fbpx

Πανελλήνιες 2019 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στη Βιολογία Γενικής Παιδείας


Η ομάδα του Neopolis.gr έχει δεσμευτεί να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα την περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων με συνεχή, έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά.

Πριν από λίγη ώρα, διαβάσατε τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας για φέτος, βγάζοντας τα προσωπικά σας συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, σειρά παίρνουν οι προτεινόμενες απαντήσεις στα παραπάνω θέματα, τις οποίες σας παρουσιάζουμε σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς:

Σε περίπτωση που θέλετε να εκφράσετε την δική σας άποψη, μη διστάσετε να το κάνετε μέσα από τη διαδικασία των σχολίων.


Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τις Βάσεις 2019;

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξαρτώνται από τρεις βασικούς παράγοντες. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον αριθμό των εισακτέων, τη δυσκολία των θεμάτων και τέλος, τις επιλογές των μαθητών στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Από τους παραπάνω παράγοντες, ο μοναδικός που είναι απόλυτα γνωστός σήμερα είναι ο αριθμός των εισακτέων, ο οποίος θα είναι αυξημένος για το 2019. Αν δηλαδή, οι βάσεις εξαρτώνταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν τον παράγοντα, θα παρατηρούσαμε αύξησή τους, από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρσι.

Με βάση τα παραπάνω, μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2019, εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο. Ωστόσο, με βάση εμπειρικά συμπεράσματα εκπαιδευτικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στο 2ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Μάλιστα, στις σχολές που δε βρίσκονται στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή» των προτιμήσεων, η πτώση αυτή μπορεί να είναι αρκετά σημαντική.

Στον αντίποδα, στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κίνηση των βάσεων αναμένεται να είναι σταθερή, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου θα παρατηρηθεί και μια μικρή αύξηση αυτών.

Βέβαια, οι επιλογές των μαθητών κατά τη φάση της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, πρέπει να εξαρτηθούν σε πρώτο επίπεδο από τις προσωπικές τους επιθυμίες και στόχους και σε δεύτερο επίπεδο, από τη βαθμολογία που θα έχουν συγκεντρώσει. Σε καμία περίπτωση δηλαδή, δε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όποιες εκτιμήσεις θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις βαθμολογίες των μαθημάτων που έχουν ήδη εξεταστεί, οι βαθμολογητές κάνουν λόγο για μέτριες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. Στην Έκθεση έχουν παρατηρηθεί βαθμολογίες από πολύ κακές έως άριστες, ενώ στα Μαθηματικά είναι ελάχιστοι οι μαθητές που θα «πιάσουν» το άριστα.

Οι μαθηματικοί άλλωστε, κάνουν λόγο για θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας, στα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αρκετοί μαθητές, πιάνοντας τουλάχιστον τη βάση. Σε αυτό σημείο, να υπενθυμίσουμε πως τα γραπτά των Μαθηματικών κάτω από τη βάση πέρσι, είχαν ξεπεράσει το 80%.

Από την άλλη, στα Αρχαία οι φιλόλογοι είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι, με τα θέματα να χαρακτηρίζονται κατανοητά και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα.

Η Φυσική είναι το μάθημα όπου έχουν παρατηρηθεί οι χαμηλότερες βαθμολογίες μέχρι στιγμής και η οποία αναμένεται να παρασύρει σε πτώση των βάσεων στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET