ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Περιζήτητα τμήματα με χαμηλές βάσεις, οι νέοι πλέον κοιτούν την προοπτική!

Δε δίνουν τόσο βάση στο όνομα και το «κύρος» της σχολής, αρκεί να προσφέρει ασφάλεια για το μέλλον τους.

Neopolis Team

6 Μαρτίου, 2023

Όταν ακούς τη φράση «περιζήτητα τμήματα ΑΕΙ», αυτόματα το μυαλό σου πάει στις μεγάλες σχολές, όπως Νομική, Πολυτεχνείο, Οικονομικά. Που βγάζει νόημα, μιας και είναι όντως περιζήτητες. Τόσο, που ξεχειλίζουν.

Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι υποψήφιοι φαίνεται να δημιουργούν μια καινούρια τάση καθώς προτιμούν χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ. Αντικείμενα σπουδών που έχουν πολλά potentials αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξουν, επιτέλους την αποκτούν χάρη στους ολοένα και περισσότερους υποψήφιους που ποντάρουν σε αυτά. Ξεφεύγοντας από τη λογική των υψηλόβαθμων σχολών που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα, οι νέοι κοιτούν τις προοπτικές των σπουδών τους και όχι το όνομά τους.

Ταυτόχρονα βέβαια, ρόλο στην προσοχή που χαίρουν τα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ παίζει και το οικονομικό κομμάτι, με τη λογική δηλαδή ο φοιτητής να αποφύγει το κόστος των σπουδών μακριά από το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δίνει την ευκαιρία σε λιγότερο δημοφιλείς σχολές να… λάμψουν.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων από την Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλο σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum, υπάρχουν τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμη και κάτω από 10.000 μονάδες, με μεγάλο όμως αριθμό επιτυχόντων σε αυτά. Πάνω από το 80% τα είχε μέσα στις 3 πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο. Συνολικά σε 16 πανεπιστημιακά τμήματα, τουλάχιστον το 80% των εισακτέων τους κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τα είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών.

Μερικά παραδείγματα

Ενδεικτικά, το τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα στις Πανελλαδικές του 2022 συγκέντρωσε 9.610 μόρια και το 95% των επιτυχόντων σε αυτό το είχαν κατατάξει στις 3 πρώτες τους επιλογές. Επίσης, το 87% και το 86% των εισακτέων στα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα και Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο αντίστοιχα, τα είχαν στις 3 πρώτες τους επιλογές. Ο προφανής λόγος της επιλογής των 18χρονων είναι το αντικείμενο των δύο τμημάτων, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Και όχι μόνο ο παραδοσιακός, αλλά και εναλλακτικές μορφές του, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο ιατρικός, ο αγροτουρισμός.

Επίσης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Πάτρα συγκέντρωσε 10.575 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και το 85% των επιτυχόντων του το είχε μεταξύ των 3 πρώτων επιλογών του. «Συνδυάζει τη διοικητική επιστήμη με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη χάραξη της επιχειρηματικής στρατηγικής και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η ανάγκη για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων καθιστά το συγκεκριμένο τμήμα έξυπνη επιλογή», παρατηρεί η κ. Αλπανίδου.

Το τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα στα Ψαχνά Ευβοίας είχε βάση εισαγωγής 8.875 μόρια και το 84% των εισακτέων του το είχε μεταξύ των 3 πρώτων επιλογών. Οι απόφοιτοί του θα είναι εξοικειωμένοι με νέες ευφυείς τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και άλλους τομείς που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση στον βιομηχανικό κλάδο.

Εντυπωσιακό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την παραπάνω τάση είναι επίσης το τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με έδρα τη Θήβα. Είχε βάση εισαγωγής μόλις 8.430 μόρια, αλλά το 80% των εισακτέων του το κατέταξε στις 3 πρώτες επιλογές του. Το τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε δύο σημαντικούς για τη χώρα μας τομείς, με έμφαση τη γνώση μεθόδων και τεχνικών για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ομάδα των τμημάτων αυτών συμπληρώνουν τα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στην Καλαμάτα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Καλαμάτα και Ηράκλειο, Μαθηματικών Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, Η/Υ Μηχανικών σε Πάτρα και Χανιά και Πληροφορικής στην Καστοριά.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET