ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τα πολλαπλά οφέλη του εγκεφάλου από την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι γεγονός!

H γνώση μιας ξένης γλώσσας δεν αποτελεί μόνο ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό μας ή απλά έναν τρόπο επικοινωνίας σε χώρες του εξωτερικού. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο τυχεροί είναι οι εκ γενετής δίγλωσσοι άνθρωποι; Μεγαλώνοντας χρησιμοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό δυο γλώσσες και μπορούν να επικοινωνούν με περισσότερους ανθρώπους. Και φυσικά, το δώρο αυτό της επικοινωνίας, […]

Default avatar

Guest Author

8 Σεπτεμβρίου, 2016

H γνώση μιας ξένης γλώσσας δεν αποτελεί μόνο ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό μας ή απλά έναν τρόπο επικοινωνίας σε χώρες του εξωτερικού.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο τυχεροί είναι οι εκ γενετής δίγλωσσοι άνθρωποι; Μεγαλώνοντας χρησιμοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό δυο γλώσσες και μπορούν να επικοινωνούν με περισσότερους ανθρώπους. Και φυσικά, το δώρο αυτό της επικοινωνίας, επηρεάζει θετικά το νου τους και τους βοηθάει να κρατάνε το μυαλό τους νέο και δυνατό, όσα χρόνια κι αν περάσουν – αρκεί να εξασκούν τις γλώσσες. Ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου δίγλωσσων ατόμων διαφοροποιείται σε σχέση με αυτών που μιλούν μόνο τη μητρική τους.

brain

Από μικροί, οικειοθελώς και μη, «αναγκαζόμαστε» να μάθουμε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά κ.λ.π. Αυτός ο μικρός εξαναγκασμός, καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται κατανοητό ότι αποτελεί ανάγκη της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας.

Όταν μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, ο εγκέφαλος λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς πρέπει να αναγνωρίσει την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα απ’ ότι έχει συνηθίσει. Αντίστοιχο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο από τη γνώση ξένων γλωσσών, έχει η λύση των γνωστών μας sudoko.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, δεν ειπώθηκε ακόμα! Οι φοιτητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις τους σε σχέση με άλλους φοιτητές που περιορίζονται στην/ις γλώσσα/ες που ήδη γνωρίζουν. Μήπως λοιπόν, αν ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε κάποια γλώσσα, θα περνάμε και τα μαθήματα ευκολότερα;

egkefalos-simaies-ipopgr

Ο δίγλωσσος εγκέφαλος, εννοώντας πλέον οποιονδήποτε χρησιμοποιεί με μεγάλη συχνότητα τις γλώσσες, είναι μαθημένος να ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές γλώσσες και πολλά λεξιλόγια, διαλέγοντας τι θα χρησιμοποιήσει και τι θα αγνοήσει κάθε φορά που ο άνθρωπος πρέπει να μιλήσει. Αυτή η διαδικασία εξασκεί συνεχώς τον εγκέφαλο, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιεί κανείς.

Έχουν ακόμα και την ιδιαίτερη ικανότητα στο να μπαίνουν στη θέση του άλλου, ενώ δείχνουν σαν να λειτουργούν με «δύο μυαλά», ανάλογα με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Δηλαδή όταν κάποιος είναι δίγλωσσος (ή πολύγλωσσος), τότε αλλάζει οπτική γωνία για τα πράγματα ανάλογα με τη γλώσσα που κάθε φορά χρησιμοποιεί και η οποία είναι πιο ενεργή στο μυαλό του. Έχοντας άλλη μία γλώσσα, έχει κανείς μια εναλλακτική θέαση του κόσμου. Μπορείς να ακούσεις μουσική από ένα ηχείο ή να την ακούσεις στέρεο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γλώσσα. Όσο καλύτερα γνωρίζεις πολλές γλώσσες, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεσαι την ουσία της λέξης και κατ’ επέκταση βιώνεις ομορφότερα τη διαδικασία της επικοινωνίας και κατανοείς πλήρως την οπτική του συνομιλητή σου. Ο δίγλωσσος εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε περίπτωση.

xenes-glosses

Κι ας μην ξεχνάμε, όσο νέοι και αν είμαστε, ότι οι ξένες γλώσσες λειτουργούν ως αντίδοτο στη νόσο Αλτσχάιμερ, που τα κρούσματά της όλο και αυξάνονται…

Εσύ ακόμα να πεισθείς για τη χρησιμότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών;

thumps-up

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET