ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Οι νέοι στην Κίνα ψάχνουν δουλειά μέσω Tinder και όντως τους βγαίνει!

Tinder is the new LinkedIn!

Neopolis Team

26 Σεπτεμβρίου, 2023

Θα έλεγε κανείς ότι όλο αυτό το γέμισμα του κινητού με εφαρμογές δεν έχει νόημα. Όλο κάτι κατεβάζουμε, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θα θέλαμε είναι ένα app που να κάνει όλες τις δουλειές. Σκεφτείτε το, ίσως γίνετε ο επόμενος Zuckerberg. 

Στην Κίνα αυτό συμβαίνει ήδη περίπου. Οι νέοι έχουν συνδυάσει το Tinder για εύρεση συντρόφου και δουλειάς ταυτόχρονα, όχι ωστόσο σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν το κινητό από έξτρα βάρος, αλλά γιατί δεν έχουν και άλλες επιλογές. Το LinkedIn αποχώρησε το 2021 από τη χώρα για τους δικούς του λόγους κι έκτοτε οι απόφοιτοι (και όχι μόνο) βασανίζονται να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο να επικοινωνήσουν με επιχειρήσεις για θέσεις εργασίας, πέρα από τον παραδοσιακό του email.

Και παραδόξως, τον βρήκαν στο dating app που είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ξεπέτες που έχουν κανονιστεί μέσω αυτού (άντε και μερικά πιο σοβαρά ραντεβού).

Περίεργη η σύνδεση που έκαναν, εκεί μας βλέπουμε να καταλήγουμε κι εμείς. 

Ακούγοντας την πλευρά των Κινέζων, καταλαβαίνουμε το point. Μέσα από το Tinder και τα διάφορα φίλτρα του, οι χρήστες μπορούν να κοιτάξουν έξω από τα «σύνορά» τους – το μέρος δηλαδή όπου μένουν και κινούνται γενικότερα -, να γνωρίσουν κόσμο που πιθανόν έχει έναν φίλο φίλου που ψάχνει υπάλληλο για την επιχείρησή του και να κάνει τα ανάλογα κονέ.

Όπως παραδέχτηκε μία απόφοιτος του Perking University στο Sixth Tone, η καριέρα της ξεκίνησε από μια γνωριμία της στο Tinder. Πριν ακόμα πάρει το πτυχίο της το 2020, έκανε match με έναν τύπο και βγήκαν ραντεβού. Στη διάρκεια αυτού εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εύρεση εργασίας μετά την αποφοίτησή της και, όλως τυχαίως, ο άνδρας εργαζόταν σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας στο Πεκίνο. Τη βοήθησε λοιπόν, δίνοντάς της συμβουλές ώστε να κάνει αίτηση για μια θέση πρακτικής, την οποία εν τέλει κατάφερε να πάρει. Παράλληλα αρραβωνιάστηκε με τον συγκεκριμένο άντρα, οπότε μιλάμε για ένα success story από κάθε άποψη!

Όπως η ίδια υποστήριξε:

Σε αντίθεση με το LinkedIn, το Tinder δημιουργεί μια πιο οικεία ατμόσφαιρα, καθώς οι πρώτες συζητήσεις συνήθως ξεκινούν με την προσωπική ζωή του καθενός. 

Από την πλευρά της, μια 22χρονη απόφοιτος σχολής μόδας του Πεκίνου είπε πως είχε κάνει αίτηση για πάνω από 30 θέσεις με τον παραδοσιακό τρόπο (email και σελίδες με εργασιακές ευκαιρίες), προτού το γυρίσει στο Tinder και δει άσπρη μέρα. Εκεί άλλαξε όλες τις selfies της και έβαλε φωτός όπου έγραφε με μεγάλα κόκκινα γράμματα: «Υπάρχει κανείς που να ψάχνει υπάλληλο; Είμαι σε φάση αναζήτησης εργασίας. Προσλάβετέ με».

Γενικότερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει στην αγορά εργασίας και οι νέοι ψάχνουν παντού μικρές τρύπες που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση δουλειάς. Ακόμα και στο TikTok, ένα app που ανοίγεις για να παρακολουθήσεις τα νέα trends, το hashtag #careertok έχει σχεδόν 2 δισ. προβολές, με τους δημιουργούς των βίντεο να δίνουν συμβουλές για συνεντεύξεις δουλειάς και πώς να δικτυωθείς. Λαμβάνοντας υπόψιν τη δημοτικότητα του συγκεκριμένου περιεχομένου, το 2021 το TikTok λάνσαρε πιλοτικά το πρόγραμμα TikTok Resumes, σε συνεργασία με πολλές εταιρείες και ενθαρρύνοντας τους χρήστες να παρουσιάσουν τα skills και την εμπειρία τους μέσα από TikToks.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET