ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2019: Κάτω από τη βάση πολλοί υποψήφιοι – Σε ποια μαθήματα έπιασαν «πάτο»;

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων μαθητών της Γ’ Λυκείου στις φετινές Πανελλήνιες. Έτσι και με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας, βρισκόμαστε στη διαδικασία άντλησης των πρώτων συμπερασμάτων από τα στατιστικά δεδομένα των βαθμολογιών που έλαβαν οι μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, […]

Neopolis Team

29 Ιουνίου, 2019

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων μαθητών της Γ’ Λυκείου στις φετινές Πανελλήνιες. Έτσι και με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας, βρισκόμαστε στη διαδικασία άντλησης των πρώτων συμπερασμάτων από τα στατιστικά δεδομένα των βαθμολογιών που έλαβαν οι μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα προκύψουν και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019.

Ως πρώτη ανάγνωση λοιπόν, βλέπουμε πως τα ποσοστά των αριστούχων είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, στα 6 από τα 11 μαθήματα των φετινών εξετάσεων.

Πιο συγκεκριμένα και σε σύνολο 81.244 υποψηφίων των ΓΕΛ, στο μάθημα της Έκθεσης αρίστευσε (βαθμολογία από 18 και πάνω) το 1,34%. Σε απόλυτο νούμερο, αυτό μεταφράζεται σε μόλις 1.089 μαθητές. Η Έκθεση ωστόσο, έχει παραδοσιακά ελάχιστους μαθητές που καταφέρνουν να αριστεύσουν. Ο μεγαλύτερος όγκος των βαθμολογιών στο εν λόγω μάθημα, κυμαίνεται μεταξύ του 11 και του 16.

Εκεί όπου οι πτήσεις ήταν ιδιαίτερα χαμηλές για φέτος, ήταν τα μαθήματα προσανατολισμού. Στα Μαθηματικά για παράδειγμα, σε σύνολο 45.552 υποψηφίων, αρίστευσε μόλις το 5,44%. Την ίδια στιγμή, στα Αρχαία Ελληνικά τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα, με το 2,84% να συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 18.

Κι αν οι αριστούχοι ήταν ελάχιστοι, έκπληξη προκαλεί ο όγκος των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, ακόμη και σε μαθήματα που τα προηγούμενα χρόνια αυτό το φαινόμενο δεν ήταν τόσο συχνό. Για παράδειγμα, στη Βιολογία Γ.Π κάτω από 10 έγραψε το 64,99% των υποψηφίων, ενώ και στα Μαθηματικά Ο.Π, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 61%. Υψηλά ήταν και τα ποσοστά των μαθητών που «απέτυχαν» σε Ιστορία και Φυσική Προσανατολισμού, όπου ανήλθαν στο 47,20% και 39,41% αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις ανά ομάδα προσανατολισμού

Όσον αφορά την πορεία των βάσεων, αυτές θα προκύψουν κυρίως από τις επιδόσεις ανά ομάδα προσανατολισμού. Εκεί όπου στην Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών, παρατηρούνται οι μικρότερες διαφορές σε σχέση με πέρσι. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2018, ενώ αυξομειώσεις θα παρατηρηθούν κυρίως στα τμήματα υψηλής ζήτησης. Αύξηση στους αριστούχους σε σχέση με πέρσι, είχαμε στη Νεοελληνική Γλώσσα (1,75% έναντι 0,9%), στη Βιολογία (8,84% έναντι 8,62%) και στην Ιστορία (9.04% από 8,75%). Χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων καταγράφονται στα Αρχαία Ελληνικά (2,84% από 4,67%) και στα Λατινικά (24,23% από 28,32).

Στην Ο.Π Θετικών Σπουδών καλύτερες επιδόσεις, όσο αφορά στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα, σημειώθηκαν σε Νεοελληνική Γλώσσα, Βιολογία και Μαθηματικά ενώ σημαντικά χειρότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επιδόσεις σε Φυσική και Χημεία.

Τέλος στην Ο.Π Οικονομίας και Πληροφορικής χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων καταγράφονται σε Βιολογία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και υψηλότερα ποσοστά σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET