ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Σκούρα θα τα βρουν οι υποψήφιοι με τον υπολογισμό των μορίων τους!

Κάθε χρόνο και δυσκολότερα.

Neopolis Team

26 Απριλίου, 2022

Ανέκαθεν το Πάσχα σηματοδοτούσε την αρχή των επαναλήψεων και την ψυχολογική προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Οι δύο εβδομάδες διακοπών είναι η ευκαιρία να πάρεις τις ανάσες σου για τη μεγάλη μέρα που πλησιάζει, αλλά και να ρίξεις μια ματιά σε ό,τι σε δυσκόλευε το προηγούμενο διάστημα.

Εκτός των άλλων, φέτος θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων, που θα κάνουν πιο περίπλοκη τη διαδικασία (ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι ήδη ήταν) κι απαιτούν μια προσοχή παραπάνω. Ίσως και βοήθεια από έμπειρα άτομα, για να μη γίνουν ανεπανόρθωτα μπερδέματα…

Όπως θα έχετε διαβάσει, μετά την ΕΒΕ που μπήκε στο παιχνίδι πέρσι, φέτος έρχονται οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, δίνοντας στους υποψήφιους διαφορετικό σύνολο μορίων για τμήματα της ίδιας σχολής.

Όπως σημειώνει ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, η νέα αυτή προσθήκη στη διαδικασία των Πανελληνίων θα «κάνει τη δήλωση σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο ακόμα πιο σύνθετη και περίπλοκη», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «η πρώτη φορά που το πόσο καλά θα γράψει ο υποψήφιος σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, σε συνάρτηση με το πόσο ‘πριμοδοτείται’ το μάθημα αυτό από κάθε τμήμα, θα καθορίσει σε ένα βαθμό και την επιτυχία ή την αποτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις» αναφέρει.

Ο ίδιος στη συνέχεια παρέθεσε παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητός ο νέος τρόπος υπολογισμού μορίων:  

1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)

Εάν υποψήφιος γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις τους παρακάτω βαθμούς: Στα Αρχαία 8, στην Γλώσσα 12, στα Λατινικά 14 και στην Ιστορία 15.

Με αυτή τη βαθμολογία τα περσινά του μόρια για το τμήμα συγκεκριμένα Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή θα ήταν 11800.

Με βάση τις φετινές ρυθμίσεις έτσι, με τους ίδιους βαθμούς, θα συγκέντρωνε φέτος 1000 μόρια παραπάνω δηλαδή 12.800 μόρια.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα για τη διαφορά που μπορεί να προκαλέσει στο σύνολο των μορίων ο ξεχωριστός συντελεστής βαρύτητας για κάθε μάθημα» λέει ο κ. Παπαδαντωνάκης. «Το πιο περίεργο όμως, είναι ότι ο μαθητής τελικά θα συγκεντρώνει διαφορετικό σύνολο μορίων για τμήματα της ίδιας σχολής».

Στο πρώτο πεδίο των Ανθρωπιστικών επιστημών ο μαθητής με τους παραπάνω βαθμούς θα συγκέντρωνε για το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο 12.800 μόρια, ενώ για το ίδιο τμήμα της Αθήνας θα συγκέντρωνε 720 μόρια λιγότερα, δηλαδή 12.080

Εάν υποψήφιος που στοχεύει στα τμήματα Ψυχολογίας γράψει: Στην Γλώσσα 15, στα Αρχαία 17, στην Ιστορία 18 και στα Λατινικά 18.

Ο υποψήφιος αυτός θα συγκεντρώσει 16.900 μόρια για την Ψυχολογία στο Πάντειο αλλά μόλις 16.700 μόρια για την Ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη ή στη Φλώρινα.

• 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Εάν υποψήφιος που στοχεύει σε μαθηματικές σχολές γράψει τους παρακάτω βαθμούς: Γλώσσα 12, Φυσική 14, Χημεία 13, Μαθηματικά 17.

Ο υποψήφιος αυτός συγκεντρώνει 14.450 μόρια για το Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά μόλις 14.000 μόρια για το Μαθηματικό Καστοριάς, σύμφωνα με τον κ. Παπαδαντωνάκη.

Με αυτήν τη βαθμολογία ο ίδιος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 14.450 μόρια για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Βόλο, αλλά μόλις 14.120 μόρια για το ίδιο τμήμα στην Ξάνθη.

• 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Εάν ένας υποψήφιος γράψει: Γλώσσα 18, Φυσική 17, Χημεία 17 και Βιολογία 20.

Ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια για την Ιατρική Αθήνας αλλά 18.100 μόρια για την Ιατρική Πάτρας

Ο ίδιος υποψήφιος για τη Νοσηλευτική Αθήνας θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια, αλλά για τη Νοσηλευτική Τρίπολης 18.300 μόρια

4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική)

Εάν ένας υποψήφιος γράψει στις εξετάσεις: Γλώσσα 13, Μαθηματικά 16, Πληροφορική 17 και Οικονομία 18.

Ο συγκεκριμένος μαθητής συγκεντρώνει για το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Αθήνα) 15.700 μόρια αλλά για το ίδιο τμήμα στην Καλαμάτα συγκεντρώνει 16.350 μόρια.

Για το Οικονομικών Επιστημών (του πανεπιστημίου Αθηνών) συγκεντρώνει 16.020 μόρια αλλά για το ίδιο τμήμα της Θεσσαλονίκης 15.700 μόρια.

«Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι αλλαγμένοι προς τα κάτω είναι οι συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής για 24 τμήματα» καταλήγει ο κ. Παπαδαντωνάκης. «Πρόκειται κυρίως για περιφερειακά τμήματα που πέρσι εξαιτίας της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής κινδύνευσαν να μείνουν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET