Έρευνες λένε

Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι οι πατάτες τηγανητές προκαλούν κατάθλιψη, έγινε ρε!

Και δεν έκαναν χιουμοράκι...

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

26 Απριλίου, 2023

Είμαι έτοιμη να πιστέψω το πιο απίθανο conspiracy theory πίσω από αυτό το «εύρημα» έρευνας, γιατί απλά δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Και δεν είμαι καν τύπος των συνωμοσιών…

Το αθώο αυτό λαχανικό, η ιστορία του οποίου είναι από τα ελάχιστα πράγματα που έχουμε συγκρατήσει από το σχολείο (Καποδίστρια ευχαριστούμε), είναι ο λόγος που ο κόσμος την παλεύει ακόμα και όχι ο λόγος που χρειαζόμαστε ομαδική ψυχοθεραπεία.

H φάση γίνεται όντως για κλάματα όταν ΔΕΝ έχουμε πατατούλες! *Ελένη Βλαχάκη μιλάει στην ψυχούλα μας για άλλη μία φορά*

Η έρευνα (που απορρίπτουμε obviously) διεξήχθη από μια ομάδα στο Χανγκτσόου της Κίνας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, έχοντας αξιολογήσει 140.728 ανθρώπους σε διάστημα 11,3 χρόνων. Βάσει αυτή της αξιολόγησης λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών – ειδικά πατατών – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 12% για άγχος και 7% για κατάθλιψη. Η δική μας εμπειρία βέβαια, έχει δείξει το ακριβώς αντίθετο. 

Διάβασε κι αυτό

10 φορές που κάθε κοπέλα ένιωσε τον απόλυτο …έρωτα με τις τηγανιτές πατάτες!

Τα τηγανητά φαγητά είχαν ανέκαθεν κακή φήμη, καθώς προκαλούν υψηλή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Οι πατάτες όμως είναι μία κατηγορία μόνες τους και καλό θα ήταν να μη συγκαταλέγονται στα βλαβερά φαγητά. Κάπου ώπα.

Στα της μελέτης πάλι, διαπιστώθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά. Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε, οι τηγανητές πατάτες ευθύνονταν για την αύξηση κινδύνου για κατάθλιψη κατά 2% σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. Αυτό γιατί το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα των πατατών, προκαλεί υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Ο Dr. David Katz, ειδικευόμενος γιατρός που δεν έλαβε μέρος στη μελέτη, υποστηρίζει ότι μπορεί να ισχύει το αντίστροφο: οι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη να στρέφονται στο comfort food λόγω ψυχολογικής κατάστασης, για να νιώσουν μια ευχαρίστηση. Μας κάνει περισσότερο αυτή η οπτική, την κρατάμε.

Ενώ ο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Dr. Walter Willett, επισημαίνει πως:

Οι συνέπειες που έχουν οι τηγανητές τροφές στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής και το λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο κατά το τηγάνισμα, αλλά για παράδειγμα βρίσκεται στον καφέ και στο τοστ.

Οπότε ναι, λέμε να συνεχίσουμε να τρώμε πατάτες τηγανητές, γιατί δε μας έφταιξαν σε τίποτα!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Elite φέρνει νέα αλμυρά snacks και croutons που απλά ξέρουμε ότι θα γίνουν αγαπημένα μας!

Είναι viral

77χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της στην τελετή των ονείρων της μετά από 40 χρόνια single!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET