ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Κάθε τμήμα θα ορίζει και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων!

Στο τέλος πιο δύσκολος θα είναι ο υπολογισμός μορίων, παρά οι ίδιες οι Πανελλήνιες...

Neopolis Team

19 Νοεμβρίου, 2021

Για άλλη μία χρονιά, οι Πανελλήνιες γίνονται στόχος αλλαγών και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα πιο περίπλοκη.

Μπορεί η φετινή Γ’ Λυκείου να ήλπιζε ότι η διάθεση του Υπουργείου για πειραματισμούς είχε καταλαγιάσει με την περσινή αναδιοργάνωση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πιο πολυπαθής τάξη, που πέρα από το άγχος των Πανελληνίων αντιμετωπίζει συχνά πυκνά και τον φόβο των αλλαγών, θα έρθει για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με αυτές.

Στις εξετάσεις του 2022 λοιπόν, θα μας συστηθούν ρυθμίσεις που είτε είχαν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν από του χρόνου για πρώτη φορά, είτε νέες, που μόλις ανακοινώθηκαν. Μία από αυτές που ξεχωρίζει πάντως είναι ο ορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα από το εκάστοτε Τμήμα πανεπιστημίου. Για αυτό άλλωστε χαρακτηρίζουμε την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση…

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι φέτος υπήρχαν δύο μαθήματα βαρύτητας, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο δεν υπήρχαν συντελεστές. Στις εξετάσεις του 2022 λοιπόν, αυτό αλλάζει και κάθε τμήμα ορίζει τους δικούς του συντελεστές σε κάθε μάθημα.

Οι πίνακες μάλιστα με τους συντελεστές που έχει ορίσει το εκάστοτε τμήμα έχουν δημοσιευτεί και θα τους βρείτε παρακάτω:

 Για ΓΕΛ

Για ΕΠΑΛ

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Νομική ΕΚΠΑ έχει ορίσει η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25% (δηλαδή δε δίνει βάρος στον βαθμό κάποιου μαθήματος), αλλά η Νομική ΑΠΘ έχει δώσει από 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και από 20% σε Ιστορία και Λατινικά. 

• Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ δεν έχουν δώσει μαθήματα βαρύτητας, ορίζοντας σε κάθε ένα συντελεστή 25%. Τα ίδια ποσοστά επέλεξε η Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ωστόσο η Οδοντιατρική ΑΠΘ έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, από 25% για Φυσική και Χημεία και 30% στη Βιολογία.

• Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ έχει ορίσει από 25% σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Οικονομία, αλλά το αντίστοιχο της Θράκης έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, 28% Μαθηματικά, 20% για την Πληροφορική, 32% για την Οικονομία. 

• Στο ΕΜΠ, ενώ οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, οι διδάσκοντες σε κάθε τμήμα, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους και του νόμου, επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές.

Σύγχυση θα προκαλέσουν τμήματα που ανήκουν σε παραπάνω από ένα επιστημονικά πεδία

Ιδιαίτερο μπέρδεμα αναμένεται να υπάρξει και όσον αφορά τμήματα που ανήκουν σε παραπάνω από ένα επιστημονικά πεδία, μιας και το κάθε ένα οφείλει να ορίζει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, κάθε επιστημονικού πεδίου, από τα οποία εισάγεται ο υποψήφιος.

Όπως αναφέρει στην Καθημερινή, ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας που όρισε τους συντελεστές για τα μαθήματα σε καθένα από τα τρία επιστημονικά πεδία από τα οποία μπορεί κάποιος να εισαχθεί στη Σχολή. Έτσι στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) δίνει από 30% στη Γλώσσα και την Ιστορία, και σε Λατινικά και Αρχαία από 20%. Για τους υποψηφίους από το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) η Σχολή έδωσε 30% στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, και στα υπόλοιπα μαθήματα έχουμε τον ελάχιστο συντελεστή 20%.

Ουσιαστικά, όπως σημείωσε, «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου, ανάλογα με τους συντελεστές που επέλεξε κάθε τμήμα. Παρατηρούμε στο 2ο πεδίο ότι έχουμε διαφορετικούς συντελεστές για τη Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Αστυνομίας στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος που προέρχεται από το 2ο πεδίο θα συγκεντρώσει τελικά διαφορετικές μονάδες για τη Σχολή Ευελπίδων από τη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας».

Συνολικά, οι αλλαγές που θα δούμε στις Πανελλήνιες του 2022 είναι οι εξής:

1. Εξεταζόμενα μαθήματα

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (4), με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

2. Συντελεστές Βαρύτητας

Φέτος, θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του. Τα Πανεπιστήμια, έως τα τέλη Μαΐου, θα ορίσουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικών, μπορεί να επιλέξει αυξημένο σ. β. για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό. Δηλαδή για την εισαγωγή του στο τμήμα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει.

3. Νέο Μηχανογραφικό Δελτίο

Από τον Ιούνιο θα ισχύσει για πρώτη φορά ο νέος τρόπος υποβολής Μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις:

Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β’ φάση. Στη φάση αυτή, οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους (με προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος).

4. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ

Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ. Επίσης από εφέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Τέλος, οι απολυτήριες εξετάσεις για τους τελειόφοιτους της Γ’ Λυκείου θα γίνουν χωρίς την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων το 2022. Από το 2023, όμως θα επιστρέψει. Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα τρία μαθήματα προσανατολισμού της ομάδας προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο υποψήφιος και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας για τους αποφοίτους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Ιστορία για τους υπόλοιπους.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET