρίως γιατί στις φετινές Πανελλήνιες δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας όπως στις προηγούμενες χρονιές σε κάποια συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία αποτελούσαν κιόλας «βαρόμετρο» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους καθηγητές και τους αναλυτές των Πανελλαδικών, φαίνεται πως οι μαθητές που στοχεύουν στα τμήματα Ανθρωπιστικών Επιστημών θα πρέπει να αναμένουν χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με την περσινή χρονιά, αφού τα θέματα ήταν πιο δύσκολα φέτος.
Συγκεκριμένα, τα θέματα στα Αρχαία ήταν πιο δύσκολα, ενώ η Κοινωνιολογία για την οποία δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μιας και πρώτη φορά εξετάζεται στις Πανελλήνιες, είχε απαιτητικά θέματα. Κάποιες δυσκολίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές, αφού τα θέματα και εκεί ήταν απαιτητικά.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε τα δύσκολα θέματα θα οδηγήσουν τις βάσεις προς τα κάτω.
Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η βαθμολογία για τους υποψήφιους των Θετικών Επιστημών θα κινηθεί λογικά πάνω από τη βάση, εξαιτίας της διαβάθμισης των θεμάτων. Τα Μαθηματικά που δυσκόλευαν κάθε χρονιά τους μαθητές, παρουσίασαν φέτος άλλη εικόνα, πολύ καλύτερη, και όπως τονίζουν οι καθηγητές, ένα μεγάλο ποσοστό γραπτών θα είναι πάνω από τη βάση.
Ο Παναγιώτης Κούσης, μαθηματικός που μίλησε στα ΝΕΑ, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο για τους μαθητές που στοχεύουν στα τμήματα του 2ου Ε.Π όσο και στους 4ου Ε.Π.
Όσον αφορά τους υποψήφιους των Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, τα θέματα στη Φυσική ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας εξίσου. Τα πρώτα δύο ήταν βατά, το τρίτο απαιτούσε προσοχή και το τέταρτο εξέταζε τρία κεφάλαια σε ζητήματα της επιστήμης.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τα θέματα ήταν εκφραστικά σαφή και χωρίς ανακρίβειες, εκτός από το θέμα Α3, καθώς επίσης κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης. Ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ωστόσο, οι μαθητές δύσκολα ανταποκρίνονταν στο χρονικό περιθώριο των τριών ωρών.
Στη Βιολογία από την άλλη, τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και είχαν ορισμένες παγίδες και φαίνεται πως δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ωστόσο οι διαφορές σε σχέση με την περσινή χρονιά όσο αφορά στις βαθμολογικές επιδόσεις δεν αναμένεται να είναι δραματικές.
Τέλος, αναφορικά με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, φαίνεται πως το άριστα θα αποτελέσει άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των υποψηφίων. Η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας με τη Λογοτεχνία δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλη μερίδα των υποψηφίων, με αποτέλεσμα οι υψηλές βαθμολογίες να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση, τονίζει η φιλόλογος Μαρία Ευαγγέλου.