fbpx

Πανελλήνιες 2019: Οι παγίδες και τα νέα τμήματα-ευκαιρίες που κρύβει το μηχανογραφικό δελτίο!


Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις Πολυτεχνικές και Ιατρικές. Αντίθετα, σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι Νομικές και Οικονομικές.

Οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό, μέτριες. Οι αριστούχοι ήταν ελάχιστοι, ένω έκπληξη προκάλεσε ο όγκος των μαθητών που είδαν τα γραπτά τους να βαθμολογούνται κάτω από 10 σε Βιολογία, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική.

Και για να μιλάμε με αριθμούς, στη Βιολογία το 64,99% έγραψε κάτω απ’τη βάση, στα Μαθηματικά το 61%, στην Ιστορία το 47,20% και στη Φυσική το 39,41%.

Τώρα, το επόμενο στοίχημα για τους μαθητές είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο πρέπει να οριστικοποιήσουν έως και την 15η Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα αλλάζει ριζικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και πολλές παγίδες, τις οποίες πρέπει να αναζήτησουν οι ενδιαφερόμενοι πριν κλειδώσουν τις επιλογές τους.

1ο επιστημονικό πεδίο

Παρά την εκτιμώμενη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου, κινείται σε πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες και αναζητεί διεξόδους προς τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ευκαιρία μπορούν να αποδειχθούν για τους υποψήφιους τα νέα τμήματα Ψυχολογίας που ιδρύονται στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα καθώς πιθανότατα να μην καταγράψουν μεγάλη ζήτηση και να έχουν χαμηλή βάση καθώς αυτή θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό.

Και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διαθέτει τμήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλες διεξόδους πλην των «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

2ο επιστημονικό πεδίο

Το πεδίο αυτό υποδέχεται τις πιο… σαρωτικές αλλαγές, εκτοξεύοντας τον αριθμό των δημοφιλών τμημάτων. Δεκάδες νέες σχολές Γεωπονίας, Πολυτεχνικά τμήματα αλλά και Φυσικομαθηματικά προστίθενται φέτος στο μηχανογραφικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν μια θέση σε αυτές να έχουν διευρυμένες επιλογές.

Τα τμήματα Γεωπονίας διπλασιάζονται στα 21 και μοιράζονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Παρέχουν πενταετείς σπουδές, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι τα καινούργια τμήματα ακόμα δεν διαθέτουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα, και στις θετικές επιστήμες θα λειτουργήσουν από δύο νέα τμήματα σε Μαθηματικά και Φυσική κι ένα νέο τμήμα Χημείας δίνοντας πρόσβαση και σε υποψήφιους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισαχθούν σε αυτά.

Προσοχή χρειάζεται και στα Πολυτεχνικά τμήματα, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτές των πενταετών κι αυτές των τετραετών σπουδών. Οι πρώτες παρέχουν master ενώ οι δεύτερες όχι και δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφών μεταξύ τους. Από φέτος πενταετή γίνονται τα Πολυτεχνικά τμήματα σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής ισοδυναμίας είναι ακόμα μακρύς.

3ο επιστημονικό πεδίο

Στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, παρουσιάζονται πολλές νέες ευκαιρίες, λόγω των τμημάτων που αφορούν σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε υποψήφιους που ήρθαν αντιμέτωποι με χαμηλές βαθμολογίες, να τα διεκδικήσουν.

Επιπλέον, για τους μαθητές της Βορείου Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα.

4ο επιστημονικό πεδίο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ η ένταξη των τουριστικών σπουδών. Από τον Σεπτέμβριο δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες.

Παράλληλα, υπερπληθώρα σχολών καταγράφεται και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία τετραπλασιάζονται.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET